Amerika

13358 visningar
uppladdat: 2005-06-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
New York

… och jag befinner mig i New York City (NYC), eller City of New York som staden korrekt heter. Den ligger mycket riktigt i staten New York. New York är USA:s största stad till populationen, här bor mer än åtta miljoner människor och om man räknar med alla förstäder är det ca 20 miljoner. New York City är uppdelat i fem olika stadsdelar, Manhattan, The Bronx, Brooklyn, Queens och ön Staten Island. På den plats där staden nu ligger bodde många indianstammar, långt före ankomsten av de Europeiska kolonisatörerna, vilket har bevisat genom fynd av pilspetsar och andra redskap i de delar av New York som inte är helt ockuperade av byggnader. Men vad som fick världsstaden New York att bli vad den är idag beror mycket på Européerna. Det började med Holländarnas kolonisation i och med ankomsten till Manhattan 1626 där de namngav den yttersta spetsen av halvön New Amsterdam. 1664 seglade britter in i den holländska kolonin och efter en kapitulation från den holländska sidan på grund av den dåvarande, mycket impopuläre, guvernören Peter Stuyvesant. Detta blev början till världsmetropolen New York.

New York City, eller ”the big apple” är ett väldigt populärt resmål och man brukar säga att alla som kommer hit en gång alltid kommer tillbaka. New York är en stad som aldrig sover och ständigt bjuder på nya, spännande möjligheter. Eftersom New York är så stort så har man försökt att styra upp vilsenheten genom att lägga alla gator i ett rutmönster och sätta nummer på dem. Detta gjorde det så klart inte bättre, det är väldigt lätt att gå vilse i New York så för turister rekommenderas att köpa en karta. Det finns många sevärdheter i New York och staden satsar även mycket på turism. Turistmål såsom Frihetsgudinnan, en gåva av Frankrikes folk för att illustrera freden och samarbetet mellan länderna, här finns även ”the Empire States Building”, “Radio City Music Hall” och “Brooklyn Bridge”. “The World Trade Centre” var även ett populärt turistmål innan 11 september då två Boeing-flygplan, kapade av Afghanska terrorister, flög in i varsitt av dess två torn som krossades och föll till marken. Dödssiffran överskred 3000 inräknat alla brandmän, poliser och annan räddningspersonal som dog under katastrofen. Sen dess har Ground Zero blivit en viktig plats att besöka för turister. I södra delen av Brooklyn finns New Yorks alla nöjesparker, de är också kända turistmål.

New York är som en stor ”smältdegel”, eller mer som en ”sallad” av olika folkgrupper och raser. Men de är inte hopblandade hur som helst varje folkslag har sin egen stadsdel till exempel så har de amerikanska kineserna sin egen del, Chinatown, och judarna sin, med egna affärer och egna synagogor. Det är inga små stadsdelar heller, för att ta ett exempel finns det mer judar i New York än i Jerusalem. Klimatet i New York är för det mesta milt på grund av dess kustläge, men somrarna kan bli varma då temperaturen kan stiga upp emot 40 grader. Klimatet liknar det svenska i många aspekter, det kan såväl som snölösa vintrar bli kalla regniga somrar.


… och så gick tåget. Genom den smutsiga rutan ser jag landskapet fara förbi. Jag märker att USA ändå inte skiljer sig så mycket från Sverige, i alla fall inte den här delen, det är mer lövskog och lite ”kulligare”…Washington

… Nu hörs det ut i kupéerna att vi snart är framme i Washington DC, USA: s huvudstad, DC står för ”District of Columbia” och skall ej blandas ihop med staten Washington. Nej, District of Columbia är inte en del av någon stat utan är ett helt eget distrikt och räknas inte bland Amerikas 50 stater. Det bor 563 384 personer i Washington och även fast distriktet har en mindre area än den minsta staten i USA (Rhode Island), har Washington DC fler invånare än Wyoming, landets minst befolkade stat. Washington har varit huvudstad i USA ända från början och är ett center för bl.a. USA:s kongress, senat och högsta domstol. Det finns förutom själva kongress, senat och domstolsorganen många federala byråers huvudkontor. Staden namngavs efter George Washington, Amerikas store krigshjälte från revolutionen.

1814, under kriget stod Washington i lågor. Britter brände alla stadens huvudbyggnader, de brände även bron över floden Potomac. Rikstadshuset brändes också och när man sedan, efter kriget, höll på att rusta upp staden så använde man vit färg till att täcka de sotiga väggarna med, detta gav namnet som byggnaden har idag, ”vita huset”.
Sedan dess har bara en regim lyckats att tränga in i Washington. I samband med WTC-katastrofen kapades även ett annat plan som kamikazebombade Amerikas militära högkvarter i Washington, Pentagon. Detta blev också en stor katastrof, förutom de 64 civila på planet dödades 125 personer på militärbasen. I Washington är klimatet varmt, men det är inte bara varmt utan luftfuktigheten är väldigt hög. Man börjar bada utomhus redan i maj, mitt på sommaren blir det nästan outhärdligt då temperaturen stiger till 45 grader och luftfuktigheten ökar så att det nästan känns som i tropikerna. Av denna anledning finns det nästan inte ett enda hus i Washington som inte är utrustat med luftkonditionering.


Detroit

Detroit ligger i delstaten Michigan och är Amerikas tionde största stad,
med [911 000] invånare. Detroit är en industristad med bland
annat stora stålindustrier, i Detroit ligger även större delen av Amerikas Bilindustrier. Här har motorjättarna, ”the Big three”, General Motors, Ford och Chrysler sitt högkvarter, därför kallas Detroit ofta för ”the Motor City” eller ”Motown”. I USA produceras varje år ca 10 miljoner bilar och
huvuddelen tillverkas i Detroit. Bilfabrikerna förbrukar mycket av den stålproduktion och mycket andra råvaror, så om efterfrågan på bilar ökar,
ökar ju även vinsten för underleverantörerna i samband
med att vinsten för billeverantörerna ökar. Staden är även känt för musiken med artister som Madonna, Ted Nugent, Eminem och Alice Cooper.
Här är också ett ställe där många nya musikstilar föds t.ex. har the MC5 ofta blivit kallade för skaparna av ”Heavy metal”. I Detroit bildades the Stooges som sägs vara ”punkrockens gudfäder”, här började även folk att för första gången att skapa ”Techno”i mitten av 80-talet. I Detroit är brottsligheten väldigt hög, faktum är att Detroit har den högsta brottsligheten i landet, staden har även det högsta antalet av mordfall som är mycket relaterat till stadens omfattande droghandel. Det var fransmännen som först kom till Detroit i juli 1701 under ledning av Antoine de Lamonte Cadillac. Med ett följe på 100 man etablerade man en fästning, Fort Pontchartrain du Détroit, som blev början på staden. Detroit har fått sitt namn efter Detroitfloden, som staden ligger vid, ”Détroit” är franska och betyder rak.


Atlanta

Atlanta är staten Georgias största stad, med en folkmängd på 416 474 invånare. Atlanta är en stad med massor av smeknamn som till exempel, ”the Phoenix city”, eftersom staden kom till ”från askan av det amerikanska inbördeskriget” vilket påminner om sagodjuret, fågeln fenix, egenskaper. Staden kallas även ”New York of the south” som syftar på stadens fokusering på kommers och även på staden som samlingsplats för många civilrätts-ledare. Atlanta har även lite ironiska namn som ”the city too busy to hate” eller, som i lokala fall även, ”Hotlanta”. Atlanta är den femte ”huvudstaden” i Georgia och byggdes efter slutet av Amerikanska inbördeskriget 1836 och var först planerat som en slutstation på en av de transkontinentala järnvägslinjerna. Därför blev stadens projektnamn Terminus (som betyder just slutstation). Sedan döptes staden om till Marthasville och efteråt, 1847, till Atlanta. Klimatet i Atlanta är milt med sena, milda vintrar, tidig vår och svala somrar. Nederbörden ligger på ca 140 cm/ år där huvuddelen kommer sent i december och tidigt på våren.
Tvärt emot Sverige är hösten är den torraste perioden. På våren är vädret ofta lugnt men det kan blixtsnabbt slå om till stora stormar som drabbar hela östra och centrala USA. Men regnet hjälper också till att sprida pollen från många träd och växter till exempel så hålls Atlantas största festival, Dogwoodfestivalen från inspiration av naturens blommor och träd.


Som sagt är även Atlanta en stad för kommers och i Atlanta ligger många nationellt och internationellt ledande företags huvudkontor. Atlanta är även ett stort center för Tv- sändningar, med kanaler såsom CNN och Cartoon Network som även vi i Sverige kan se. Men Atlanta ligger inte vid någon kust eller vid någon bergskedja så staden är väldigt beroende av bilar. På grund av den anledningen har Atlanta, under somrarna, fått väldiga ”smogproblem”.


Dallas

Dallas är en av Amerikas största städer och även den största metropolen i delstaten Texas. I Dallas bor ca 1,2 miljoner människor. Staden Dallas grundades 1841, men den fick inte ett eget landskap förens 1844 ”Dallas country” och fick sitt namn från den dåvarande amerikanske vicepresidenten George M. Dallas. Dallas blev en stor handelsstad för till exempel bomull, säd och framförallt boskap. 1930 upptäckte man olja 150 km öster om Dallas och det kom snabbt att bli stadens huvudsakliga, finansiella näring. Men det man ser när man tittar i stadens finanskvarter är en hoper feta vita män i jeans, cowboyhatt och cowboyboots. I Dallas håller man nämligen på de gamla traditionerna från boskapshandelstiden.

Till skillnad från Atlanta ligger Dallas mer inåt landet och detta bidrar såklart med att det inte blir lika regnigt här. På våren och hösten kommer de flesta turisterna för att se Texas fantastiska flora, men de kan bli ganska förvånade när det plötsligt kommer en störtskur. Texas och i synnerhet Dallas är känt för sitt opålitliga och väldigt snabbt omväxlande väder. Det finns en gammal klyscha som används i området: "if you don´t like the weather, wait a little while and it´ll change” som stämmer mycket väl med en typisk ”Dallas-vår”. Något man märker i Dallas är att det ligger nära Latinamerika, nästan 40 % av befolkningen är latinos. Invandringen från det fattiga Latinamerika innebär problem för USA då folk kommer hit utan jobb och skall försöka försörja sig. Det är även ett stort problem att invandrarna drar med sig en hel del organiserad brottslighet och de Latinamerikanska knarkkartellerna.


Salt Lake City

Redan tidigt i den vite mannens erövring av Nordamerika började religiösa sällskap eller trossamfund som inte passade in eller förföljdes på sina ursprungsorter att etablera sig i Amerika. Här fanns så gott om plats (ja, efter det att man hade kört bort indianerna) att kyrkosamfund och mer eller mindre sektartade sammanslutningar kunde dominera hela samhällen och bygder. Nybyggarna kunde stöta på hela landskap som enbart befolkades av trosfränder… Det förlovade landet, one more once…
Många drog västerut för att grunda det rena, kristna idealsamhället, där samfundets regler, värderingar och normer skulle få genomsyra hela vardagen. Ett paradexempel på detta är delstaten Utah och i synnerhet Salt Lake City, ”Mormon state” och ”Mormon City”, som de kallas.
Salt Lake City är Utah:s största stad och är även statens huvudsäte. Beläget i norra delen av Utah ligger Salt Lake City i dalsänkan Salt Lake Valley nedanför de väldiga Wasatchbergen. Stadens Population är knappa 200 000 invånare och om man räknar med alla förstäder är det inte mer än 1 400 000 människor. Salt Lake City är ett väldigt känt resmål för skidåkare och vinter-OS 2002 hölls även här. Det sägs att Wasatchbergen har världens bästa snö och med det syftar man på snöns fina, puderlika struktur.

Klimatet är inte lika kallt som i andra delar av Klippiga Bergen (the Rocky Mountains) på grund av den stora Salt Lake sjön nordväst om staden. Temperaturen faller sällan under -18°C, I alla fall inte under några långa perioder. Vintervädret är ofta kallt och dimmigt nere i dalen medan det uppe på bergen mycket väl kan vara både varmare och soligare. På somrarna är vädret mer instabilt med dagstemperaturer på upp emot 38°C, vilket ändå inte är så outhärdligt med tanke på den låga luftfuktigheten och den höga höjden (= lågt lufttryck). Men på nätterna kan det bli desto kallare då temperaturen kan sjunka till under 15°C också det på grund av det låga lufttrycket.

… Efter en lång och tuff vandrarguidning av Wasatchbergen är det bara att plocka ihop sitt bagage och bege sig till bussen mot Las Vegas…
Las Vegas

… Las Vegas, jag trodde aldrig att jag skulle komma så här långt. Las Vegas ligger mitt ute i stenöknen i delstaten Nevada. Trots dess litet okomfortabla läge så bor det ca 530 000 människor i staden. Las Vegas är Nevadas största stad och är även huvudturistmålet i delstaten. Las Vegas är förknippat med ”the Las Vegas Strip” som är en gata med massor av kasinon, klubbar och jag vet inte allt. I Las Vegas verkar man kunna göra allt… och lite till…

Las Vegas första erövrare var Mormonbönder som kom till staden, 1854, i hopp om att få en fristad i denna öken. Spanjorer hade redan varit där och namngivit platsen som bestod utav några grönmarker och en flod i en dalsänka till kontrast för den omgivande öknen. Bara tre är senare övergav mormonerna staden, den kom sedan under kontroll av USA:s armé som använde staden som en ”oas” för passerande tåg på järnvägen.
Men, det var först i mitten av 1900-talet som Las Vegas blev vad det är idag. 1931 legaliserades spelande (”gambling”), 1941 var staden världsberömd och folk började bygga fler och fler kasinon, hotell och klubbar.

Las Vegas är även känt för det minst sagt generösa handlingsutrymme som dess lagar tillåter. Till exempel var prostitution länge tillåtet i Las Vegas och är det fortfarande i vissa närliggande delar av Nevada, alkohol kan köpas vilken tid på dygnet som helst och olikt många andra Amerikanska städer är spel tillåtet. Många åker även till Las Vegas för att gifta sig, en andra gång och utan att skilja sig med den förra partnern. Prästerna och myndigheterna bryr sig nämligen inte om att kolla upp sociala uppgifter såsom civilstatus och dylikt. På grund av allt detta kallas ofta staden för ”The Entertainment Capital of the World”, nöjeshuvudstaden. Eftersom Las Vegas ligger mitt ute i öknen kommer det ytterst lite regn och under sommaren kan temperaturerna stiga upp emot 46°C. Den mesta nederbörden brukar infinna sig på våren och hösten och vanligtvis får man ingen snö på vintern. Bergen som omringar staden innebär problem för Las Vegas borna. Till exempel kan stora stormar eller åskväder komma för att sedan stanna i timmar i dalen och myndigheterna har spenderat tusentals dollar till återuppbyggnad och flera miljoner på ett dräneringssystem som finns under staden. Ett annat exempel är den förorening av luften som sker på samma sätt som i Mexico C...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Amerika

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-07]   Amerika
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4407 [2024-05-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×