Vad är svenskhet?

54 röster
14692 visningar
uppladdat: 2005-06-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag som är utlandsfödd ska försöka definiera vad som är svenskhet utifrån mina egna erfarenheter. Som åtta åring invandrade jag till mitt nya hemland Sverige från Iran.

Mitt första intryck var kylan och människorna med deras vänliga beteende. Trots att svenskarna kan uppfattas som tillbakadragna är de väldigt hjälpsamma. Något annat som är utmärkande för svenskhet är deras sinne för ordning och reda. Uttryck för detta kan man exempelvis dagligen möta i banken och svensk kassaservice. Denna kö systemet är självklar för svensken men är inte förekommande eller vanliga i alla kulturer då det ibland är djungelns lagar som råder. Något annat som jag snabbt snappade upp var den svenska husmanskosten och med den menar jag potatis, potatis och potatis. Denna aspekt av svenskhet har förändrats radikalt sedan 1990, året då jag kom till Sverige. Detta tycker jag säger mycket om svenskarnas öppna sinne och bredvillighet det känner när det kommer till att ta till sig nymodigheter som i det här fallet är mat influenser från runt om i världen. Som ett exempel på detta kan man ta upp mat varuhusens nya sortiment som innehåller allt ifrån falafel från mellanöstern till rödkurry från Thailand. Trots denna internationalisering finns det saker som svenskarna håller hårt på. En oskriven lag är att man aldrig oanmält gör hembesök hos vänner och bekanta. Där jag kommer ifrån lagar en familj på tre personer alltid mat åt sex personer för att man kan aldrig tänkas veta vilka som kan titta in på besök. Jag som nysvensk skulle aldrig få för mig att titta in hos en bekant utan att ha meddelat om detta i förväg och skulle själv ha blivit väldigt chockat och ställd om jag hade fått oanmält besök.

Ett annat utmärkande drag för svenska befolkningen är deras avslappnande syn på människokroppen. Nakenhet är ej tabu och inte heller alltid kopplat till sexualitet. Människokroppen är inte något fullt och behöver icke heller gömmas under lager på lager av kläder. Ett exempel på detta är barn films klassikern Ronja röva dottern då Ronjas far och hans kompanjoner badade nakna i snön. Denna film satt vi barn i förberedelse klassen tillsammans med våra lärare och tittade på. Det enda jag vill säga är att reaktionerna från oss nyanlända barn var minnes värt för våra lärare. Denna öppna inställningen till nakenhet är inget Sverige delar med hela väst världen. Som ett exempel på detta är Amerikanska idrotts evenemang Super bowl , där en känd sångerska hade vad amerikanerna senare kallade en garderobs miss där en del av hennes scen kläder gled undan och blottade hennes högra bröst. Denna händelse fick konsekvenser som att inga evenemang direkt sänds på tv utan allt vissas med viss fördröjning för att skona tittarna från liknande incidenter. Tv bolagen fick även böta stora summor och händelsen har döpts till nippelgate.(Aftonbladet, fredag 29 april 2005). Detta kan jämföras med en sketch från melodifestivalen i år, ett program som i Sverige följs så väl av vuxna som barn. En av program ledarna bar något som skulle föreställa indian kläder som lämnade hans skinkor bara. Denna händelse ledde inte till att svenska folket kasta sig på telefonerna för att framföra klagomål angående hans nakenhet utan samtal hur vida hans sketch ansågs vara diskriminerande mot de amerikanska ursprungs befolkningen , dvs. Indianerna. (Aftonbladet, fredag 29 april 2005). Denna öppna inställning till nakenhet missförstår ofta och kopplas till svenskarnas promiskuositet. Något som inte alls stämmer. Denna öppna inställningen till nakenhet har inget av sexuell natur över sig från svenskarnas sida. För att sätta stop för mina utlägg vill jag ta upp de som enligt mig är hörn scenen för svenskhet, fenomenet systembolaget. Endast i Sverige kan man hitta detta monopol. Ett bevis för påståendet ”store bror vet best”. Ett sätt där staten kan kontrollera svenskarnas inköp av alkohol haltiga drycker. Detta då svenskarna ej anses vara kapabl...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vad är svenskhet?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2017-08-24

    Vad är svenskhet??? Är det svenskhet att äta pizza, vara fett och strunta i utseendet att bli utsatt för ensamhet och söka vän på Internet att längta till United States och imitera Ricki Lake? Är det svenskhet att slå sin hund att passa grannar klaga jämt bli avundsjuk och skvallra att stå i kö på lägenhet och på systembolaget? Är det svenskhet att fiffla, svindla vara nätt och sprattla liksom en insekt i ett oändligt spindelnät att som nomader ständigt flytta fast utan eget tält? Är det svenskhet att känna sig knäckt att alltid vara persistent använda snus att drömma om ett eget hus att spela lotto livet ut och hamna i ett åldershem till slut? År det svenskhet att vara rädd att inte kunna schibbolet och leva i osäkerhet när ingen vet vad morgondagen kommer med? Men är det verkligen så hemskt att vara liksom typiskt svensk? Finns kanske någon värre ”…het” I denna så perversa värld? Vem vet…? Den kan ju skapas ganska lätt.

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-07]   Vad är svenskhet?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4412 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×