Kosmetika

3 röster
10476 visningar
uppladdat: 2005-06-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kosmetika är ett grekiskt ord, som betyder "utsmyckning". Idag är smink mest ett kvinnligt intresse men så har det inte alltid varit. I det sumeriska riket (5000 f. Kr.) och babyloniska och assyriska (600-tal f. Kr.) sminkade sig både män och kvinnor kraftigt. I 1700-talets Europa var smink nästan ett måste för fina herrar.

I Europa år 840 i södra Spanien öppnas Europas första skönhetssalong av en sångare från Bagdad. I Europa var det inte lika lätt att använda smink som i resten av världen eftersom de kristna härskarna i väst fördömde smink. De gjorde så att många inte ”vågade” sminka sig. Dessa orsaker höll ända in på 1300 -1400-talet, men då kom renässansmänniskorna och återupptäckte sminket. De nyrika köpmännen i Genua och Venedig var det första människorna som satte sig upp mot kyrkan eftersom de hade täta handelskontakter med orienten.

På 1910-talet började det poppa upp små fabriker som kokade ihop livsfarliga ingredienser i källaren. Under denna period gick det väldigt bra för svenska företag som sålde smink eftersom första världskriget pågick samtidigt. Men när kriget tog slut började amerikanska konkurrenters varor komma in. Svenska företag började tyna bort på 1960- talet. På 1980-talet uppstod två nya yrken som gjorde att filmstjärnorna inte längre var de största sminkförebilderna. De nya yrkerna var; supermodeller (fotomodeller som också arbetade som mannekänger) och make-up artister (servade supermodellerna). Många började lansera egna sminkmärken men dessa köptes snart upp av de stora företagen.

Idag finns det så oändligt många olika sorters kosmetika så att det inte finns några riktiga samband hur de framställs. Jag har därför valt att endast ta upp hur man tillverkar läppstift, som är ett vanligt smink man använder idag.

Läppstift:

I tillverkningen av läppstift arbetar man med två grundmassor. En är salvbas (olja, vax) och en färgbas (finmalt pigment utrört i ricinolja som är en blandning av glycerider av olika syror). Genom att blanda färgbasen i olika salvbaser kan man alltså göra en hel läppstiftsserie med olika hårdheter. Stiftet sätts sedan i en hylsa som grillas i en halv sekund för att man ska kunna få en glansig yta. Det finns olika sorters stift med olika funktioner, som de hårda stiften är täckande och färgstarka men utan glans. Så har vi de mellanhårda stiften som är färgstarka och vanligen täckande. Tillsist har vi mjuka stift som är glansiga, oftast ljusa och ibland glittriga. Eftersom läppstift innehåller mycket vax och oftast mineralfetter så håller de länge.

Enligt lag får kosmetiska och hygieniska produkter inte ha några skadliga egenskaper för en konsument vid normal användning. Syftet med att kontrollera dessa produkter är alltså att så långt som möjligt försöka förhindra att människor kommer till skada eller att miljön påverkas på ett negativt sätt. För att kunna bedöma säkerheten hos dessa produkter måste de och dess ingredienser noggrant undersökas.

Direkta kosmetikatester på djur har inte gjorts i Sverige sedan början av 1980-talet. Däremot är det ännu fullt möjligt för svenska företag att hyra laboratorier utomlands för att testa sina ingredienser eller färdiga produkter. I Europa används årligen ca 35 000 djur i kosmetikatester; främst möss, marsvin och kaniner. 1993 beslutade EU att införa ett förbud mot att sälja djurtestade produkter.



Tillverkning av läppcerat

Labbeskrivning

Recept citroncerat:

3g bivaxgranualt
2g kakaosmör
45 ml sesamolja
6 dr livsmedelsarom, citron
0.2g guldfärgat pärlemopigment


Materiel: Brännare Hylsor Våg
Vatten Tändstickor

Vad vi gjorde: Vi smälte alla ingredienser utom livsmedelsaromen och pärlemopigmentet i vattenbad. När allt smält tillsatte vi resten av ingredienserna. Vi rörde om och fyllde hylsorna upp till spetsen och lät det som var kvar stå kvar i vattenbadet. Efter någon minut hällde vi i allt och lät det stelna.

Vad som hände: När det stelnat blev det ett färdigt läppcerat som gick att skruva upp och använda

Reflektion: Att göra läppcerat var lättare än jag trodde och tog inte mer än 25 minuter innan det var klart. Jag tyckte det var väldigt roligt att göra läppcerat just för att det var så lätt och att det går att använda ”på riktigt”. Det är både billigare och roligare att göra själv än att köpa i affär.


Reflektion

Det var lätt att ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kosmetika

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-12]   Kosmetika
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4438 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×