Charlotte Brontë

6 röster
24635 visningar
uppladdat: 2005-06-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bakgrund

Den 21 April 1816 fick komministern Patrick Brontë och hans fru en dotter som fick namnet Charlotte. Charlotte och hennes fem systrar och bror växte upp på prästgården i Haworth. Barnens mamma dog 1821 och hennes syster flyttade in i huset och fick ta hand om barnen. Två av Charlottes systrar dog 1825 i TBC precis som mamman. De dog på skolan i Cowan Bridge där även Charlotte och ytterligare en syster gick. De blev genast hemkallade och barnen fick skaffa sig en utbildning själva. Pappan undervisade dem lite grann och de läste det mesta av det som fanns där hemma, så som Walter Scott och Lord Byron. De började tidigt skriva sina egna berättelser.

Charlotte gick 1831-1832 i en skola i Roe Head där hon även var lärare 1835-1838. Hon var guvernant ett tag men trivdes inte alls i rollen. Fyra år senare åkte hon och systern Emelie till Bryssel för att studera språk. Tyvärr fick det åka tillbaka hem efter ett år för att deras moster blev sjuk och dog. Charlotte flyttade tillbaka året efter och arbetade som lärare hon upplevde även en olycklig kärleksaffär som gav henne romanstoff till sin berömda bok Jane Eyre.

1854 gifte hon sig med faderns pastorsadjunkt mest för att pappan skulle få en arvinge. Hon älskade honom inte, hon blev gravid men dog innan barnet föddes. Pappan Patrick Brontë överlevde alla sina barn utan arvinge han dog 1881.


Hennes författarskap

1846 gav hon tillsammans med sina systrar Anne, Emily ut diktsamlingen ”Poems by Currer, Ellis and Acton Bell”. Den var ingen succés vilket inte heller hennes första roman ”the proffesor” var. Inspirerad av sina systrar skrev hon romanen Jane Eyre (se ovan för mer information) 1847 och den blev mycket omtyckt. Som den realistiska och feministiska kärleksroman den ändå är, den beskriver en kvinnlig frigörelse som är mycket ovanlig för denna tiden. Den har blivit lite av en klassiker. Charlotte gav sig tillkänna hos sin förläggare, detta pga att hon fick mycket god kritik från hennes samtida författare. Trots det hon fortsatte att skriva under pseudonymen Currer Bell eftersom kvinnliga författare inte var lika ansedda som manliga författare.

Samtidigt skrev systern Emily romanen svindlande höjder men den fick inte alls samma uppmärksamhet som Jane Eyre. Emily dog precis efter att hennes bok publicerats 1848 och knappt ett år senare dog Anne, 1949. Anne skrev boken The Tenant of wWildfell Hall, som handlade om systrarnas försupne broder.

Charlotte dabbades hårt av sina systrars död men hon fortsatte trotsallt sitt författarskap. Hon skrev två ytterligare romaner Shirely och Vilette som båda skildrar skolmiljö fast ur olika synvinklar.

Charlotte fick träffa många ansedda författare men trivdes inte tillsammans med dem och drog sig undan. Hon lärde bla känna en annan av Englands tidiga kvinnliga författare, Elisabeth Gaskell. Elisabeth skrev två år efter Charlottes död en biografi över hennes liv. Den fick mycket dålig kritik för att Elisabeth berättade sanningen sitället för att skriva det som var mera lämpligt för samtiden. Den brukar kallas att den tar ”hämningslös hänsyn till sanningen”


Hennes samtid

Realism har en vid betydelse inom litteraturhistoria, realismen beskrivs bäst tilsammans med andra stil riktningar. Det finns ofta inslag av realism hos många författare ex stridberg, dante mfl. Realism som teknik en korrekt och saklig beskrivning av verkligheten en total motsatts mot romantiken, den framstod under första halvan av 1800-talet. Det finns förståss lite olika stilar på realismen precis som i alla andra genrer.
Typsika författare under reali...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Charlotte Brontë

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-12]   Charlotte Brontë
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4449 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×