Världens sju underverk.

4 röster
17515 visningar
uppladdat: 2005-06-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
När man pratar om världens sju underverk så är det inte många som vet vad man menar. Men skulle man be dem nämna någon så skulle de säkert kunna komma på i alla fall en. Denna förteckning över dessa sju underverk kom till 100 f.Kr av diktaren Antipatros från Sidon men den kan ha kommit till runt 228 f. Kr. Var och när förteckningen sammanställts är okänt, man tror dock att den kan ha kommit till biblioteket i Alexandria.

De sju underverken är:

1. Pyramiderna vid Giza i Egypten.

Dessa pyramider är väldigt berömda byggnads verk i Egypten. De är cirka 4500 år gamla och de byggdes som gravbyggnader åt tre egyptiska härskare. De tre pyramiderna är Cheops, Mykerinos och Chefrens. Den hösta av de alla är Cheopspyramiden som är 146 meter hög.


2. De hängande trädgårdarna i Babylon

Dessa trädgårdar kom till för 2500 år sedan av kung Nebukadnesser II av Babylonien. Han byggde dessa till sin drottning då hon sitt hemlands alla berg.


3. Templet åt gudinnan Artemis i Efesos

Templet byggdes på 560-talet f. Kr och var då världens största tempelbyggnad. Efter cirka 200 år brändes den ned men man lyckades återuppbygga den igen. Men år 263 e. Kr brände goterna ner templet för gott. Goter är ett germanfolk som erövrat Efesos.


4. Statyn av guden Zeus i Olympia.

Olympia ligger på halvön Peloponnesos, i södra Grekland. Denna plats var viktigaste platsen då man bad till guden Zeus. Här ägde även de antika olympiska spelen rum. Själva statyn i Zeus tempel var utav guld och elfenben och den gjordes utav den grekiske skulptören Fidias på 400-talet f.Kr. Idag kan man inte besöka templet då den stängdes år 393 e.Kr.

5. Mausoleet i Halikarnassos

Halikarnassos var en grekisk stad i nuvarande sydvästra Turkiet. Mausoleet som var ståthållaren där lät bygga en gravbyggnad åt sig själv. Han dog 353 f. Kr och man kallar gravbyggnader för mausoleum, enbart efter honom. Själva denna gravbyggnad förstördes i en jordbävning men vilket årtal det var vet man inte.


6. Fyrtornet på Faros

Faros är en liten ö utanför Alexandria i Egypten. Här byggdes ett 100 meter högt fyrtorn omkring 280 f.Kr. Byggnaden fick stå kvar i ungefär 1500 år då den sedan förstördes i en jordbävning på 1300-talet.


7. Kolossen på Rhodos

Denna grekiska ö som ligger utanför Turkiets kust hade en koloss som bestod av en 30-35 meter hög staty. Denna staty förställde solguden Helios. Man byggde den omkring 300 f. Kr men även denna förstördes i en jordbävning endast 80 år senare. Efters...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Världens sju underverk.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-17]   Världens sju underverk.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4457 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×