Antikens kvinnor

6 röster
18728 visningar
uppladdat: 2005-06-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har valt att skriva och diskutera om överklassens kvinnor i Aten. Som känt var det mannen som bestämde medan kvinnans uppgift var att ta hand om hemmet och föda barn. Det var inte ovanligt att en ung kvinna kunde av sin far bli bortgift med en dubbelt så gammal man. Jag tror dock inte att hon tyckte att det var så hemskt, hon visste ju inget annat och därför var nog det enda hon var missnöjd med ifall han var elak eller ful. När hon blev bortgift fick hon med sig en viss summa pengar, en s.k. hemgift, som p.g.a. att kvinnor inte var myndiga, fick tas hand om av hennes förmyndare, t.ex. hennes far, make eller annan manlig släkting. Kvinnorna hade ingen arvsrätt, bara om det inte fanns någon manlig arvinge, så kunde hon bli arvtagare. Men om så var fallet, skulle hon enligt lagen gifta sig med sin äldste släkting för att arvet inte skulle gå ur släkten. Detta tycker jag är typiskt för många andra moderna samhällen idag. Vi vill inte att den egna släkten ska drabbas och, speciellt i överklassen, försöker man upprätthålla en så bra fasad som möjligt.

När kvinnan var ung och ogift var det hennes far och, om han inte fanns, hennes bror eller annan manlig släkting som bestämde över henne. När hon sedan blev bortgift var det hennes man som blev hennes förmyndare. Även fast många kvinnor i antikens Aten ville bestämma själva tyckte de nog om deras skyddade tillvaro. De behövde aldrig oroa sig för pengar eller boende. Det gjorde deras förmyndare.

Kvinnas främsta uppgift i det antika hemmet var att föda barn. Hon skulle föda så många barn som möjligt åt honom för att någon av deras söner skulle få ärva gården mm. Det var inte ovanligt att kvinnor hade fött sex – sju barn innan de fyllt trettio. Jag tror att om de gjort det kunde de känna sig stolta. Deras ”uppgift” var slutförd. Även om detta var otroligt fysiskt ansträngande tror jag nog att i alla fall överklassens kvinnor hade det bra. De flesta av dem hade tjänarinnor som tog hand om dem och skötte städning och tvätt mm.

Det var väldigt vanligt att kvinnor i Aten dog i barnsäng eftersom kunskap inom medicinsk och kirurgisk behandling var obefintlig. Både från de övre och undre klasserna dog kvinnor, och därför fanns det alltid ett underskott av dem. Kanske är det därför som många kvinnor i slutet av antiken utbildade sig till just läkare och sköterskor. De visste hur det var när det inte fanns någon till hands.

En annan anledning till att det var ett kvinnounderskott var att kvinnor inte tilläts leva. I antikens Aten var det pojkarna som uppskattades mest, ungefär som i dagens Kina där man bara får ha ett barn och det barnet helst ska vara pojke. Det var aldrig en självklarhet i hemmet att en flicka skulle få växa upp. Det bestämdes av husfadern.

Kvinnorna i Aten var undertrycka även på andra sätt. De hade t.ex. inga politiska rättigheter och fick inte visa sig ute annat än vid speciella tillfällen. Även då när de fick vara ute fick de inte vara ensamma. Deras förmyndare såg till att anlita ett ”förkläde” som följde med dem. Fick jag välja skulle jag nog valt att vara ensam framför att gå ut och vara passad på hela tiden.

Kvinnor i Aten fick inte heller studera. Kvinnorna undervisades i en del baskunskaper så som vävning och spinning medan männen fick en lång och bred utbildning. Som tidigare nämnt giftes kvinnor bort unga till äldre män. Detta bidrog också till att de inte behövde någon lång utbildning. De skulle lära sig det mesta som gick att veta om hemmets skötsel i det hemmet där deras man bodde.

I hemmet hos den unga frun och den äldre mannen var mannens sovrum avskilt från kvinnan och barnens rum, gynaikeion. I gynaikeion fick dock inte pojkar över 7 år vistas. I Grekland var det på den tiden vanligt att man bodde i villor. Det har inte hittats något gynaikeion i de hus arkeologerna undersökt men förmodligen låg detta rum på ovanvåningen så att kvinnorna och barnen inte skulle störa anländande gäster, varubud mm. Kvinnan fick aldrig möta en främmande man, inte ens om det var på hennes egen gård. Om detta hände skulle kvinnan rusa in i gynaikeion och ”gömma sig”. Det ansågs skamligt om en kvinna visade sig offentligt, särskilt om det var på en begravning eller en religiös fest. Varför vet jag inte, men jag kan tänka mig att kvinnor inte var värda att hedra de döda på en offentlig begravning och inte heller var de tillräckligt mycket värda för att få hedra gudarna och fira dem.

Dock förändrades något i slutet av Antiken. Kvinnor fick mera makt och man såg till individen istället f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Antikens kvinnor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-19]   Antikens kvinnor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4477 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×