Vindkraftverk

3 röster
20497 visningar
uppladdat: 2005-06-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ett vindkraftverk kan man säga är en vidareutvecklad väderkvarn. Vindkraftverken utnyttjar vindens rörelseenergi då vinden passerar vindkraftverkets långa blad, som ibland kallas för vingar. Antalet blad på ett vindkraftverk är vanligen två eller tre. Bladen är fastsatta på ett nav, som i sin tur sitter fast på en kraftig turbinaxel. Vindkraftverk kan finnas på land, och då oftast vid slätter eller på höga platser, och de kan även finnas vid vatten eller t.o.m. i vattnet eftersom det blåser mycket där. Vinden driver turbinens rotor i kraftverket ungefär på samma sätt som väderkvarnens armar gjorde med t.ex. kvarnhjulet förr i tiden. I vindkraftverket driver turbinen istället en generator, som omvandlar rörelsen till energi. Ju högre upp i luften man kommer desto mer energi finns det att hämta ut. Över en slätt är finns det tre gånger mer energi att hämta ut från ett vindkraftverk på 100 meters höjd som ett på 10 meters höjd. Det beror på att vinden bromsas upp nära marken, särskilt om det finns skog eller bebyggelse i närheten. Att bygga höga vindkraftverk med stor rotor är därför ganska bra. Mest blåser det under den kalla årstiden, hösten och vintern, den period då vi använder mest el.
Vindkraftverkets storlek kan uttryckas i tre olika nivåer:

*litet, 15m högt, turbin – 15m i diameter, effekt > 100kW
*medelstort, 30m högt, turbin – 30m i diameter, effekt 100-1000kW
*stort, 90m högt, turbin - 90m i diameter, effekt <1.000 kW

Det finns dock gränser för hur högt kraftverket kan byggas, eftersom det måste vara en hållbar och säker konstruktion. Sen kan det också finnas andra skäl till att man inte kan bygga så högt. På vissa platser passar det inte med vindkraftverk, det är helt enkelt för fult. Vindkraftverk är dyrt. Ett litet vindkraftverk på 11 kW kostar cirka 85000, och det utan mast.

Om man vill kan man, som tidigare nämnt, bygga vindkraftverk vid vatten. Havsytan där bromsar vinden ännu mindre än slättland. Därför är det lämpligt att förlägga vindkraftverk ute i havet. För att kunna utnyttja den obromsade havsvinden måste man dock gå ut några kilometer från land. När man bygger vindkraftverk till havs är det både ekonomiskt och miljömässigt en fördel att bygga flera kraftverk på samma plats. Men, de kan inte byggas hur tätt som helst. När vinden passerat kraftverket har den förlorat fart, och då behöver den en viss sträcka för att "återhämta sig" och få upp mer fart innan den träffar nästa vindkraftverk.

Men är allt så bra med vindkraftverk? Nackdelarna då? Sverige är inte så stort och har inte otroligt mycket kust och inte jättemånga slätter så jag tror att det kan bli svårt. Det de kostar och den plats de tar är det inte lönsamt. Ett vindkraftverk producerar inte på långa vägar lika mycket energi som ett kärnkraftverk gör...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vindkraftverk

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-20]   Vindkraftverk
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4479 [2022-07-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×