Jämförelser mellan Buddhismen och religioner i Kina och Japan

4 röster
12763 visningar
uppladdat: 2005-06-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Tron på andar

I Kina så har man trott på andar i tusentals år. Andarna finns överallt, vissa är goda, vissa är onda. Andar dyker ofta upp i Kinesiska berättelser och operor. I Japan tror man också på andar. Det är de japanska shintoisterna som gör det. Men dessa är en helt annan slags andar. De är de levandes förfäder. De japanska andarna kallas för Kami och man tror att alla blir en Kami efter döden. Man har stor respekt för förfädernas andar och tillber de varje dag. Inom Buddhismen tror man dock inte på andar. Man ber inte överhuvudtaget utan man mediterar. Man söker aldrig hjälp från någon annan utan vill uppnå själslig frid.


Yin och Yang

Det är enbart i Kina som denna grova könsuppdelning visas. Jag tycker att cirkeln med Yin och Yang är otroligt sexistiskt för att den på någon sätt påstår att kvinnor är dåliga och män är jättebra men att båda behövs för att det ska kunna finnas liv. Men varför skulle kvinnorna vilja föda männens barn ifall de ser ner på dem på det här sättet? Det här har lett till att människorna i Kina ser ner på tjejer. Förr fick man bara föda ett barn, var det inte en pojke så förtjänade barnet inte att leva för att man tyckte att pojkar var bättre att ha för att de kunde kriga. Jag tycker att den här könsdiskrimineringen är helt sjuk. Jag tycker att man borde skrota den symbolen för alltid.

Man kan jämföra detta med både shintoismen och buddhismen. Där får barnen höra från den dagen de föds att de ska lyda de äldre oavsett vad. Detta tycker jag inte heller är något bra sätt att lära sig saker på. Då får barnen förtroende för alla vuxna människor, även de onda. På så sätt kan de bli dåliga människor också.


Buddha och Kongfuzi

Buddhas lära och Kongfuzis lära finns det i princip inga likheter alls i. Buddha lär folket att de ska finna insikt på egen hand och i princip bara tänka på sig själv och vad man själv gör. Jag tycker att den läran är ganska egoistisk egentligen. Män går ifrån sina familjer för att bli munkar för att själva bli upplysta men de kan inte hjälpa sin familj att få samma sak. Nej, de bryr sig bara om att de blir upplysta och struntar i om deras familjer återföds efter döden.

Kongfuzis lära är mycket mer utav en morallära. Den handlar om att alla ska vara goda mot varandra så gott det går. Även om man äger en slav så ska man vara rättvis mot den personen. Även om man är i en högre rang än någon annan så ska man behandla den likadant som man själv vill bli behandlad. Allt är inte rättvist i Kongfuzis lära men den är den jag tycker verkar vara bäst för samhället och människan. Jag tycker att man kan jämföra Kongfuzis lära med kristendomens 10 budord. Båda predikar om hur människan ska vara mot andra. Att man alltid ska göra rätt för sig och alltid vara rättvis. Jag tror att de kristna kanske tog till vara på Kongfuzis lära när de skrev de 10 budorden.


Läran sprids

Ingen av dessa religioner har uppkommit av sig själv. Det har alltid varit någon person som har blivit inspirerad av någon annan religion och tagit med sig de saker som varit bra från den första religionen och gjort en helt ny. Buddha var uppfostrad som hindu och tog stora delar av den hinduiska tron med sig när han skapade Buddhismen. Zen är en meditationsform som skapades i Kina och sedan spreds till japan. Man säger att läran kommer ifrån Buddha. Alltså har den vuxit fram ur de buddhistiska munkarnas sätt att meditera. Så detta har religionerna gemensamt, alla har tagit delar av andra religioner och kombinerat det med sin egen lära.

Jag tycker att det är bra att man tar vara på andra religioners seder. Det är ungefär som när man skriver en bok. Det är knappast så att man hittar på exakt allt som händer i boken. Man tar ju vara på det man har upplevt i sitt liv och läst om i andra böcker. Det är sådana saker som gör en bok intressant. Man intresseras av sådant man känner till och har upplevt. Samma sak med religioner, om man ska konvertera till en ny religion så känner man sig mer säker ifall man känner igen vissa delar av den i stället för att allt är främmande och kanske t.o.m. lite skrämmande.


Olika riktningar

I alla dessa olika former av religioner så finns det olika riktningar. Inom Buddhismen finns två olika riktningar Den ena heter Hinayana och är väldigt strikt och inom den inriktningen kan bara munkar bli upplysta. Inom den andra inriktningen som heter Mahayana kan alla uppnå nirvana och många tror på flera olika religioner. Den senaste nämnda inriktningen kan man jämföra med hur religioner tolkas i Kina idag. Efter den kommunistiske ledaren Mao Zedongs död 1976 så har kineserna börjat utforska många religioner. De flesta kineserna blandar Daoismen, Konfucianismen och Buddhismen i deras vardag. Det här ser jag som helt rätt. Jag tycker att man ska kunna blanda och ha sig hur man vill. På så sätt kan man ta vara på de bra egenskaperna hos alla religioner. Jag tycker att det är väldigt tråkigt att man inte har någon religionsfrihet alls i vissa länder. Många kanske blir tvingade att leva efter något som de inte alls tror på.


Den rätta vägen

För buddhisterna är det den ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jämförelser mellan Buddhismen och religioner i Kina och Japan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-22]   Jämförelser mellan Buddhismen och religioner i Kina och Japan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4483 [2023-02-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×