Vad jag tycker om Julen

2 röster
7459 visningar
uppladdat: 2001-03-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Julen

Julen är alltid roligt men förr var det pirrigt också. När man trodde på tomten och letade reda på alla paket dagarna innan julafton.
Jag har vuxit ifrån pirrigheten och önskelistan på fyra sidor med allt ur ”Stor & Litens” nya vinterkatalog. I vår familj har vi varje år en riktig julgran och det är också platsen för paketen och paketöppningen. Vi dricker glögg och äter skinka, tittar på Kalle Anka och pyntar granen, en vanlig jul helt enkelt. Jag köper nästan alltid julklapparna två eller tre dagar innan julafton så det blir lite stressigt fast det klarar jag.
Bland det bästa som finns måste vara att stiga upp på julaftonsmorgonen och titta och skaka på alla paket som ligger vid årets julgran. Där förblir man ett långt tag och sedan går man och äter frukost. På eftermiddagen kommer släkten som alltid är roligt. Man pratar och klockan tre samlas alla för Kalle Anka. Piff och Puff, Musse, Kalle, Långben och alla de där andra man tittar på den närmaste timmen. Efter Kalle kommer paketöppningen. Min lillebror brukar vara tomte och dela ut alla paket till släkten och familjen. Man får ett paket, sliter upp pappret, kollar vad det är, tackar personen man fått det av och sen studerar men den ett tag. Sen får man till nästa och gör precis samma sak.
Efter paketöppningen går alla till sina rum och kollar och testar det man fått. Runt klockan sex kallar mamma på mat alla springer upp och ned för trapporna. Maten är en av höjdpunkterna på julafton. Skinka, såser, potatis, lax, köttbullar, bröd och allt som får munnen att vattnas serveras på julafton. Man dricker julmust och öl och vin beroende på ålder. Under middagen diskuteras allt möjligt. Jobbyten, vänner, roliga historier, barndomsminnen och allt som hänt det förgångna året.
På kvällen ser man kanske en film, går på en promenad eller så sitter man bara och umgås. Man dricker glögg och äter pepparkakor, och pratar bort kvällen.

Julen firas egentligen för att Jesus föddes på den dagen (eller juldagen) och det är den största högtiden i Kristendomen. På hela jorden finns 1,8 miljarder kristna och nästan hela USA är kristet! Forskare har beräknat att den första julen firades år 336 F.Kr i Rom.
I USA är veckorna före julen de största shoppingveckorna och en del affärer tjänar mer 70 procent av sina årsinkomster dem veckorna. Julgranen är en tysk tradition som började redan 700 år F.Kr som sedan spred sig till Storbritannien igenom Europa och sedan till Amerika. Presenterna kommer ifrån presenterna som de tre vise männen gav till jesubarnet.

Paket är också en höjdpunkt, speciellt för barnen. I år önskar jag mig en video och lite filmer men julen handlar ju också om att vara tillsammans, släkt och kanske vänner. Jag tycker att julen är den roligaste ”delen” på året, till och med roligare än födelsedagen. På julafton tycker jag att paketöppningen är roligast, då är hela familjen samlad och alla är glada! Maten och också väldigt kul. Man äter som om det vore ens sista måltid någonsin!

Tomten
Tomten är egentligen St. Nicholaus som var biskop i Turkiet på 300 talet F.Kr. Efter sin död blev han helgonförklarad och han var en skyddsängel till barnen. I Sverige blev tomten känd på mitten av 1800-talet genom julpynt och dylikt. Förr i tiden var man väldigt angelägen att hålla sams med tomten. Man ställde ut gröt på gården, med smör i, så att inte tomten misskötte gården. Tomten var den som tog hand om gården, eller tomten, och skötte om djuren på gården så man ville inte bli osams med honom. <...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vad jag tycker om Julen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-03-08]   Vad jag tycker om Julen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=453 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×