Alla Hjärtans Dag - Trevliga Fakta!

4 röster
10724 visningar
uppladdat: 2005-06-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
MYTEN OM VALENTIN

Under 260-talet i Romarriket förbjöd kejsaren alla giftermål mellan unga människor. Men det fanns en modig präst vid namn Valentin som trotsade kejsarens order och vigde förälskade par i hemlighet. En dag upptäcktes upptäcktes Valentin och att trotsa en kejsare gjorde man inte obestraffat, så Valentin blev fängslad och halshuggen. Medan han satt i fängelse lyckades han smuggla ut ett kort till fångvaktarens dotter, med underskriften "Från din Valentin".


VARFÖR JUST DEN 14 FEBRUARI?

Men varför blev det just den 14 februari och inte en solig dag i April? Katolska kyrkan utsåg år 496 Valentin till alla älskande pars skyddshelgon och hans festddag lades den 14 februari.En annan anledning till att denna dag har utsetts till kärlekens dag sägs vara att det är då som turturduvorna bildar par.


FORTSÄTTNINGEN...

När Valentin-firandet kom igång i England på 1400-talet fick det en annorlunda mening. Istället för att förälskade par blev vigda av en präst i hemlighet för att samhället inte tillät dem gifta sig, så började man para ihop ogifta unga människor för att de skulle kunna delta i årets festligheter i par. Den som var ens "Valentin" var den som man förlovade sig med och som dkulle bli ens livskamrat. Det engelska bruket spred sig sedan vidare till USA.


FÖRSTA ALLA HJÄRTANS DAG-KORTEN

Valentin själv var så klart först med att skicka ett Valentin-kort, men om vi tittar senare i tiden, vad hittar vi då? Jo, först i England sägs vara Charles, hertigen av Orléans, som skickade en dikt till sin fru när han satt fängslad i Towern i London år 1415. I USA fanns det på 1870-talet en liten fröken vid namn Esther Howland som var först där. Hon gjorde kort i tyg och spets och det var väldigt dyra, så det var bara överklassen som skickade dem. Men postkontoret i Chicago tyckte att dessa kort var alldeles för vågade, så man vägrade att dela ut dem.


I SVERIGE

Det finns inget spår av Alla Hjärtans Dag i svensk folktradition, utan seden kom som en nyhet från USA till Sverige på 50-talet. Men då handlade det inte längre om att para ihop ogifta ungdomar, utan mer att uppvakta den man höll kär. Någon riktig succé blev det dock inte, utan först på 90-talet slog det igenom ordentligt. Idag finns det en uppsjö av kort och presenter att välja bland i varuhusen. Men att ge och få Valentin-kort eller ett snällt ord behöver ju inte ske just denna dag, utan det kan man ju göra vilken dag som helst. Kanske helst lite oftare än en bestämd dag en gång om året...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Alla Hjärtans Dag - Trevliga Fakta!

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-29]   Alla Hjärtans Dag - Trevliga Fakta!
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4531 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×