Forntiden

5 röster
15192 visningar
uppladdat: 2005-06-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Forntiden

1a Våra äldsta förfäder för 5 miljoner år sedan skilde sig från sina närmsta släktingar bland aporna genom sin upprätta gång.

1b Forskare tror att människans utvecklingslinje skilde sig från apornas under en period då klimatet i Afrika blev torrare och de täta skogarna glesade ut. I det öppna savannlandsskapet måste man röra sig över områdena för att livnära sig . Då blev den upprätta gången en fördel. det blev lättare att bära med sig, händerna blev fria och kunde utveckla en allt större skicklighet i att gripa, plocka och vrida. Förmågan att lägga på minnet och samarbeta inom grupp var faktorer som ökade chansen till överlevnad. Allt detta ledde till hjärnans volym och kapacitet växte.

1c forskarna tror att människornas utvecklingslinje skilde sig rån apornas under en period då klimatet iAfrika blev torrare och de täta skogarna glesades ut. I det öppna savann landskap måste man röra sig över större områden för att livnära sig.Då blev den upprätta gången en fördel. Det blev lättare att bära med sg den insamlade födan, händerna blev fria och kunde utveckla en alt större skicklighet i att gripa, plocka och vrida. MAn kan dra slutsatsen att miljön hade en stor betydelse för arternas utveckling av det man läser ovan.

2a homo sapiens utvecklades i Afrika.

2b Deras förmåga att använda språket.

3a De levde ofta i grupper om några få familjer som ofta är släkt med varandra ocg alltfler årtiders gång förflyttar sig mellan olika födokällor i landskapet. Någon gång om året strålar de olika grupperna samma till religiösa cermonier och fester.

3b Vår kunskap om jägar och samlarfolken grundar sig på arkeologiska fynd,i allmänthet behöver inte jägar och samlar folken anstränga sig särskilt mycket för att få fram mat - normalt räcker det med några timmars arbete om dagen. Men eftersom gruppen inte bär med sig några förråd får den inte bli större än att den överlever även under dåliga tider. Därför blir befolkningen gles.

4a för ca tiotusen år sedan började människan odla jord.

4b vete och korn, det växte vilt på bergsslutningar.

4c hunden, får getter och nötboskap

4d mellanöstern, östra Usa , mellanamerica, Kina och nya Guniea.

4e till början brukde man jorden med enkla metoder, med eldens hjälp röjde man glänter i skogen, sådde och skördade några år tills avkastningen minskade. Då röjde man ny mark. Med hjälp av ådern, ett slags primitiv plog kunde man bearbeta jorden effektivare än med hackan som man först använde skoran underlättade insamlingen av sädesaxen , även drag oljer.

4f. Det berodde på en framgångsrik jakt, delvis på att klimatet blev varmare och fuktigare i slutet av istiden, så att tidigare öppna områden växte igen. Med jordbuket kunde flera människor försörja sig på lika stor yta.Jordbruket krävde även större arbetsinsatser.

4g genom jordbruket kunde fler människor försörja sig på lika stor yta som tidigare. Befolkningen växte snabbt . Det blev mera bofsta eftersom man inte behövde flytta runt för att utnyttja olika födokällor utan kunde lägga upp förråd som räckte hela året. Men detta betydde inte att människorna fick det bättre i alla avseende. Jordbruket krävde större arbetsinsatser. Om ädret blev dåligt kunde skörden slå fel vilket betydde svält. Den ensidiga kosten och det bofasta livet gjorde också människorna mer Mottagliga för sjukdomar

5a Hantverkare, handelsmän i administratorer och krigare.

5b.Militärmakten var en viktig del av den statsapparat som växte fram. Den tjänade både till försvar och angrepp och till att hålla bönderna på plats.

5c.genom dn arbetsfördelning om uppstod i sumerernas samhälle utvecklades flera uppfinningar som haft stor betydelse.

6a. i Anslutningn till templen fanns stora förrådsmagasin för spanmål och andra produkter från jordbruket.

6b arkeologiska undersökningar har visat att de sumerska städerna dominerades av stora tempelbyggnader.Det vittnar om ett samhälle som var genom syrat av religiösa föreställningar. De många gudarna som dyrkade symboliserade olika naturkrafter som sumerna var beroende av för sin överlevnad.

7a. de två största uppfinningar är rörmetall framsällningen och skivkonsten.

7b Arkeologerna har grävt fram stora mängder bronsföremål ur de sumeriska städerna. Sumenska städerna hade inga malmfyndigheter utan rå material måste hämtas långväga ifrån. I utbyte kunde sumererna lämna spanmål, keramik, textiler och andra hantverksprodukter med andra länder då de använde broms för att få in andra varor från andra länder.

7c. den äldsta samlinen härstammar från 1700 talet f.kr då en kung vid namn Hammarabi härskade över två foldslandet. Bestämmelser är mycket stränga och speglar ett samhälle med stora klasskillnader. den som skadade någon ur en förnäm familj fick hårt kroppsstraff, medan det räckte med en mindre bötesumma om skada drabbade en vanlig bonde.

8a i väster bredde ölen ut sig i öster skyddade röda havet mot anfall , därför hade Egupten ett bättre geografiskt läge än Mesopatamien.

8b.Det handlade om tempel åt gudarna och ståtliga palats, framför allt om enorma gravmonument. Av dessa är pyramiderna från mitten av 2000 talet de mest kändae utgör fortfarande de största stenbyggnaderna som uppförbi historien.

9. När människorna förmåga att framställa livsmedel hade gjort så stora framsteg att inte alla behövde arbeta med matproduktion kunde ett mera differentierat samhälle uppstå med en styrande statsmakt och med olika yrkesgrupper och samhällsklasser Genom den specialisering och den koncentration av resurser som skedde i högkulturerna blev en rad tekniska och kulturella framsteg möjliga.

10. Det var Egypten och Mesopatamiens storhetstid då införlivades båda högkulturerna med den persiska stormakten, som vid denna tid bredde ut sig över hela mellanöstern. Senare skulle nya folk och länder ta över ledningen när det gällde kultur utveckling och politisk makt, medelhavs området.

11a Floden indus och floden Huandg he i kina.

11b Floden Indus blomstrasde under 500 år innan den på 1700 talet f.kr av okänd anledning gick under. En fjärde högkultur framträdde vid samma tid på de bördiga slätterna längs floden Huand he i Kina, allt sedan dess bildar den kinesiska kulturutveckligen en obruten linje fram till våra dagar



Hur levde nordboarna under forntiden ?

1.
Stenkammargravarna( dösat, gånggrifter och hällkistor) utgör ståtliga minnesmärken från denna tid.Många människor måste hjälpas åt i arbetet med dessa monoment, vilket tyder på att de varit organiserade i en stam under hövdingens ledning.

gånggrifter, gravbyggnad från yngre stenåldern, en yngre form än dösen. Gravformen tillhör trattbägarkulturen. Gånggriften består av kantställda hällar som omsluter en kammare och även bildar en gång ut från denna, vanligen åt söder eller sydöst. Kammare och gång täcks av block. Gånggriften omges av en stor jordhög, som går upp till takblocken eller helt täcker graven (jorden har ofta tagits bort i senare tid). I högens kant finns ofta en kantmarkering av stora stenar. Gånggrifterna kan ha varit familje- eller ättegravar, och ett stort antal skelett och gravgods har ofta påträffats i dem. Kring hällristningar och hällmålningar är bilder och tecken som i förhistorisk tid huggits, knackats, slipats eller målats på stenhällar.


2.
När den äldre bronsåldern...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Forntiden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-09-13

    jag har själv perspektiv på hi

  • Inactive member 2013-01-18

    riktigt bra arbete tack! /babbis

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-29]   Forntiden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4532 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×