Adolf Hitlers Liv

23 röster
23578 visningar
uppladdat: 2005-07-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Adolf Hitler föddes klockan halv sju på kvällen den 20 april år 1889 i Gasthaus zum Pommer, ett värdshus i den lilla staden Braunau vid floden Inn, där den bildar en gräns mellan Österrike och Bayern. Adolf Hitlers far hette Alios Hitler och hans mor hette Klara Pölzl, de gifte sig 1885. Det var Alios tredje fru. Ryktet om att Adolf Hitler hade judiskt påbrå bygger på att Adolf Hitlers far Alios far, är mer eller mindre okänd. Alios mamma, Maria Anna Schicklgruber gifte sig med George Hiedler fem år efter hon födde Alios. George Hiedler tog aldrig på sig faderskapet för Alios, då Alios var en oäkting i hans ögon. Alltså har det inte fastslagits vem som är Adolf Hitlers farfar och därpå har ryktet om att Hitler har judiskt påbrå. Familjen levde under normala förhållanden och var varken fattiga eller rika. I boken Mein Kampf, som Hitler själv skrivit bl.a. under hans fängelsevistelse år 1923 – 1924, försöker han framställa sig som ett barn av fattigdom och försakelse. Men i verkligheten hade fadern en fullt tillräcklig pension. Alios och Maria Anna födde tre barn innan Adolf föddes, Gustav, Ida och Eduard. Gustav och Ida dog som spädbarn och Eduard dog sex år fyllda. Sju år efter Adolfs födelse, år 1896 födde paret Paula som blev den enda av Adolfs syskon som levde till vuxen ålder. Men Alios hade två andra barn från ett tidigare förhållande med Franziska Matzelberger. Dessa två, Alios och Angela blev Adolf Hitlers halvsyskon. Angela hade Hitler i vuxen ålder ett förhållande med.

Efter att Adolf Hitler gått i folkskola i fem år, när han var elva år kom han in i en realskola i Linz, år 1900. Tre år senare dog Hitlers far. Adolf lämnade realskolan 1904 p.g.a. dåliga betyg och flyttades till en skola i Steyr, där han slutade sin skolgång vid 16 års ålder. 1907 flyttade Hitler till staden Wien efter att han tidigare hade besökt staden och blev förälskad i dess storartade byggnadsverk, konst M M. Hitlers dröm var att komma in på Konstakademin i Wien, men han kom inte in på skolan. Samma år 1907 dog hans mor.

Åren i Wien som Hitler själv skriver i Mein Kampf ”de svåra åren i Wien”, levde Hitler mer eller mindre som en luffare och bodde framför allt på ett ungkarlshotell vid Meldemannstrasse 27 i Wiens tjugonde distrikt. Det var dessa år som judehatet växte inom Hitler. Tidigare hade han föraktat arbetarklassen och han vägrade kalla sig arbetare, utan han själv kallade sig konstnär. Det Hitler livnära sig på under denna tid var att han bl.a. målade vykort och sålde dessa för en småslant, och andra småsysslor.

Hitler blev ofta indragen i hetsiga politiska debatter med de andra som bodde på ungkarlshotellet. När han blev upphetsad under diskussionens gång skrek han och viftade med armarna tills de andra i rummet svor åt honom för att de blev störda eller tills ordningsvakten kom in och stillade larmet. Han var politiskt intresserade och tillbringade mycket tid på stadsbiblioteket och studerade Det gamla Rom, de österländska religionerna, yoga, ockultism, hypnotism, astrologi, protestantism som väckte hans intresse i nämnd ordning. Men ofta drog han bara omkring på stadens gator utan mål.

Det var under denna tid som Hitlers hat mot arbetarklassen övergick till ett hat riktat mot judarna. Hitler ryktes med av antisemitismen men han engagerade sig inte än politiskt. Ju mer Hitler läste och studerade om judarna desto säkrare blev hans åsikter. Hitler lade skulden på juden i allt som han inte tyckte om bl.a. moderniseringen i konst och musik. Han yttrade sig starkt och öppet att han tyckte att judarna korrumperade det tyska samhället.

Hanisch som var en luffare från Böhmen, var nära vän med Hitler en tid, då Hitler levde i Wien. Hanisch beskriver sitt första möte med Hitler på Hotellet 1909: ”Första dagen satt närmast den säng jag hade fått en man som inte hade mera på sig än ett par gamla slitna kalsonger – Hitler. Hans kläder höll på att avlusas, eftersom han gått omkring utan tak över huvudet och i ett förfärligt vanvårdat tillstånd.” Hanisch beskriver Hitler som lat och retlig. Han hade ingen av de vanliga lasterna. Han varken rökte eller drack sprit och enligt Hanisch var han för blyg och tafatt för att ha någon framgång hos kvinnorna. Han var främst begiven på att läsa tidningar och prata politik.

De som intervjuads från denna tid bl.a. En man vars namn är Kanya, som drev ungkarlshotellet, han sade om Hitler att: ”han var en av de underligaste typer han hade haft med att göra med”. Under denna tid i Wien blev Hitler mer och mer excentrisk, mer och mer inkrökt i sig själv. Folk fann honom underlig och obalanserad. De få som han hade stått på vänskaplig fot med tröttnade på honom, på hans underliga uppträdande och obehärskade tal.

Hitler har själv sagt – Wien var en hård skola för mig, men det lärde mig mitt livs grundläggande läxa. I ett senare tal i Kulmbach, 5 feb 1928 sa Hitler:
”Kampens idé är lika gammal som livet självt, ty liv bevaras endast genom att andra levande varelser går under i kampen. I denna kamp segrar den starkare, den dugligare, och den mindre duglige, den svage förlorar. Kampen är alltings fader. Det är inte humanitetsprinciper människan lever. Inte heller ger de hennes kraft att hålla sig ovan djurens nivå. Bara den brutalaste kamp kan åstadkomma detta. Om man inte slåss för livet kommer man aldrig att vinna det”

Detta är natthärbärgets naturliga filosofi. I kampen är alla knep och bedrägeri tillåtna, hur skrupellösa som helst, bruket av varje vapen eller chans, hur illegitim den än må vara. För att citera en annan sats i samma anda av Hitler:
”För varje mål människan har uppnått är hon sin originalitet plus sin brutalitet tack skyldig.” Slughet, skicklighet i att ljuga, förvrängning, fusk och smicker undanträngande av känslighet och lojalitet till förmån för obarmhärtig hänsynslöshet och framför allt viljestyrka. Sådana var de principer Hitler fick ut av sina år i Wien. Han litade aldrig på någon, han anförtrodde sig aldrig åt något, visade aldrig någon lojalitet. Han lärde sig ljuga med övertygelse och hyckla troskyldighet. In i det sista vägrade han medge sig besegrad och håll fast vid sin tro, att med enbart viljestyrka kunde han förändra utvecklingen.


Hitler och Första världskriget

Europa genomlevde denna tid en explosiv situation. Första världskriget stod hotande nära. I februari 1914 frikallades Hitler från värnplikten på grund av dålig hälsa. Men när kriget bröt ut några månader senare anmälde han sig som frivillig. Så här skriver Hitler själv om när han fick svaret på ansökan:
Jag bröt brevet med darrande händer. Jag kan inte med ord beskriva den glädje jag erfor. Ett par dagar efteråt hade jag på mig den uniform som jag inte skulle komma att lägga av på närmare sex år.

Hitler uppgift blev att vara rapportkarl, dvs. han deltog inte direkt i krigshandlingar. Men han befann sig hela tiden vid utsatta poster vid fronten. Redan i november 1914 fick han järnkorset av andra klassen för visat mod. 1916 den 7 oktober blev Hitler sårad i benet vid ett slaget mot brittiska soldater. Han skickades tillbaka till Tyskland för första gången på två år. Hitler återvände till fronten i början av mars 1917, nu befordrad till vicekorpral. I oktober 1918 blev Hitler skadad, när britterna använde gas vid en attack. Hans ögon blev skadade och han miste synförmågan tillfälligt. För det blev han skickad till militärlasarettet i Pasewalk i Pommern. Han var kvar på lasarettet när kriget slutade med Tysklands kapitulation den 11 november 1918. Senare blev han tilldelad järnkorsett av första klassen, för prestationer under hösten 1915 till sommaren 1918. Enligt vittnen, sägs det att han, då han ensam tog tillfånga arton fransmän. Enligt andra var det engelsmän och mindre till antal.
De som krigat tillsammans under den här tiden beskrev Hitler på liknande sätt som de som beskrev honom från tiden i Wien. Han var konstig helt enkelt, ena sekunden kunde han sitta och grubbla i ett hörn och andra sekunden kunde han upprört springa omkring och skrika hur tyskland skulle omorganisera sina trupper. Vissa säger att han var en riktig krigsfanatiker. ”Vi svor alla över honom och fann det odrägligt, att vi hade en gök ibland oss som inte instämde med oss när vi önskade kriget åt helvete”, berättar en av soldaterna som befann sig nära Hitler under kriget.

Hitler tog Tysklands kapitulation väldigt hårt, till och med som ett djupt personligt nederlag. Kriget och krigets påverkan på miljontals tyskars enskilda liv var väsentliga förutsättni...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Adolf Hitlers Liv

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-03-26

    hhaha internet känns som det f

  • Inactive member 2018-04-05

    du gjorde ett helt perfekt arbete som jag finner väldigt intressant. jag har använt denna information till min uppsatts i skolan och jag klarade mig med ett B i betyg för redovisningen.

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-01]   Adolf Hitlers Liv
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4538 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×