Kastsystemet

7 röster
22388 visningar
uppladdat: 2005-07-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Södra Indien är muslimskt och norra är hinduiskt. Indien är sju gånger så stor som Sverige men har ca 900 miljoner innevånare. Av de beräknas 200 miljoner leva i fattigdom.

Kastsystemet har funnits mycket länge. Det är som en slags klassuppdelning. Alla har något kast. Vi har kasten Europé om vi skulle åka ner dit. Man brukar tala om kastlösa, men då är det daliter som man felaktigt kallar kastlösa. Varna är en slags uppdelning av kasten och hur ”rena” de olika kasten är. Daliter står utanför kastsystemet och betraktas som orena. De brukar också kallas de oberörbara. Daliter tillhör i sin tur också olika kast som även kallas underkaster. Det finns mellan 3 000-6 400 kaster och upptill 25 000 underkaster. Underkaster är som fördjupning eller närmare beskrivning på vad man är. Tex. Man är kasten Vaisyas med jobbar med något inom hantverk, då har man också ett underkastnamn.

De olika kasten sägs komma från olika delar från guden Brahma som sägs ha skapat människorna utifrån sin egen kropp.


Kast Ställning/Yrke Ursprung ur Brahma
1. Brahman Präster Huvudet
2. Kshatriya Jordägare, soldater, ämbetsmän Armarna
3. Vaisyas Handelsmän, Hantverkare Låren
4. Sudra Bönder m.fl. Fötterna
5. Daliter De oberörbara -


Du kan endast höja dig om du är ditt kast troget.


Könsroller

Män och kvinnor har olika uppgifter. Mannen har det yttersta ansvaret för familjen, medan kvinnan har rollen som barnuppfostrare. Mannen har även ansvaret för att inkomsterna kommer in. Inom olika kast finns olika yrken. Inom de olika yrkena har männen och kvinnorna olika bestämda uppgifter. Tillhör du kasten Bhopa så spelar mannen medan kvinnan sjunger. Kasten Kalvelia är liksom Bhopa ett kringvandrande kast. I Kalvelia spelar männen och kvinnorna dansar. Inom skräddarkasten arbetar både mannen och kvinnan hemma. Det är liknande inom skomakarkasten, man kan köpa ett par skor som är tillverkade av en man och broderade av hans fru.
Kasten rajputerna är ett jordägarkast. Det var ett mycket mäktigt och förmöget kast förr i tiden. Idag så har de mindre makt och många av de äger inte mark längre. De var aldrig meningen att kvinnorna i rajputerna skulle behöva arbeta, för de skulle ha råd med tjänare. Men traditionerna sitter kvar fortfarande, en rajputkvinna ska inte arbeta. Det blir inte bara svårt för familjens ekonomi, rajputkvinnor som har utbildat sig och kanske vill tycker att det känns svårt att de inte kan få komma ut i arbetslivet.

Kvinnorna är inte mindre värda eller har mindre status. De är bara det att män och kvinnor traditionellt har olika uppgifter.

Det finns en slags segregation mellan kvinnor och män. Den kallas pardhan Den kommer från kulturella influenser från de muslimska erövrarna som erövrade norra Indien. Traditionen med pardhan finns därför främst i norra Indien för den hann inte sprida sig och göra så stor skillnad på kulturen i södra Indien. Pardhan är till för att respektera kvinnornas integritet och blyghet. Fån början var det till för att skydda kvinnorna. Pardhan innebär att i hemmen finns en inre del som kvinnorna är i och en yttre tilldelad männen.


Familjen

Alla kast har gemensamt att det är kvinnans roll att föda barn, och helst då en son. Har de fått en son kan de nästan ta det lugnt efter det. För det är mycket viktigt att man fått en son. När mannen gift bort sina barn och har fått en son är hans uppgift uppfylld. Då lägger han över ansvaret på sin äldste son.

Det är stor press på att skaffa barn. Både av praktiska och religiösa skäl. Har man en son har man någon som kan ta hand om en när man är gammal. Dessutom har sonen en viktig roll när man dör, då de utför vissa ritualer under likbålet osv.

Har kvinnan fått barn och sedan blir änka stannar hon och barnen i mannens familj. Har hon däremot inte hunnit få barn flyttar hon hem till sina föräldrar. Om ett par väljer att separera blir barnen kvar i mannens familj och kvinnan flyttar hem till sina föräldrar.


Under uppväxten får pojkar och flickor blandade uppgifter, men även där ser man en viss typ av uppdelning av ansvar.


Bröllopet

Bröllopet sker i brudens hem. Förberedelserna inför bröllopet påbörjas mycket tidigt i ens liv. Ibland så tidigt som vid födseln. Brudens föräldrar är mycket viktiga i bröllopsritualerna. Bröllopen är alltid...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kastsystemet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-12-06

    Sådär om man ska sikta mot VG/MVG. Men annars bra

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-01]   Kastsystemet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4553 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×