SS-Schutzstaffel

9566 visningar
uppladdat: 2005-07-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
SS- Schuztstaffeln, Andra världskrigets värsta organisation? Var det de som utförde de värsta sakerna under kriget, var det de som var den kallblodigaste armen? Man kan aldrig veta riktigt säkert, men det är vad man tror. Vilka var det då som var med i denna grymma skara och hur kunde de göra så fruktansvärda saker?

År 1921 bildades SA - SturmAbteilung (stormavdelningen) av en man vid namn Ernst Röhm. Han var då chef för vapen och utrustning i München vilket han utnyttjade för att beväpna Nazistpartiet (NSDAP). Han blev själv ledare för SA efter han bildat det.

SA bildades för att skydda NSDAP’s möten och störa motståndarnas möten. Men Hitler utvecklade en ny säkerhetsvakts styrka och kallade den för Stosstrupp Adolf Hitler. Men när de senare misslyckades med sitt försök att ta över den Tyska riksdagen blev Hitler missnöjd. När Hitler då avtjänat sitt fängelsestraff för detta och återgick till att vara ledare i NSDAP ville han ha en ny och mer pålitlig styrka, han bildade ur Strosstrupp en ny grupp kallad SS. De skulle inte bara skydda möten utan skulle också fungera som Hitlers personliga livvakt.


Gestapo bildades av Hermann Göring (Utsedd till Hitlers efterträdare) 1933 som en särskild avdelning av polisen. Gestapos uppgifter var att bevara den inre säkerheten, alltså se till så att det inte fanns några förrädare i deras eget välde, vilket de gjorde med hjälp av trakasserier, arresteringar och avrättningar. Deras källa var det angivarsystem som sattes upp. Detta system spred skräck överallt eftersom man aldrig kontrollerade sanningshalten på det man fick reda på.

När SS bildades fick SA mindre makt, men de ville ha mer. Hitler såg detta som ett hot. Men SA hade kvar makten över SS (SS var kontrollerade av SA) fram till ”Nacht der langen Messer” (de långa knivarnas natt). Då dödade SS-trupperna SA’s ledare Röhm. Detta tyckte Hitler om, SS hade ju nu tagit bort hotet från SA. Därför lät han SS ta över alla SA’s uppgifter och gjorde SS till en Fri organisation. SS fick kontrollen över Gestapo - Geheime Staatspolizei (den hemliga stadspolisen), de fick all makt över polisverksamheten i ”det tredje riket” och dessutom kontroll
över alla koncentrationslägren. Man kan säga att SS tog kontrollen över alla nazistiska organisationer som fanns under denna tid.

Totenkopf är inte en symbol som bara användes under andra världskriget utan har vart i den Tyska Historien förut. Att SS använde den är inte något konstigt eftersom den symboliserar motstånd mot bland annat kommunismen.

Julius Schreck var den förste ledaren för SS och hade titeln Reichführer-SS. Men han avgick från den posten 1926 och hade då bara varit ledare för SS i ett år. Sedan tappade han bara makt och till sist tjänstgjorde han som Hitlers chaufför fram till 1936 då han dog i hjärnhinneinflammation. Hans efterträdade blev Joseph Berchtold och han hade också bara denna titel i ett år innan den gick över till Enhard Heiden. Heiden var ledare för SS i två år, mellan 1927 och 1929. Sen övertog den posten av Heinrich Himmler.

Himmler var den som ledde SS under hela Andra Världskriget. Han var en av Hitlers närmaste förtrogna och fick mycket makt. När han fick posten som Reichsführer-SS 1929 hade SS bara en personalstyrka på 280 man. Men Himmler fick med Hitlers samtycke lov att bygga ut SS och mot slutet av 1932 hade SS 52000 man. Och efter det nazistiska övertaget av Tyskland hade de ca 209 000 man. Det var också med Himmler som tanken om att SS skulle vara en Arisk arme kom. Han införde ett ”test” som man skulle klara för att få bli SS-soldat. Man skulle vara mellan 1, 70 och 1, 80cm lång. Man skulle vara ganska välbyggd, mn skulle inte finnas i brottsregistret, vara mellan 25-30 år och man skulle tillhöra arisk ras fram till 16: e led. Sen skullle man också svära en Ed till Hitler och inte till partiet.

Till en början hade SS lika uniform som SA (förutom att de hade svart slips och svart skärmmössa med Totenkopf på), men efter 1932 ändrades den och blev helsvart, och slutligen precis innan krigsutbrottet 1939 blev den feldgrau (fältgrå). Denna SS-styrka som fanns från början kom senare att kallas för Leibstandarte SS Adolf Hitler, och de utförde många hämska dåd. Till en början var de som sagt Hitlers livvakter. Men sedan fick de hjälpa till i kriget mot Sovjet och andra.

En sak de gjorde var att de avrättade 65 brittiska fångar genom att låsa in dem i en lada för att sedan kasta handgranater på dem och skjuta de som tog sig ut. Detta gjorde de som hämd för att deras ledare Joseph ”Sepp” Dietrich blivit mördad, ett påstående som sedan visade sig vara felaktigt. De dödade också 120 amrikanska krigsfångar i Frankrike år 1944, sen vet man också att de mördade 642 byinvånare i Oradour sur Glane, varav 207 stycken var barn.

Ur den första SS-gruppen bildades sedan fler. Man kan säga att man skapade fler Grupper som var inriktade på olika saker eftersom SS utvecklades till en så stor organisasion. Den första gruppen som bildades var Waffen-SS. De bildades vid krigsutbrottet och blev den gren av SS som krigade tillsammans med Wehrmacht (krigsmakten). Dom var alltså ute och krigade på fältet. Men de krigade inte direkt på fronten utan de var dem som säkrade redan erövrade områden. De bekämpade motståndsgrupper och frihetskämpar. Soldater ur Waffen-SS var också delaktiga i förintelsen då de ingick i Einsatzgruppen (som användes vid razzior mot Judiska hus) som hade till uppgift att döda Judar och motståndsmän på östfronten.

Waffen-SS fick också sköta bevakningen av koncentrationslägren. De förband som gjorde detta kallades för dödskalleförbanden. Järnkorset delades under andra världskriget ut som en sybol för att man gjort något bra. Det fanns olika grader av Järnkorset och dom var lite olika till utseendet. Den enda som fick den högsta ”järnkors-symbolen” var Hermann Göring. Det är det som är här under.

En av dessa kallades SS Panzer Division Totenkopf (som dödskallen de hade på mössan) och de gjorde sig skyldiga till grymma krigsförbrytelser. Bland annat gjorde de sig skyldiga till massmord under invasionen av Frankrike. Detta gjorde de som hämnd för de lidigt stora förluster. Mannen som gav dess order, Fritz Knöchlein fick ta emot riddarkorset som belöning för att han gjort detta, men efter krigets slut blev han dömd till döden.
De mördade också trupper från de franska kolonierna Algeriet och Marocko eftersom de tyckte att dessa var rasmässigt untermenchen (underlägsna).
Mot slutet av kriget var deras ända uppgift att hindra Sovjet att ta tillbaka de ockuperade områdena i Öst. Detta misslyckades de med och de fick kapitulera till de Amerikanska trupperna i slutet av 1944. Totenkopf hade nära tre gånger så många sårade, saknade och döda som alla de andra divisionerna i Waffen-SS. Detta berodde antagligen på att deras befäl var helt inkompetenta eller att de inte brydde sig så mycket om sina förluster på slagfältet.

Waffen-SS bestod av soldater från olika länder till skillnad mot Wehrmacht som endast bestod av Tyska soldater. Det fanns holländare, Fransmän, Danskar, Norrmän, Svenskar, Finländare, Schweizare och Tyskar så klart. Dessutom hade man soldater från Balkan och (tro det eller ej) en muslims division.

SS Panzer Division Wiking var en av de mest framgångsrika divisionerna inom SS. Den bildades 1940 och hette från början SS Division Germania men bytte sen namn eftersom man efter några dagar kom på att divisionen inte innehöll så många Tyskar utan mer frivilliga ”vikingar” från Sverige, Norge och Danmark. De var bland annat med i slagen vid Warszawa, Budapest och Wien. Så de krigade i alperna använde de sig av en teknik som man provat redan under första världskriget. Nämligen att man inte sköt direkt på fienden utan på de stora snötäckena som då föll ner över fienden. Kanske var det därför som de blev den mest framgångsrika divisionen?

1931 byggde Reinhard Heydrich på uppdrag av Himmler upp SD - Siecherheitsdienst (säkerhetstjänsten). Det blev SS egna underrättelsetjänst och en man vid namn Rudolf Hess (han var Hitlers sekreterare och andra efterträdare efter Hitler) såg till att det blev den enda. Innan den skapats hade olika delar av SS används sig av olika underrättelsetjänster men nu samlades alla i samma. SD jobbade lite som Gestapo, de terroriserade motståndare till nazismen. Från början samarbetade man med olika sionistiska organisationer för att öka utvandringen av Judar till Palestina, med det slutade man med när man som alla andra SS-organisationer fick orden att utrota alla judar. SD blev också en stor del av Einsatsgruppen. Reinhard Heydrich var ledare för SD fram till 1942, då tog Ernst Kaltenbrunner över fram till 1945.

Egentligen kan man säga att det var SS som var den enda organisasionen som fanns under andra världskriget. SS kontrollerade allt i princip. Gestapo, SD, koncentrationslägren och Ghettot, dom kontrollerade allt som hade med kriget och förintelsen att göra. Jag själv tycker det är konstigt att Hitler tillät att ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: SS-Schutzstaffel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-07]   SS-Schutzstaffel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4571 [2021-05-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×