En Herrgårdssägen

10 röster
35728 visningar
uppladdat: 2005-07-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
En herrgårdssägen som jag har läst är skriven av Selma Lagerlöf.

Selma föddes 1858 och växte upp i Mårbacka i Värmland. Under Selmas uppväxt var hon halt i ena foten vilket ledde till att hon fick vara inne under mesta dels av tiden. Hon kunde inte gå ut och leka med de andra barnen. I stället satt hon ofta i köket och lyssnade på vandrare, som hade stannat till för en kopp kaffe eller en bit mat. Vem vet, kanske var det just en vandrare som i köket berättade om en tokig dalkarl som han hade stött på, på vägen hit?

En herrgårdssägen handlar om Gunnar Hede och den unga flickan Ingrid som utspelar sig 1830-talet. I berättelsen har Hede just fått reda på att hans mors ekonomi var väldigt dålig och att han måste sälja gården om han inte lyckas tjäna ihop pengar väldigt fort. Hede är fast besluten att rädda gården och han åker norrut för att köpa ett par hundra getter för att sedan driva ner getterna till en marknad i Värmland. Tillsammans med en vän börjar han vandra neråt landet då det värsta tänkbara händer. De drabbas av ett enormt snöoväder som dräper alla fåren. Detta nederlag leder till att Hede blir sinnessjuk men inte så galen att han slutar att sälja sina varor för att tjäna pengar.

Ingrid är bara en liten flicka första gången hon möter Hede. Ingrid vandrar omkring med sin blinde morfar. De har sällskap med herr och fru Blomberg som är cirkusuppträdare. De betraktar Ingrid som värdelös på nästan alla sätt och efter hennes morfars död kommer hon som fosterbarn till Råglanda för att bo på en stor fattig prästgård. Genom berättelsen blir Ingrid kär i Hede och får därför kämpa mot folkets fördomar.

Personligen tyckte jag om boken, även om den var skriven på ett gammaldags sätt var den inte svårare att förstå än andra böcker. Handlingen skiljer sig väldigt mycket ifrån böcker som jag brukar läsa men för det var den inte ointressant. Det är på få ställen i boken man tappar intresset helt, även om den kan vara lite långtråkig ibland. Det känns nästan som om författaren bara har lagt till massa för att göra berättelsen längre.

Bokens handling är inte aktuell genom att samhällsmiljön är en annan. Men själva principen att man blir kär i en sinnessjuk man och det känns som om man har hela världen emot sig skulle lika väl ha kunnat hända idag.

Boken är nog mest lämpligast för dem över 14 och uppåt. Den gammalmodiga stilen gör nog att många tappar intresset för den tidigt innan man har kommit in i själva handlingen. Kanske för att man som ung har en uppfattning om att allt som är gammalt är tråkigt och om man dessutom inte förstår texten blir det ännu svårare att tycka om boken.

Jag skulle säga att budskapet i boken är att man aldrig ska ge upp hoppet och sluta vänta hur hopplöst allting verkar vara. Jag blev inte så berörd av budskapet och jag tror inte att det är många som b...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: En Herrgårdssägen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-10-04

    Jättebra presenterat som jag fick bra hjälp av i mitt eget arbete :)

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-07]   En Herrgårdssägen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4580 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×