Israel/Palestina konflikten

8 röster
22705 visningar
uppladdat: 2005-07-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Konflikter mellan araber och judar beror inte bara på religionen utan också om mark och vatten. Man vill ha en egen stat att bosätta sig i.

Palestina styrdes av araber sen tidig medeltid. På 1500 talet blev det en del av det stora turkiska riket.

Judarna hade drömt om en egen stat sedan 70 f. kr. då romarna tog det dåvarande Palestina ifrån dem. Man funderade på flera länder.

I slutet av 1800 talet började judar planera en kolonisering av Palestina av religiösa skäl.

1897 samlades massor av judar på konferens i Wien för att ta itu med det växande judehatet. Då bildades den världs-sionistiska rörelsen med mål att göra Palestina till ett skyddat hem för judarna.

Under 1: a världskriget gjorde araberna i Palestina uppror mot Turkiet som styrde landet. Men först 1917 då britter anföll ”befriades” Palestina. ”Landet” blev då ett brittiskt mandat under nuvarande FN. Den brittiske utrikesminister skrev samma år ett brev tillsioniströrelsen där han lovade dem ett hem i Palestina. Detta brev kallades Balfour- deklarationen. Man brydde sig inte om Palestiniernas åsikt trots att 90 % av befolkningen inte var judar.

Israel ser Jerusalem som sin huvudstad. Palestina vill ha östra Jerusalem som sin huvudstad. Israels officiella huvudstad är Tel Aviv. Idag består Palestina av områden på västbanken och Gazaremsan.

1922 antog FN Balfour- deklarationens förslag. Det gjordes lättare för judar att invandra och bo där. De följande tio åren utfördes många palestinska protester mot den judiska invandringen men britterna slog ner dem.

I början av 40 talet började det även bildas judiska motståndsgrupper.

Man tillsatte en kommission för att lösa konflikten. Den kom fram med förslaget att man skulle dela det i 20 stater. 19 % judiskt och 81 % arabiskt. Detta förslag blev inte omtyckt 1947 kom ett nytt förslag men då skulle den judiska staten få 10 % mer mark än den arabiska. Trots protester gick förslaget igenom.

Israel utropades till en stat, 1948, och kriget låg precis runt knuten. Judarna ansåg att landet tillhörde dem. Araberna gillade inte den nya delningen utan ville hellre ha en demokratiskt enig stat. Arabiska styrkor anföll Israel som vann och utökade sitt land. Man slöt vapenstillestånd 1949 tack vare FN men den svenska medlaren Folke Bernadotte blev mördad av judiska terrorister 1948.


1949 bildades den största motståndsrörelsen mot Israel, PLO (Palestine Liberation Organization). Detta år genomfördes också den första attacken av palestinska rörelsen Al-Fatah, med Yasser Arafat som ledare.

1967 bröt det tredje kriget ut mellan araber och judar. Detta krig brukar kallas sexdagarskriget. Israel vann och ockuperade det forna mandatområdet Palestina med Gazaremsan och västbanken.

Tack vare USA: s utrikesminister kom det 1974 till två fredsavtal. Ett mellan Israel och Syrien (ett eldupphör- avtal och FN-övervakad buffertzon), ett mellan Israel och Egypten (Israelisk reträtt från Sinai).

1977 hölls det första arabisk-israeliska toppmötet sedan Israel bildades.

Efter Kuwaitkriget sammankallade USA till en fredskonferens om mellanöstern, 199, men först efter en fredskonferens i Washington 1992 blev det lite mer optimistisk.

1994 sätter fredsavtalen igång på allvar efter ett möte mellan Jordaniens kung och Israels premiärminister. Detta ledde till flera självmordsattentat i Israel och organisationer som Hamas och Jihad tog på sig skulden.

1995 mördades Israels premiärminister av en judisk student som var emot fredsprocessen. Den nya premiärminister var fredsinriktad och Israel drog bort sona trupper från de ockuperade områdena.

1996 blev Yasser Arafat palestinsk president.

Den...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Israel/Palestina konflikten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-22]   Israel/Palestina konflikten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4609 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×