Biljard klockan halv tio - Heinrich Böll

1 röster
8240 visningar
uppladdat: 2001-03-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Heinrich föddes i mellankrigstiden i Cologne vid floden Rehn. Han växte upp i det sargade Tyskland efter kriget. Hans far var skulptör. Trots kriget fick Böll en god uppväxt och utbildning. Vid 21 års ålder började han intressera sig för att skriva. Ett år senare, 1939, fick han rycka in i den tyska armén. Det var också då han bildade sin samhällskritiska uppfattning. 1940-1945 deltog han i andra världskriget å´ Tysklands vägnar. Han var stationerad i Frankrike, Tyskland, längs engelska kanalen, i Sovjetunionen, Rumänien, Ungern och slutligen tillbaka i Tyskland där han togs som fånge av amerikanska soldater.

I december 1945 kunde Heinrich återvända till Cologne och tillsammans med sin familj bosätta sig ett gammalt förstört hus. Nu började han att skriva igen, samtidigt som han byggde upp huset. Han började att umgås med andra tyska författare som öppet kritiserade korruptionen de ansåg förekom i Västtyskland. Efter inte så lång tid blev han väldigt god vän med dessa författare. Han fortsatte sitt liv som en författare i Tyskland fram till sin död. Heinrich Böll fick Nobelpriset i litteratur 1972.

Biljard klockan halv tio är skriven 1959 och utspelar sig under den tid Heinrich själv levt i, efterkrigstiden efter andra världskriget. Han visar stort sitt missnöje med hur samhället var korrumperat och han visar den vardag han själv levt i. Heinrich som person har fått uppleva och se mycket under sin tid som soldat, och på så sätt bildat en avsky mot det tyska samhälle han levde i. Böll var en i mängden av de tyska författare under denna tid som såg som sin akuta uppgift att göra sig av med nazismen och samtidigt skapa en ny litterär kultur i dåtidens Tyskland.

Biljard klockan halv tio. Robert Fähmels sätt att gömma sig undan det samhälle han allra helst undviker. Hans sätt att stänga ute tiden och prata om hur han levt sitt liv. Skulle Heinrich Böll haft samma möjlighet skulle han med all sannolikhet tagit den. För han tyckte verkligen inte om det samhälle han levde i. Detta visar han också, på ett intresseväckande sätt i denna roman. Med Biljard klockan halv tio vill han visa det korrumperade samhället, utan att direkt skriva en debattartikel för någon tidning.

En människa tänker, ofta tänker hon om saker som hänt i det förflutna, saker som hon upplevt, på detta sätt skildras denna bok. Vi får följa ett par karaktärer under egentligen bara en dag, där de alla tänker på det förflutna, då och då sker en händelse i nutid, utifrån en universal syn, men relativt snabbt är man tillbaka till det förflutna i huvudet på karaktärerna. Rent kompositionsmässigt går boken kronologiskt, även i karaktärernas huvuden.

Biljard klockan halv tio utspelar sig i en tysk stad, kanske en helt vanlig stad som Heinrichs egna Cologne. Staden är lagom stor, inte en stad där alla känner alla, men ändå en stad där alla respekterar alla på ytan. I detta samhälle är egentligen alla lite osäkra på vem som är vem egentligen och vad andra egentligen står för. Allting är väldigt ytligt och kan liknas lite vid en kastrull där chanserna att någon får nog av allt fiffel och kastrullen kokar över.

Tiden är som känt efterkrigstiden efter andra världskriget. Du får följa tre generationer av arkitektfamiljen Fähmel. Om dessa personer är verkliga eller inte är ovisst, men de tankegångar och värderingar som döljer sig i dessa huvuden är ytterst verkliga och cirkulerade säkerligen i många tyskars huvuden efter världskriget.

Språket är enkelt men ändock utvecklat och lite fascinerande. Författaren knyter ofta ihop styckena med en mindre sammanfattning som är en upprepning av de viktigaste tankarna i texten. Biljard klockan halv tio står för människans vilja att stänga ute verkligheten och leva i sitt egna samhälle. ”Tjurens sakrament” är en mening som är ständigt återkommande i boken och symboliserar det förbjudna som alla människor gör och de som inte gör det kan råka väldigt illa ut. ”Klostret S:t Anton” visar hur meningslöst kriget egentligen var. Den äldsta Fähmel ritar klostret och är med och bygger upp det. Hans son, sprä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Biljard klockan halv tio - Heinrich Böll

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-03-20]   Biljard klockan halv tio - Heinrich Böll
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=462 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×