Gösta Berlings Saga

1 röster
14894 visningar
uppladdat: 2005-07-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Författaren

Selma Lagerlöf föddes den 20 november år 1858 på Mårbacka, i Värmland. Hon var dotter till löjtnant Erik Gustaf Lagerlöf och Louise Lagerlöf. Sommaren när Selma var tre fick hon ont i benet, denna sjukdom skulle följa henne livet ut. Som de flesta andra barn fick hon undervisning i hemmet, detta berodde på att det nya folkskolesystemet inte var fullt utbyggt ännu. Selma var lugnare och mycket tystare än sina jämnåriga lekkamrater. Och hon var också mycket begåvad och tyckte mycket om att läsa. Redan som sjuåring hade Selma bestämt sig för att bli författarinna.
När Selma var 10 år gammal blev hennes far sjuk, för att bota detta läste Selma igenom hela bibeln, hon trodde att han skulle bli bättre då.
När Selma var 12 år började hon att skriva dikter och verser.

Åren gick och Selma ville lära sig något mer, hon beslutade sig då för att bli lärarinna. Så vid tjugoårsålder flyttade hon till Stockholm och kom in vid Högre lärarinneseminariet i Stockholm. Strax efter hon tagit examen fick hon jobb som lärarinna i Landskrona. Under tiden där hände saker hemma i Mårbacka. Hennes far dog och hennes mor var tvungen att sälja huset. Hon blev såklart ledsen, och bestämde sig att köpa tillbaka huset. Men som lärarinna var inte årslönen hög, och det räckte inte långt.
Selma var en underbar lärarinna, hon fångade snabbt barnens intresse, genom att på ett spännande sätt berätta för barnen om det dom skulle börja läsa om.

Åren gick och Selma trivdes med sitt jobb, men det var något som saknades i hennes liv. Hon ville inte bara nå barnen med sin kunskap och sina berättelser utan också resten utav folket. Och hennes dröm sedan mycket långt tillbaka släppte hon inte, hon ville bli författarinna.
Hon började skriva en saga om de gamla Värmland, när hon skrivit ett par kapitel skickade hon in det till en pristävling, där vann hon också sitt första pris. Hon fortsatte såklart med boken, skrev kapitel efter kapitel och år 1891, kom den ut med namnet ”Gösta Berlings Saga”. Och detta var början på en långt liv som författarinna, och en känd sådan.
När Selma blivit känd över hela Sverige blev hon tillfrågad av Sveriges allmänna folkskolelärarförening att skriva en bok om Sverige som skulle intressera barn. Det blev timmar av fundering på vad boken skulle handla om, men tillslut kom hon på det. Det skulle handla om en liten Skånepojke som skulle resa genom Sverige på en ankas rygg. Boken blev kallad ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”, och kom ut år 1907.
På hösten 1909 hände något som Selma skulle minnas länge, hon fick Nobel pris, detta innebar också att hon skulle få gå på en stor fest och ta emot priset ur kungens hand. Att hon hade skrivit böcker innebar inte bara att hon blev känd i Sverige, utan också i världen, och gjorde därmed Sverige känt. Selma var också den första kvinnan som fick denna utmärkelse. ”Drottningen i vår litteratur, den mest berömda av svenska kvinnor i världen sedan Heliga Birgitta ”, så sa Hjalmar Gullberg i inträdes talet på nobelfesten.

Samma år dog Selmas faster, och Selma bestämde sig för att flytta tillbaka till Mårbacka. Med hjälp av prispengarna kunde hon också köpa tillbaka huset på Mårbacka.
Torsdagskvällen den 7 mars år 1940 blev Selma mycket sjuk och avled sedan under natten till lördagen den 16 mars.


Boken

Handlingen

Gösta Berlings Saga utspelar sig i Värmland under 1800-talet. Gösta Berling är en präst i Värmland, som många andra under den här tiden är det brännvinet som tar en stor del av hans liv. Han missköter sitt jobb och kommer ofta inte alls till kyrkan, biskopen kommer på besök en dag för att se hur Gösta sköter sig. Efter predikan samlas alla kring det stora bordet i sockenstugan. Biskopen frågar där alla om det har några klagomål på prästen, men ingen säger något. Detta gör att Gösta ändå får att stanna som präst. Men Gösta känner skuld och bestämmer sig för att lämna livet som präst. Han flyttar från prästgården och kommer sig att bli en tiggare på gatorna. Just då har han bara en önskan, att dö.

Men Majorskan på Ekeby sätter stopp för detta och låter han bli kavaljer på Ekeby. Han tvekar i början men följer sedan med henne. På gården Sjö där Majoren och majorskan bor blir han en av de 12 kavaljererna. Han erbjuds många jobb av majorskan, efter ett tag blir han lärare åt greve Henrik och Ebba på Borg.

Ebba blir förälskad i Gösta, men när hon får veta att han ljugit för henne och är inte mer än en försupen präst faller hon i gråt och tar sitt liv.
Gösta återvänder då till Sjö och får tillbaka sitt jobb som kavaljer.
I boken får man följa hela Gösta Berlings liv, och detta är bara början.


Karaktärerna

Gösta Berling är en ung ståtlig präst, men dricker alldeles för mycket och missköter sitt jobb. ”Äntligen står prästen i predikstolen. Folket lyfter sina huvuden och ser upp på honom. Tänk att han kom idag! Förra söndagen kom han inte. Det blev ingen högmässa. Det har hänt många söndagar. Men idag står han där, den unge prästen. Hans namn är Gösta Berling. Han är en strålande vacker ung man. Allt hos honom är skönt, de djupa ögonen, den fasta hakan. Hans ansikte lyser av klokhet och kraft.” (sid. 5) Så beskrivs han i boken.

Majorskan på Ekeby är den största kvinnan i Värmland. Alla gör som hon säger och hon har en otrolig makt. ”Se på mig, jag är majorskan på Ekeby, och jag är väl den mäktigaste frun i Värmland. En gång var jag den vackra Margareta, jag var smal om midjan och fin och blyg och oskyldig. Jag var god mot alla och jag var vacker, riktigt vacker.” (sid. 26)


Mina egna tankar kring boken

Jag tycker Gösta Berlings saga var fantastisk. Den har allt en spännande och bra bok ska ha. Intriger, spänning och ledsamhet, och mycket mer är något man får uppleva mycket av. Och den är otroligt välskriven. Man vill aldrig sluta läsa, utan läser den i sträck. Jag skulle nog r...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gösta Berlings Saga

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-29]   Gösta Berlings Saga
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4659 [2021-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×