Thomas Edison

30 röster
33964 visningar
uppladdat: 2005-07-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Uppväxt:

Edisons fullständiga namn är Thomas Alva Edison. Han föddes den 11 februari 1847 i Ohio, USA. Han bodde i en familj som flyttade mycket. När han var sju år och började skolan fick han bara gå där i tre månader. Hans lärare fick nog då han alltid var den som frågade om allt. Hans mamma Nancy fick då ta över undervisningen, men det dröjde inte länge föräns hans mamma inte heller hängde med. Edison gillade att gå igenom alla experiment i kemiboken och försöka hitta fel som författaren hade gjort.

Vid tolv års ålder så började han jobba på ett tåg där han tryckte sina egna tidningar med nyheter, tågtider och notiser som han sen sålde. Han sålde även godis och mat för att få in mer pengar. De mesta av de pengarna gick till att göra nya experiment. En del gick till ett litet laboratorium i en godsvagn, men han fick inte fortsätta då han med en krutblandning nästan satte eld på den.

Han började också med självstudier i bl. a telegrafering och när han var 15 år så började han som chef på ett litet lokalt telegrafkontor.


Uppfinnandet:

Han första riktiga uppfinning var en börstelegraf. Han var 21 år när han gjorde det. Han sålde rättigheterna för 40 000 dollar som han köpte en lokal i New Jersey för.

Edisons uppfinnande började på allvar först när han var 30 år. Det var då efter att han arbetat i sex år i en butik och han började tröttna. Han bad sin pappa att hjälpa honom att bygga ett nytt ”uppfiningshus”. Huset byggdes en liten bit utanför New Jersey. Edison lovade att han skulle göra en liten uppfinning var tionde dag och en stor en gång per halvår.
Han började med två anställda. Det första stora uppfinningen blev en förbättring av en telefon. Förut var man tvungen att skrika för att den andra skulle höra, men nu kunde man prata normalt. Detta gjorde att beställningarna till han började forsa in och det gjorde att han snabbt ökade personalstyrkan till 40 personer. I den mest aktiva tiden så gjorde de ca 400 patentansökningar per år.

1877 så kom nästa stora uppfinning. Då kom föregångaren till dagens
grammofon. Det var faktiskt den första gången som man kunde spela in en
mänskligt ljud. Många var väldigt negativa till det, att det ”inte skulle gå att spela in mänskliga ljud” så Edison sålde patenten till en tysk vid namnet Berliner. Han i sin tur gjorde klart grammofonen.

Edison gjorde också en uppfinning som ingen ville ha. Det var den elektriska rösträkningsmaskinen. Den gjorde det möjligt att kunna se hur
kongressledamoterna röstat utan att behöva räkna rösterna. Dessvärre så ville de inte ha den. De var vana att ”byta” röster mellan blocken och det gick inte utan att man såg det på Edisons maskin. Edsion bestämde sig efter det att aldrig uppfinna något som ingen behövde.

Glödlampan:
Den största uppfinningen som Edison gjorde och som han är mest känd för är glödlampan. Det var 1879 som han kom på det. Han var 34 år och var då som mest aktiv. Det tog lång tid och mycket experimenterande innan han kom på det. Han kom på att om det skulle vara vakum så skulle lampan lysa längre. Så han pumpade ut luften och lyckades få den att brinna i 8 min, men tråden var för dålig. Han provade 1000-tals trådar innan han hittade den som var perfekt, kol tråden. Den kunde brinna i ungefär 45 timmar, sen gick tråden av.

Edison var egentligen inte den första som kom på hur man kunde använda
elektricitet för att få ljus. Redan i början av 1800-talet så fanns det forskare som lyckades få ström genom papper, men bara i någon sekund. År 1840 så gjorde britten William Robert Grove den ”först” riktiga glödlampan. Den var då av platina tråd och höll då inte heller så länge. Även 1860 så gjorde Sir Joseph Swan en lampa. Den var då med en kol tråd. Det som gör att Edison blev den som kallas ”glödlampas uppfinnare” beror på att hade den bästa utformningen och den var bäst lämpad för massaproduktion.

Swan och Edison var i början stora fiender men började tillslut samarbeta. År 1882 så bildades bolaget ”The Edison & Swan electric Light Co. Ltd”. De
började då att sälja glödlampor och redan året där på så såldes de i tusental.

Sedan Edisons koltråd så har personer efter det hittat bättre material. Det som är mest vanligt att man använder idag är volfram, men det är inte ovanligt med koltråd.

Familjen:
Edison har haft två fruar. Med dem hade han sex barn. Hans första äktenskap var med Mary Stilweil. De fick de tre barnen Marion, Thomas Jr. och William tillsammans. Mary dog sen 1884 och två år senare så gifte han om sig, då med Mina Miller. De fick barnen Madeleine, Charles och Theodore.

Hans äktenskap var inte det bästa. Han var mycket sällan hemma då han sov i labratoriumet. Han var känd som en dålig pappa.


Allmänt om glödlampan:

Det ljus som vi uppfattar kommer från en tunn metalltråd som det leds ström igenom. Då börjar tråden att glöda och det gör att ljus bildas. Det vanligaste tråden är gjord av är volfram. Den är så bra för att den inte smälter förrän vid 3380 grader. Det är det som gör den så bra.

Runt tråden så finns en glaskolv. I den så finns naturgas som gör att inte tråden oxiderar. För i tiden var det vakum, men man såg att naturgasen var bättre. Naturgasen betår av ädelgas, argon och kväve. Det finns även starkare lampor som innehåller krypton istället.

Dagens glödlampor kan lysa ungefär 10 000 timmar jämfört med då, där de
kunde lysa bara 40 timmar.


Kommentarer och funderingar:

Här skriver man som en så självklar sak som är given för nästan alla, men som inte många tänker på. Bara att tänka en värld utan lampor är nog för många helt orealistiskt. Ska man då gå runt med fotogenlampor igen. Hade inte Edison (eller någon annan) uppfunnit den så skulle nog inte världen sett ut som den gör idag. Alla fabriker, hur skulle de få ljus? skulle det finnas fotogenlampor överallt? Vi är på något sätt nästan helt beroende av det. De används ju överallt. Och bilar, hur skulle det gå med dem? Skulle det inte finnas några bilar? En sak är i alla fall säkert, om inte glödlampan skulle finnas idag, skulle vi inte ha den fina välfärd som vi har idag.


Om man ser på Edisons liv så har väl inte det varit det lättaste. Att bli utslängd från skolan för att man är frågsam, det är ju nästan smått komiskt. (då skullle jag nog redan varit utslängd!). Tänk om det skulle hända idag, eller det skulle det ju inte. Idag måste man väl mörda någon för att få slippa skolan. Sedan tycker jag det är konstigt att hans mamma sen får ha bördan att undervisa honom. Jag vet ju inte hur hon eller han tyckte det var, men att ha sin morsa som lärare är för
mig väldigt avsides.

Att han jobbade som tolvåring (frivilligt eller tvingad?) är väl inte så lämpligt, kanske var det så då, men tolv år är lite för ungt enligt mig. Man är ju inte ens ungdom utan bara ett barn. Kanske var det för att han skulle få råd med alla saker som han ville ha. Sen när han var 15 år verkar det ju då som han får ett bra jobb.

Jag tycker det var lite konstig att inte hans elektriska rösträknemaskin inte slog igenom. Också av den enkla anledningen att de ville ”byta” röster. Man kan säga att den inte slog igenom för att de ville fuska. Hans löfte att inte göra fler grejer som ingen ville ha var ju rätt lämpligt.


Egentligen så skulle ju världen behöva fler personer som Edison. Ett snille som bara jobbar på oavsett vad oddsen är. Edison sa att det behövdes 99% svett och 1% inspiration. Man kan nog i alla fall konstatera att Edison är en av världens största uppfinnare. Kanske till och med den största.


I framtiden så tror jag att vi nog också kommer att använda glödlamporna. De kanske inte ser ut på samma sätt, men jag tror att själva ”grundfunktionen” kommer att leva kvar i många generationer. Någon gång kommer nog någon att hitta en bättre lösning. Kanske en lampa som inte går sönder eller tar 1/100 av den energin som behövs idag. Lågenergilampor finns ju idag, men jag tror ändå inte att det slår ut de klassisk...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Thomas Edison

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2005-08-03

  Skriv gärna en kommentar...

 • Inactive member 2005-10-16

  TACK!

 • Inactive member 2006-03-08

  Bra uppsatts :D

 • Inactive member 2007-08-30

  bra :P

 • Inactive member 2007-09-28

  Tackar, var till stor hjälp un

 • Inactive member 2008-03-02

  Väldigt bra arbetat, Rikard! D

 • Inactive member 2008-03-17

  Bra !

 • Inactive member 2011-06-04

  Jättebra Edison är en förebild konstigt att han ej fick nåt nobelpris..

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-29]   Thomas Edison
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4661 [2022-07-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×