Lasse Åberg

8 röster
28635 visningar
uppladdat: 2005-08-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Lasse Åberg föddes i Hofors den 5/5 1940 kort efter det att han föddes så flyttade han och hans familj till Kungsholmen och det var där Lasse växte upp.

5.1.1 En bestämd kille: Då han var 10 år var han fast besluten vid att bli tecknare. Efter examen arbetade han för Expressen och sedan för Seelings boklager. Efter det att han gjort lumpen sökte han till konstfack och började där 1960 på avdelningen för grafisk formgivning.Men han upphörde med detta 4 år senare.

5.1.2 En början till en musik karriär: På sommarloven åren 62 och 63 tjänade han pengar genom att vara musiker på jazzbalettföreställningen. Det var i den branschen som han träffade den holländska konstnären Ardy Stuver och dom började att göra tv-program tillsammans. Detta pågick fram till 70 talet.

Då Lasses mest brinnande intresse fortfarande var konst så jobbade han tillsammans med b.la Lill Lindfors och tecknade barnböcker. Han gjorde även illustrationer till bokförlag och reklambyråer.

5.1.3 Trazan Apansson: 1976-77 Gjorde Åberg och Klasse Möllberg detta älskade barnprogram som blev till en serie. Trazan Apansson gick även som sommarlovsmorgon.

5.1.4 Disney: Nya intressen växte fram under 70 talet, Disney, han började samla på alla möjliga Disney saker.

5.1.5 Popkonst: Lasse var väldigt förtjust i popkonsten som gjorde sin debut i början av 60-talet, och Lasse bestämde sig för att om han skulle ha en konstnärlig verksamhet så var det åt popkonsthållet han skulle teckna. Sedan 70-talet har han haft utställningar på diverse gallerier och museer och idag räknar man det till att han har gjort hela 276st tavlor.

5.2 Filmer, Tv, Musik och manus:

5.2.1 Den första filmen: Repmånaden 1978 och han stod för både manus och regi.

5.2.2 Älskade Stig Helmer: 1980 började det, han stod för manuset och regin för hälften av dessa underbara sällskapsresan filmer, men han spelar även huvudrollen som Stig Helmer i dom alla sex. Stig Helmer filmerna är lika roliga och älskade idag som då de kom ut 1980.

5.2.3 På TV: Trasan Apansson, Hur bär du dig åt människa, Zwampen och Disneytajm.

5.2.4 Musiken: Lasse Åberg spelar gitarr, gitarrbanjo och congas. Han har medverkat i orkestrar som ”Electric banana Band” ”Stig-Helmers Experience” och ”jazzkulten.”

5.3 Priser

Lasse Åberg har tagit emot många fina briser och diplom genom åren, han har även sålt både guld och platina. Han har fått en grammis för bästa barnskiva och utnämnts till årets svensk av aftonbladet. Ja, som man kanske förstår har Lasse hunnit med mycket genom sina 65 år och många fina och otroliga priser har han vunnit.

5.4 Museet

Lasse Åbergs museum slog upp portarna 2002 och har sedan dess besökts av hundratusentals människor från hela världen. Man kommer dit för att titta på konst, se de första serietidningarna eller för att beundra hans otroliga Disney samling.

5.4.1 Yellow kid: som ni kanske förstått då ni läser eller ser på en målning av Lasse Åberg så kan man utgå ifrån att han har ett enormt intresse av seriefigurer. På hans museum finns det ett speciellt rum ägnat åt den första serie figuren någonsin, Yellow Kid. Han dök upp 16 februari, 1896. I början kunde man hitta serien i tidningen New York World men den kom senare in i tidningen New York Journal. Själva personen Yellow kid var en busig unge i gul nattskjorta.

5.4.2 Först: På Lasse Åbergs museum kan man se den första Yellow Kid serien, men även andra saker som var först t.ex. den första leksaken som var baserad på en tecknad serie ”The goatcart” (getkärran) samt en rad andra leksaker som är baserade på seriefigurer.
Kära gamla serietidningar som George Herrimans tidning Krazy Kat och Rudolph Dirks Knoll och Tott.

5.4.3 Utställning just nu: att bara visa serietidningar, konst och leksaker är ju mycket intressant och det lockar säkert många personer i olika åldrar, men då folk har sett allting då? Då man sett tavlorna om och om igen, vad får en att vilja gå tillbaka till museet? Det är samma sak med alla museum, dom är roliga men kan man tänka sig att gå tillbaka och se allting igen?
Så vad gör museet? Jo, dom skaffar specialutställningar som kanske finns över sommaren, någon månad eller bara över en helg. Detta får folk att bli nyfikna och vilja komma tillbaka. Självklart gör man samma sak även på detta museum.

Just nu finns en utställning om Europeisk pop och nyrealism med konstnärer som David Hockney, Christo och Eduardo Paolozzi, denna utställning kommer att finnas på museet till i slutet av augusti och sedan är det dags för en ny. Då det är designårat 2005 så kommer utställningen ”Chair och galen”.

Lasses fru, Inger Åberg kommer även hon att bidra till ett vackert och intressant museum genom att pryda väggar, stolar och kanske till och med golv. Hon är nämligen en otroligt skicklig textilkonstnärinna som har haft många utställningar runt om i landet. Både hon och Lasse bor i Bålsta och de driver museet tillsammans.

5.4.4 Kul för barnen: barnens favoriter Trazan och Banane går självklart att besöka på museet. Man får gå in och leka i den Trazankojan som har hela tre våningar! Man kan åka banan rutschkana eller titta på Arnes uppfinningsverkstag, men man måste se upp så inte olyckan kommer på besök!

Stig Helmer vill inte vara sämre han, man kan ta en titt på hur han bor. Ser det verkligen ut som i filmerna hos denna tokiga man?

5.4.5 Disney: som sagt var, Lasse Åberg har samlat på Disney föremål i många år och här på museet får man chansen att se hela hans storslagna samling, som räknas som en av de bästa samlingarna i hela världen. Men såklart är det ju inte vilka mc Donnald´s leksaker som helst, nej. Föremålen är främst från perioden 1928-1938.

Det här är en sådan utställning som inte går att beskriva med ord utan den måste upplevas. Här finns allt, sparbössor, porslin, klockor, böcker och ja, allt man kan tänka sig. Man kan även få se en animationsteckning med Musse Pigg från ”Steamboat Willie” (ångbåts ville) den kom 1928 och var den första tecknade serien som blev ljudfilm.

5.4.6 Konsthallen: Lasse Åbergs museum är ensam i världen på att ha ett så stort utbud och så stor kombination av serieorginal och konstverk. I konsthallen finns det såväl serieoriginal som tecknade Prins Valiant som serieinfluerad konst från Picasso. Konsthallen bjuder även på tavlor målade av Lasse Åberg själv.


5.5 Om Musse pigg

Det är ju ingen som har undgått att Lasse Åbergs absoluta favoritmotiv är den halvtokiga spralliga musen Musse Pigg från Ankeborg. Men vem är Musse egentligen? Hur kom han till?

5.5.1 Frun hjälper till: Jo, Walt Disney kom på idén till Musse Pigg då hans fru år 1928 berättade om sin affärsresa. Hon berättade om att dom hade fått lägga ner åtskilliga timmar på att jaga en liten sork som hade sprungit runt i studion i Kansas City där hennes affärsresa ägde rum.

5.5.2Mortmer: Walt Disneys fantasier började skena iväg och det dröjde inte länge förens han hade fått upp bilden av Musse Pigg i sitt huvud. ”Mortmer” sa han till sin fru då han ritat en bild av musen som inom kort skulle göra succé. Frun skakade på huvudet och rättade sin man, ”Mickey” Ja, och så fick det bli, han skulle få heta ”Mickey Mouse” eller på svenska ”Musse Pigg”.

5.5.3 Filmer med Musse: Den första filmen om Musse Pigg kan man ju se i serieversion på Museet, ”Steamboat Willie” (kom ut 18/11-1928). Det var den första serien som kom ut som även hade ljud.

”Lost on a Desert Island” kom ut 13/1 år 1930 och var den första humoristiska serien med Musse.

Filmen Fantasia kom 50 år senare.

5.5.4 Musse har blivit trött: Men nu har Musse blivit trött och har inte medverkat i någon film sedan 1990, det var då filmen ”The Prince and the Pauper” men man kanske kan förstå honom på 62 år har han ju medverkat i 135 filmer, vem blir inte trött av det?

De 20 första åren i Musses liv var det Disney själv som gav rösten åt Musse.

5.6 Musses vänner och familj

I en serie har man aldrig sett att han haft någon annan flickvän än Mimmi, och hon var med honom redan då han skapades, men ändå kan det ibland komma upp några före detta flickvänner som Mimmi blir avundsj...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Lasse Åberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-10-01

    King ;)

  • Inactive member 2008-04-20

    nja.. King?Finns massor med

  • Inactive member 2008-04-20

    Creds för att det finns massor

Källhänvisning

Inactive member [2005-08-02]   Lasse Åberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4701 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×