Jordkällare
24980 visningar
uppladdat: 2005-08-22
uppladdat: 2005-08-22
Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
Historia:
De flesta gamla jordkällare byggdes runt 1827, då det genomfördes storskifte* på landsbygden.
De första jordkällarna var bara gropar i marken som var täckta med jord och löv. Sen började man klä dem med stenar inuti för att få en jämnare fuktighet.
Sätten att bygga jordkällare har varierat från olika delar av landet. På ex Öland byggde man jordkällare av stora stenblock
På västkusten byggdes jordkällare med överkragade valv.
På västkusten byggde man också jordkällare med falska kupoler. Det innebär att stenar staplas i rundlar på varandra. När valvet skulle byggas lades stenarna lite snävare tills de gick ihop i en kupol. Detta var även väldigt vanligt i Norge.
I de andra delarna av Sverige byggde man jordkällare med kilade valv.
Det var svårt att bygga en jordkällare. Först gällde det att hitta stenarna som man skulle bygga med, letestenarna, dvs. alla lämpliga stenar som grävdes upp ur åkerjorden.
Källargropen grävde man ut för hand, sen byggde man källarformen med stockar. Mot källarformen byggde man sedan upp källaren.
*storskifte: Istället för många utspridda smala remsor av jord fick man en stor bit jord på ett ställe
Valvet som man byggde med de kilformade stenarna låstes fast med de s.k. låsestenarna som passades in mellan valvstenarna. Detta kallas att skola valvet.
Sen var det dags att riva källarformen och det var alltid mycket spännande för då fick man se om valvet höll eller inte. Annars fick man börja om från början.
Om man nu hade lyckats så tätades väggar och tak med kalkbruk och mossa, isolerades med näver. Sist täckte man jordkällaren med jord.
1819 utlyste Jämtlands kungliga hushållningssällskap en tävling om vem som kunde bygga den största jordkällaren innan 1920 slut. Förstapris var då 15 riksdaler.
Vid sekelskiftet slutade man att bygga jordkällare av letestenar och högg istället ut stenblock som passade ihop.
Fakta:
Att förvara mat i jordkällare är ett gammalt och bra sätt om man vill hålla maten kall på sommaren och fri från frost på vintern.
Jordkällaren har använts i Sverige sen 1400-talet.
Idag är jordkällaren fortfarande bäst om man vill förvara t ex potatis, rotfrukter, frukt, saft och sylt. Den är dessutom miljövänlig och billig eftersom den inte förbrukar någon el.
En bra jordkällare har en luftfuktighet på 90-95 % för då håller sig rotfrukter fräscha. Om man istället har dem i ett kylskåp så kan de lätt torka ut. En temperatur runt 4 grader är också bra, vid 5 grader och varmare finns det risk för mögel. En ventil ska också finnas.
En jordkällare ska helst ligga i skugga i en backe med sand eller grus så man slipper problem med vatten. Ingång till norr är också bra men inte nödvändigt
Om man ska förvara äpplen och andra frukter länge är det bra att vira in dem i tidningspapper så håller de längre.
Idag kan man bygga jordkällare på många olika sätt:
Cementringar: Byggs av stora cementringar (180 cm i diameter).
Den är ganska enkel att bygga och blir ca 3 meter lång och kostar totalt 5000-6000 kronor.
Murad källare: Tar ca 1,5 veckor och är 4,5 m stor. Det får plats mer i en sån här källare än i den ovan. Kostar totalt 6000-7000 kronor.
Gjuten källare med natursten: Den billigaste, men den svåraste. Först gräver man en grop i marken och täcker bottnen med stenar och packar betongen mellan stenarna. Sen bygger man en form för väggarna och fyller den med stenar och betong. Efter der gör man likadant med valvet.
Fladdermöss fanns inte här i norden före det att människan kom hit för att det var för kallt. När vi kom hit och byggde hus och jordkällare så byggde vi samtidigt bra övervintrings ställen för fladdermöss.
Även andra smådjur som ige...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
-
Inactive member 2006-08-20
Jättebra artikel!! Mycket info
-
Inactive member 2007-02-26
Väldigt bra med fakta :P
Liknande arbeten
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
Källhänvisning
Inactive member [2005-08-22] JordkällareMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4719 [2024-12-10]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera