Gitarr

5 röster
12379 visningar
uppladdat: 2005-09-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Gitarr

Gitarr är ett musikinstrument som alla i världen känner till. Ordet Gitarr kommer från det grekiska ordet ”kithara”. Det finns många teorier om gitarrens uppkomst. I en av de sägs det att det är araber som har uppfunnit ett stränginstrument som sedan infördes i Europa med arabiska erövrarna på 600-700 talet e Kr. Den har kommit till Spanien först och utvecklades där till gitarren. Den kallades för ”vihuela” och det var 4 strängar i den. Gitarren har blivit mycket populär. Den var lätthanterig och mycket lättare byggd än dagens gitarr som består av botten, sarg, lock; stöd för locket, balk och sarglist inne i gitarren; hals, greppbräda och sadel på halsen. Strängarna fästs mellan stämskruvar som sitter på halsen och stallet som är på locket. Sedan 1946 strängmaterial var metall, silke, nylon och tarm. Under andra hälften av 1500 talet börjar gitarren modifieras. Den får 5te sträng som är stämd en kvart högre än den tidigare högsta strängen. Den spreds vidare till Italien och Frankrike. Gitarr böcker började släppas ut. Den första kom ut år 1546 i Spanien av Alonso Mudarra. Efter det trycktes gitarrböcker i Italien och Frankrike. Under 1600 talet var den Italienska gitarr ”chitara”, ”banette” populär. Den hade metallsträngar och spelades med plektrum. I början av 1700 talet började gitarren förlora popularitet och mellan 1750 - 1790 händer en övergång från 5 dubbelsträngar till sex enkla strängar som gör att gitarren blir populär igen. I början av 1800 talet börjar byggandet av det moderna gitarren av A de Torres Jurado. År 1830 kommer gitarren till Sverige. Den har blivit omtyckt och Wilhelm Hildebrand och Oscar Ahnfelt var de första som lanserade gitarren offentligt och skrev musik till den. Nils ”Banjo-Lasse” Larsson har spridit gitarren i Norden och bidragit till en bredning av dess repertoar. I mitten av 1900 talet har gitarren ”elektrifierats”. Det finns två typer av gitarrer: Akustisk och Elgitarr. När man ska spela gitarr kan man stå, men egentligen ska man sitta. Vänster fot ska stå på en pall och gitarrens inbuktning ska ligga på vänstra låret. Skruvplattan ska ungefär vara i axelhöjd och höger underarm ska ligga på den nedre välvningen på gitarren. Man kan spela gitarr med hjälp av plektrum eller naglar. Det går också att spela med fingertoppar. Om man ska spela med naglar ska man se till att de är jämna och är ca 1-2 mm ovanför fingertoppar. Bc Rich och Cort är små företag som tillverkar snygga hårdrocksgitarrer. Företaget Fender var det ledande gitarrföretaget för 50 år sedan. Deras mest kända modeller är ”Fender Stratocaster” och ”Fender Telecaster”. Deras modeller var en symbol för rockmusiken.

Akustisk Gitarr

Det är en vanlig gitarr som brukar kallas för klassisk gitarr. Jämfört med Elgitarren har den inga elektriska grejer. Den utnyttjar akustiken som finns i klanglådan. Oftast är det nylonsträngar i akustisk gitarr. Det är billigare och vanligtvist är det skolor som brukar ha dem. Det går att köpa akustiska gitarrer med stålsträngar men det är upp till personen som köper den. Den används mest som ackompanjemangsinstrument. Det finns också en halvakustisk gitarr. Klanglåda i den är mindre än i en helakustisk gitarr. För att fånga upp ljudet som uppstår i lådan använder den en vanlig mikrofon. Det går även att montera en elgitarrstyp mikrofon i halvakustisk gitarr. Då kommer den att fungera som en elgitarr.

Elektrisk Gitarr

Elektrisk gitarr var uppfunnen i mitten av 1900 talet. Det är
ett grundinstrument för rock’n’roll. Den är elförstärkt av mickrofoner. Det finns två sorters gitarrmikrofoner: single coil och
humbucker mikrofoner. Det kan hända att en elgitarr har båda
mikrofoner och då fi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gitarr

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-12]   Gitarr
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4761 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×