Päron: fakta och recept
6026 visningar
uppladdat: 2005-09-12
uppladdat: 2005-09-12
Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
(Pyrus communis)
Redan för flera tusen år sedan odlades päron av både romare och greker, och då fanns åtminstone ett 50-tal olika sorter. Päronodlingen spreds till resten av Europa av romarna och speciellt Frankrike fattade genast tycke för den saftiga frukten. I Sverige tog päronodlingen sin början först under medeltiden. Nu odlas frukten över hela världen.
Européerna förde med sig päron till Amerika under 1600-talet, under kolonisationen av Nordamerika. Eftersom frukten är så utspridd finns nu ett stort sortiment med en mängd olika sorter, med olika säsong, smak och arom.
Näringsvärden per 100g:
Energi 47 kcal/195 kJ,
vatten 85 g,
protein 0,4 g,
fett 0,6 g,
kolhydrater totalt (ej fiber) 11,9 g ,
kostfiber 3,9 g
Päronchutney
1 msk ren ättika, 24 %
1 dl vitt vin
1,5 dl farinsocker
2 msk finhackad ingefära
500 g päron
1 lime
Koka upp ättika, vin, farinsocker och ingefära i en gryta.
Skölj, kärna ur och skär bort skaft och blomfäste på päronen.
Borsta och skölj limefrukten. Skär päron och lime i små tärningar. Häll alltsammans i grytan. Koka sakta till simmig konsistens, 30-40 minuter.
Ös upp chutneyn i rena, varma burkar. Sätt på lock. Förvara svalt.
Chutneyn är färdig efter en vecka.
http://www.fruktogront....
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
Inga kommentarer än :(
Liknande arbeten
-
Inactive member
Källhänvisning
Inactive member [2005-09-12] Päron: fakta och receptMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4763 [2024-05-03]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera