Päron: fakta och recept

1 röster
6026 visningar
uppladdat: 2005-09-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Päron
(Pyrus communis)

Redan för flera tusen år sedan odlades päron av både romare och greker, och då fanns åtminstone ett 50-tal olika sorter. Päronodlingen spreds till resten av Europa av romarna och speciellt Frankrike fattade genast tycke för den saftiga frukten. I Sverige tog päronodlingen sin början först under medeltiden. Nu odlas frukten över hela världen.

Européerna förde med sig päron till Amerika under 1600-talet, under kolonisationen av Nordamerika. Eftersom frukten är så utspridd finns nu ett stort sortiment med en mängd olika sorter, med olika säsong, smak och arom.

Näringsvärden per 100g:
Energi 47 kcal/195 kJ,
vatten 85 g,
protein 0,4 g,
fett 0,6 g,
kolhydrater totalt (ej fiber) 11,9 g ,
kostfiber 3,9 g

Päronchutney

1 msk ren ättika, 24 %
1 dl vitt vin
1,5 dl farinsocker
2 msk finhackad ingefära
500 g päron
1 lime

Koka upp ättika, vin, farinsocker och ingefära i en gryta.
Skölj, kärna ur och skär bort skaft och blomfäste på päronen.
Borsta och skölj limefrukten. Skär päron och lime i små tärningar. Häll alltsammans i grytan. Koka sakta till simmig konsistens, 30-40 minuter.
Ös upp chutneyn i rena, varma burkar. Sätt på lock. Förvara svalt.
Chutneyn är färdig efter en vecka.


http://www.fruktogront....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Päron: fakta och recept

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-12]   Päron: fakta och recept
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4763 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×