Cancer

7 röster
25624 visningar
uppladdat: 2005-09-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Cancer


Cancer är en av världens vanligaste sjukdomar. Cancer kan förekoma på många olika sätt, det finns ungefär 200 olika former av cancer. De vanligaste är: lungcancer, bröstcancer, hudcancer och prostatacancer.


Vad är cancer?

Cancer är en av världens största tumörsjukdom. Var tredje person i Sverige drabbas någon gång under livet av cancer. Cancer är nästan lika vanligt hos män som hos kvinnor. Män och kvinnor drabbas av olika cancerformer, t.ex. män drabbas av prostatacancer, medans kvinnor får bröstcancer. Cancer drabbar ofta äldre personer. Endast en procent av all cancer diagnosteras hos personer under 25 år. Och ännu mindre del hos barn under 15 år.

Det finns ca 200 olika kända cancerformer, och varje år dör ungefär 20 000 personer i Sverige av cancer. Det gör sjukdomen till den näst vanligaste här i Sverige. Den vanligaste sjukdomen är hjärt- och kärlsjukdomar.

Hur uppstår cancer?

Människokroppen består av 50 000 till 100 000 miljoner celler. När en cell dör ersätts den av en ny. Cancer uppstår genom förändringar i de arvsanlag som reglerar cellens tillväxt och delning. Cellerna börjar okontrollerat dela på sig. Så småningom blir det för många celler i kroppen och det bildas en tumör. Tumören kan i sin tur sprida sig och bilda dottertumörer, så kallade metastaser.
Men alla tumörer är inte cancer. Det finns godartade tumörer så kallade benigna tumörer. Vårtor och fettknölar på huden är ett exempel på godartade tumörer, alltså ofarligt. Cancer är en elakartad tumör, en malign tumör.

En cancersjukdom utvecklas ofta under väldigt lång tid. Ibland kan det ta upp till flera år innan man märker något. Men det är viktigt att cancern upptäcks så tidigt som möjligt. Det ger större chanser att kunna bota patienten.

Det finns många sätt att bota cancer på. Vilket behandlingssätt man väljer beror på vilket organ som är angripet.
De vanligaste behandlingsmetoderna är operation, strålbehandling, antihormonell behandling och kemoterapi som ibland kallas för cytostatika eller cellgiftsbehandling.

Men cancervården varierar beroende på vart i landet man bor. De olika behandlingssäten beror på landstingets ekonomi. Det finns stora skillnader i landstingens cancervård. Och ett exempel på detta är prostatacancer. I Västmanland skärs testiklarna bort på 45% av de cancerdrabbade männen. Detta är en väldigt billig metod. Men i Halland genomförs nästan aldrig några operationer där män förlorar sina testiklar. ”Det är helt enkelt så att alla landstingen inte har råd med de nya moderna metoderna, vilket leder till att patienterna inte kan vara säkra på att de får den vård de egentligen ska ha”. Det säger Ulrik Ringborg, chef på Radiumhemmet i Stockholm.


Prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen här i Sverige. Den drabbar bara män i 60-70 års åldern. Varje år diagnosteras 9000 nya fall av prostatacancer.
Prostatan är en liten körtel som omsluter urinrörets övre del nedanför urinblåsan hos män. Prostatakörteln producerar en vätska som gör spermierna dugliga för befruktning.
Det är vanligt att prostatan förstoras hos äldre män. Ibland beror förstoringen på en cancertumör men man kan även få prostatacancer utan att en förstoring.
Man vet egentligen inte varför man får prostatacancer. Men forskning om både orsak och behandlingar pågår ständigt. Eftersom sjukdomen är vanligast i USA och Skandinavien men ovanlig i Kina och Japan tror man att det beror på vilken livsstil och miljö man befinner sej i. Studier visar också att sjukdomen kan vara ärftlig. Tumören börjar vanligtvis växa inuti prostatakörteln. Men den kan sedan sprida sej till andra organ, men kan också orsaka dottertumörer i skelett och lymfkörtlar.

Symtom: oftast tar det lång tid innan prostatacancer visar något symtom. Det kan ta upp till 10 år innan man märker något. Tumören växer ofta långsamt men i vissa fall kan det gå snabbare.
Ibland kan man få problem med att kissa eftersom den förstorade prostatakörteln ligger direkt på urinröret.
Om tumören sprider sig utanför prostatakörteln kan patienten få ont och om cancern sprider sej till skelettet kan man få smärtor i ryggen och bäckenet.


Hudcancer

Hudcancer är en av de cancerformer som ökar snabbast här i Sverige. Den ökar med ungefär
3 % för varje år och är lika vanlig hos kvinnor som män. Ju tidigare cancern upptäcks desto lättare blir det att bota sjukdomen. Men trots att antalet fall av hudcancer ökar blir dödsfallen allt färre tack vare ökad kunskap. Precis som alla andra cancerformer är det ovanligt med hudcancer som barn eller i tonåren. Det är först när man är runt trettio sjukdomen kan förekomma.
Runt 1500 personer drabbas varje år av hudcancer men runt 85 % botas.

Symtom: oftast så visar sig hudcancern i samband med att leverfläckar börjar växa. Om dem blir runt 5-6 centimeter i diameter bör man uppsöka läkare. Fläckarna är ofta gråsvarta.
Om hudcancer upptäcks i en leverfläck operas. Läkaren gör som så att han skär bort den och syr sedan ihop såret.
De borttagna fläckarna analyseras mikroskopiskt för att se om de innehåller melanom. Gör de det görs ytterligare en operation eftersom det alltid måste vara minst en centimeters marginal mellan frisk hud och hudcancern.

Extra viktigt att tänka på:

• se upp för solen mellan 11-15
• använd alltid solkräm
• ha keps på dig
• skydda barnen från solen
• uppsök läkare om du vet att du har solat för länge och bränt dig karftigt


Bröstcancer

Bröstcancer är den vanligaste form av cancer hos kvinnor. Varje år upptäcks närmare 6000 fall här i Sverige. Sjukdomen börjar vanligen med en tumör i ena bröstet. Vissa typer av bröstcancer kan sprida sej och kan bilda andra tumörer i t.ex. levern, lungorna eller i skelettet.
De flesta fall botas och de flesta kvinnor som haft bröstcancer kan leva ett näst intill normalt liv. Men operationerna är inte helt felfria. Ungefär 1500 kvinnor dör varje år i bröstcancer.
De flesta kvinnor som drabbas av bröstcancer är över 40 år. Ingen vet egentligen varför man drabbas av cancer. Men två idag kända orsaker till att man drabbas av bröstcancer är arvsanlag och radioaktiv strålning, men hos de flesta fall är det svårt att fastställa orsaken.
Från det att man har fyllt fyrtio år får alla kvinnor gå på mammografi. Alltså, man röntgar brösten för att se att man inte är drabbad.

Bröstcancer har även börjat förekomma hos män. Det är ytterst ovanligt och endast män i 60 årsåldern drabbas. Manlig bröstcancer utgör mindre än en procent av all bröstcancer.

Symtom: Det vanligaste symtomet på bröstcancer är att det uppstår en knöl på eller vid bröstet. Förändringar på bröstets form eller utseende är också ett tidigt tecken på bröstcancer. Bröstvårtan kan t.ex. dras inåt eller på andra sätt förändras.


Lungcancer

I Sverige dör ca 2800 personer per år i lungcancer, nästan alla är rökare eller personer som jobbar i närhet med diesel eller radon. Av alla cancerformer som finns utgör lungcancern 4.9 procent.
Den medicinska utvecklingen när det gäller lungcancer är mycket positiv och idag kan man leva ett nästan normalt liv med lungcancer. Om man bortser från de jobbiga behandlingarna och alla konsekvenser som uppstår.
Men behandlingarna blir bara bättre och bättre för varje år. Nya studier har kommit fram till att om man kombinerar cytostatika med strålning eller kirurgi är det fak...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Cancer

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-16]   Cancer
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4778 [2022-08-10]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×