Att inreda en bostad

1 röster
9902 visningar
uppladdat: 2005-09-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Säng:

- Hur en bra säng ska vara varierar ju såklart person till person men oftast pratar man om att den ska vara plan så att ryggen kan vila rakt. Helst ska den också vara mjuk och fjädrande så att den kan följa kroppens konturer. Även storlek har inverkan, den ska helst vara 20 cm än dig och du bör ha plats för båda armbågarna.
- Vad det gäller madrasser så gäller principiellt mjuk säng – tunn madrass och vice versa. Madrassen ska helst hållas ren och tål vanligtvis tvätt i minst 60°. Jag själv föredrar mjuk säng med en tunn madrass för att den är mycket mjukare. Hel sängbottnen är ju då madrass också.

Belysning:

- Detta är en viktig inredningsdetalj. Att ha ett bra ljus i en lägenhet är oerhört viktigt. För att få det är det optimalast att ha ljusa väggar, för de reflekterar ljuset tvärtemot mörka som suger åt sig det. För att få optimalt ljus i hemmet så ska man först och främst använda lågenergilampa för att minska strömförbrukningen.
En allmänbelysning ska ge ett jämt fördelad ljus som varken flimrar eller bländar. Den sitter oftast i taket i form av lysrör. En platsbelysning är en golvlampa, bordslampa, vägglampa eller arbetslampa. Dessa kompletterar ljuset från allmänljuset på speciella platser där det behövs. Det är viktigt att dessa riktas rätt så att de inte bländar, och man måste också tänka på reflexerna, som ska riktas bort från ögat.

Bord:

- Vad man ska tänka på är bekvämlighet och plats. Säkerhet är alltid ett krav. Beroende på användningsområde så krävs olika storlekar. Vid t ex skrivarbete krävs 75 cm per person och vid måltider 60 cm. Även förhållandena stol-bord är viktiga, benen får inte slå i sargen på bordet.

Möbelfakta:

- Det är ett system som säkrar dig om att en möbel är prövad i fyra olika egenskaper. Dessa är hållfasthet, ytors motståndskraft, brand och säkerhet. Detta kvalitetssystem är anpassat efter Europastandarder, EN-standard. En möbel kan godkännas inom tre olika miljöer; Offentlig-, köks- och hemmiljö. Möbeln kan miljödeklareras också, inverkan på miljön mm.
- Genom detta system får du alltid bra kvalitet på dina möbler och hög säkerhet. Du slipper då köpa den mycket dyra men obekväma soffan.



Boende

Hur jag gör för att få en hyreslägenhet?

- Det är oftast mycket svårt att få tag i en hyreslägenhet, speciellt i Stockholm. Har man inte de rätta kontakterna blir man hänvisad till bostadsförmedlingen - med en mycket lång väntetid som följd. Men det finns faktiskt ett alternativ till bostadsförmedlingen, man kan vända sig till direkt till respektive fastighetsägare. Dessa har rätt att förmedla hälften av sina lediga lägenheter privat och har ofta egna bostadsköer som i regel är avsevärt kortare än den hos bostadsförmedlingen.

- I en hyresrätt måste man betala hyra. I hyran ingår t ex värme, el och trappstädning. Hur stor hyran är beslutas i en diskussion med fastighetsägaren men om man inte kan komma överens så får hyresnämnden prova dess skälighet. En rad olika faktorer avgör hur stor hyran är, t ex lägenhetens beskaffenhet (= egenskap, karaktär, slag), storlek, planlösning, utrustning och läge. Även olika förmåner bedöms såsom hiss, tvättstuga och annan service. Andra saker som bedöms är omgivningen, tillgång till lekplatser, kommunikationer och annan service.

- Jag kan också köpa en bostadsrätt, den är lite annorlunda jämt emot hyreslägenhet.
Man blir då vid köpet medlem i en bostadsrättsförening, jag köper rätten att bo i en bostadsrätt. Jag betalar då en insats till bostadsrättsföreningen, detta är en stor skillnad till en hyresrätt där det är förbjudet att ta betalt för bostaden. Men till skillnad från hyresgäster har bostadsrättshavare en omfattande underhållningsansvar.
Det krävs att hemförsäkringen täcker mer än bara lösöre utan även kyl, frys och spis och liknande, fönsterglas och dörrar som skadats vid inbrott, egna installationer med mera. Ett s.k. bostadsrättstillägg är ett måste. Hade man bott i en hyresrätt är fastighetsägaren skyldig att laga saker som gått sönder.

Telefonabonnemang:

- Ett telefon abonnemang är mycket nödvändigt att ha men även det kostar ju pengar. Men nu för tiden kan ungdomar få billiga telefonabonnemang. Telia är ett stort företag som bl.a. säljer telefonabonnemang. Där kan man få ett abonnemang som heter ”Telia Bas Ungdom”. Det kostar då 125 kr/månaden efter att man har betalat en startavgift på 250 kr. Naturligtvis tillkommer samtalsavgifter. Dessa är för 19 öre/min till fast telefon och 2,95 kr/min till mobil.
- Man kan även köpa en mängder tillvalstjänster, t ex Nummerpresentation och Telesvar för 20/månad. Telia Favorit är ett tillägg som gör att man kan ringa för 30 procent lägre minutpris till 5 utvalda nummer. Telia Fritid erbjuder dig samtal för 0 kr/min (öppningsavgift på 45 öre) till en kostnad av 15 kr/mån.

- Det är mycket simpelt att beställa ett telefonabonnemang, antingen ringer man Telia eller går in på deras hemsida (www.telia.se).




Television:

- En TV får jag med mig hemifrån, men man måste ju anmäla tv-innehav, vilket kostar 1920 kr/året. Det är drygt 5 kr/dygn. Det anmäler jag till Radiotjänst i Kiruna AB senast 15 dagar efter det att jag har blivit tv-innehavare.
- Att jag fick med mig en TV hemifrån gladde mig. För annars hade jag behövt betala 149 kr/mån (Thorn) för en 21” TV (vilket jag har). Att köpa en hade kostat 1390 kr (www.netonnet.se).

Försäkring:

- Hemförsäkringen innehåller skydd för allt du har hemma och alla andra som bor på samma adress som du. Förutom att hjälpa dig med ersättning för saker som till exempel blir stulna, förstörs i brand eller av en vattenskada, innehåller hemförsäkringen även andra viktiga delar.
Om du har otur och råkar ut för inbrott, hamnar i en rättslig tvist eller krävs på skadestånd. Din hemförsäkring hjälper dig även i sådana här fall.
Reseskyddet i hemförsäkringen betalar kostnader för läkarbesök, medicin och hemtransport om du blir akut sjuk eller råkar ut för ett olycksfall när du är ute och reser.
Hemförsäkringen innehåller också en Krisförsäkring som ger dig behandling hos psykolog/terapeut. Det kan du behöva om du mår dåligt efter exempelvis ett in...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Att inreda en bostad

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-20]   Att inreda en bostad
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4802 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×