Motion

2 röster
15593 visningar
uppladdat: 2005-09-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Motion – ett samhällsproblem?


Det svenska folket har börjat motionera allt mindre genom åren, det har blivit ett allvarligt problem i dagens samhälle. Men att motverka detta problem är egentligen inte det svåra, det är att få alla att bli motiverade, få dom att komma igång på rätt sätt.

Är motion verkligen så viktigt som alla säger?
Man kan definitivt säga att det är betydligt mycket viktigare än vad man tror. Kroppen är gjord för att vara i rörelse, så varför hindra den? Att vara fysiskt aktiv är viktigt både för vår fysiska hälsa och för vår mentala. Men en sak man aldrig får glömma är att motion ska vara roligt och inte kännas som en börda. Man ska se fram emot ett träningspass, inte må dåligt.
Det finns hundratals, kanske fler, argument till varför man ska börja röra på sig. Några av dom är till exempel att man får en förbättrad kondition, man stärker muskler och senor och man får sig nya upplevelser, det sätter även fart på dina positiva krafter och höjer humöret.
Men för att ens träning/motion ska bli så positiv som möjligt så måste man hitta en träningsmetod som man verkligen trivs med. Enligt webbsidan www.välvård.se så är den viktigaste anledningen till varför man ska börja träna är att man förhindrar dom olika välfärdssjukdommarna, som bland annat hjärtinfarkt, högt blodtryck övervikt och så vidare.

Ni ser vart jag vill komma med detta, motion är inte något man bara gör för skoj skull, utan man gör det bara för sitt eget bästa!

Jag kollade upp vad ett uppslagsverk sa om ordet motion, och jag fann att enligt sidan www.wikipedia.org, som är ett uppslagsverk på nätet, så är betydelsen av motion:
”En fysisk aktivitet besläktad med idrott där huvudsyftet är att vinna bättre kondition och hälsa.”
Detta är alltså den vetenskapliga betydelsen av ordet motion. Men är den i sin tur godtagbar?
Jag skulle säga att den stämmer till kanske 90 %, men det saknas lite grann för att den skulle vara korrekt. Det skulle ha kunnat stå att motion inte bara är till för att förbättra kondition utan att det är en livsviktig sak och kanske att det är bra för ens välbefinnande, psykiskt och mentalt.

Hur kommer man igång med sin träning på bästa sätt?
I webbsidan välvård.se så punktar dom upp en del saker som man ska tänka på innan man börjar träna, vilka jag fann väldigt intressanta och välutvecklade:
• Skaffa motivation, fundera på vad du vill åstadkomma med din träning.
• Prova dig fram. Testa dig fram till den träningsform som passar dig.
• Planera! Prata med en vän, det är alltid lättare och även roligare att träna med lite draghjälp.
• Bli inte för fixerad. Njut bara och må bra. Det viktigaste är att du tränar regelbundet.

Vad man sedan ska fortsätta med för träningsmetod är helt upp till en själv. Dom två vanligaste sätten är ju som dom flesta vet antingen konditionsträning eller muskelträning.

Jag hittade en webbsida som har skrivit en hel del om detta: www.infomedica.se.
Där står det att om man vill man börja konditionsträna så kan man göra något så enkelt som att börja promenera. Det höjer pulsen tillräckligt för att man ska förbättra sin kondition. Konditionsträning stärker även hjärta och blodkärl, och ökar dessutom kroppens syreupptagningsförmåga. Konditionsträning gör att man mår bra och lättare håller vikten. Träning som ökar konditionen är exempelvis raska promenader, joggning, cykling, simning och skidåkning. Ju intensivare man tränar desto bättre kondition får man. Det är viktigt att man anstränger sig lagom i början. För de flesta räcker det med att börja med raska promenader. När man efter några veckor får bättre kondition kan man öka intensiteten på motionen om man vill förbättra konditionen ännu mera.
Viktiga saker man ska tänka på när man konditionstränar är att värmer upp på ett bra sätt. Ska man jogga så räcker det med att man kör lugnt tempo i några minuter. Men för snabba och explosiva sporter och så vidare så är det desto viktigare att man värmer upp men lätt jogging eller cykling där man successivt ökar tempot.
Nästa viktiga sak är att man alltid ska stretcha efteråt för att minska skaderisken. Man ska undvika att tänja muskeln för hårt i ytterläget för att stretching ska inte göra ont för då kan det skada musklerna.

Men gillar man inte konditionsträning så kan man istället ägna sig åt muskelträning. Inom själva muskelträningen så finns det tre olika kategorier:
1. öka musklernas uthållighet, det vill säga att kunna lyfta en vikt så många gånger som möjligt
2. öka muskelstyrkan, det vill säga att kunna lyfta en så stor vikt som möjligt i endast ett eller några få lyft
3. bygga upp musklernas volym och omfång

Jag personligen tycker att en blandning av dessa punkter är det ultimata. Då man får ut det yttersta av sin träning. Men det är ju såklart inte alla som håller med mig, alla har sina egna träningsvarianter. Man behöver ju inte heller använda redskap för att stärka musklerna. Armhävningar och situps ger bra resultat. Vill man öka styrkan och uthålligheten ytterligare använder man hantlar och stänger eller träningsmaskiner. Då är det bästa att man vänder sig till ett gym. Men det är viktigt att värma upp och töja musklerna både före och efter träningen. Annars kan man lätt åka på en sträckning eller skada.

Att öka musklernas uthållighet
Om man främst vill träna musklernas uthållighet rekommenderas att man gör 8-20 lyft med en vikt eller rörelser i en maskin. Som nybörjare räcker det med att man gör det i 1-3 omgångar, set. Börja med cirka sex så kallade basövningar som tränar de större muskelgrupperna. Det gör musklerna både uthålligare och starkare redan efter några få träningspass.

Att öka muskelstyrkan
Vill man mer träna muskelstyrka bör träningen vara tyngre. Är man nybörjare är det bäst att man kontaktar ett gym eller en träningsanläggning för att få en genomgång av grunderna. Man bör grundträna några månader innan man börjar träna mer styrkebetonat för att minska risken för skador och överansträngning.

Vid träning gör man 4-6 upprepningar av rörelsen i tre omgångar. Man ska då ligga nära gränsen för vad man orkar lyfta. Fortfarande bör man ligga på cirka sex basövningar. En del styrkelyftare lyfter så kallade maxlyft under träningen, det vill säga man gör ett enda maximalt lyft med så tung vikt som möjligt. Det ska man inte göra förrän man har fått åtskilliga månaders träningserfarenhet och behärskar rörelserna. Man ska också helst ha en träningspartner som hjälper till och övervakar så inget farligt händer. Den här typen av träning utvecklar dock inte musklernas uthållighet.

Muskelbyggning
Muskelbyggning/Bodybuilding, innebär att man får större muskler. Både träningen av uthålligheten och den rena styrketräningen ger automatiskt större muskler, men muskelbyggning ger en större ökning av musklernas volym samtidigt som det också ger en ökad styrka och en viss uthållighet.

Träningen går till så att man gör 8-12 upprepningar i tre omgångar. Ofta tränar man 2-3 övningar per muskelgrupp och delar upp träningen av muskelgrupperna på flera träningspass under en vecka. Vill man bygga muskler utan att satsa så hårt kan man göra cirka 6-8 basövningar även här. Uppbyggnaden av muskelvolymen syns först efter 4-6 veckors träning.

Återhämtning viktigt
Vid de flesta former av muskelträning bör man låta musklerna återhämta sig. En lagom återhämtningsperiod är minst två dagar, det vill säga att man tränar cirka var tredje dag. Vid hårdare träning kan det behövas mer vila. Tränar man oftare riskerar man att bli övertränad, med resultat att musklerna inte återhämtar sig och inte utvecklas lika mycket. Men ett tips jag lärt mig är att om man tränar olika muskelgrupper varje gång, alltså att man planerar sin träning noggrant, så undviker man att bli trött och sliten. Man kör en muskelgrupp per träningspass. På det här sättet så kan man träna nästan konstant, få bra resultat och samtidigt inte trötta ut sig.

Vill man köra mer avancerad muskelträning bör man dela upp träningen av kroppens muskler på fler träningspass under veckan, och vila lite längre mellan passen. Man bör också variera träningen så att man under några veckor tränar lugnare och under några veckor tränar hårdare, så kallad cyklad träningsintensitet.

Träningen är lika viktig för både män och kvinnor, men inte riktigt på samma sätt. Tidningen iForm har gjort en rätt så intressant lista över vilka punkter som är viktigast för respektive kön:
Kvinnor
1. Viktkontroll
2. Ökat välbefinnande
3. Mer energi
4. Trimmade muskler
5. Bra för cirkulationen
Män
1. Trimmade muskler
2. Mer energi
3. Bra för cirkulationen
4. Viktkontroll
5. Ökat välbefinnande

När man ser på de här listorna så finns det inte mycket annat att säga än att dom faktiskt stämmer. För ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Motion

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-29]   Motion
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4835 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×