Upptäckare under 1400-talet

6 röster
17718 visningar
uppladdat: 2005-11-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Stora upptäckare

Den första stora ”upptäckaren” var den så kallade Henrik sjöfararen (1394-1460). Henrik var en portugisisk prins.
Han Hade hört talas att kontinenten Afrika var en väldigt rikt, man hade vart där och erövrat en stad där man hade hittat mängder av guld. Henrik trodde förmodligen att man kunde finna mer guld i resten av Afrika. Under Henriks tid var landvägen till Afrika alldeles för lång, så man var i stort sätt tvungen att segla över till Afrika. Det negativa med att segla längst Afrikas västkust var att man länge hade hört olika sägner om havsvidunder som skulle dra ner båten till havets botten om man seglade där. Henrik struntade i alla sägner och sade åt sina mannar att segla vidare längst kusten. Det kan tänkas modigt men sanningen är den att Henrik själv aldrig deltog i någon expedition. Henriks tappra mannar fann många handelsvaror på vägen såsom elfenben, guld och mycket mer. Det påbörjades även en lönsam slavhandel från Afrikas västkust.
När Portugiserna hade hittat en väg till Afrika så dröjde det inte länge förrän den stora kapplöpningen om vem som skulle komma först till Indien på havet. Den första ut var portugisen Bartolomeo Diaz, som år 1488 rundade Kapstaden vid Afrikas sydspets. Han kom tyvärr inte längre.

Nästa ”stora” upptäckare var Christoffer Columbus (år 1451-1506) som år 1492 påbörjade en resa som han i tio långa år kämpat för att kunna genomföra. Det var att försöka nå Indien genom att åka västerut.
År 1492 hade det spanska riket erövrat det sista muslimska fästet i Spanien och det Spanska hovet var nu lyckligt. I den segeryra som rådde fick Columbus tillstånd att genomföra sin efterlängtade expedition.
Columbus skulle få tillgodo tre skepp att åka med. Columbus resa skulle vara svår, dagarna gick och förrådarna började skapa sig en stämma. Besättningsmännen blev allt otåligare och Columbus kunde inget göra så långt ute till havs. Men den 33 dagen kunde man äntligen andas ut då matrosen som höll utkik började ropa ”Land, land!” Det var Bahamas öarna man hade siktat och de fick namnet San Salvador där Columbus utsåg sig som guvernör och vice kung.
Columbus såg på de nakna infödingarna,
Det här kan nog inte vara ett så rikt land tänkte han nog först, ända tills han såg att de hade guldringar i sina näsor och öron. På så vis fick han upp ögonen för ”Indien”, det kanske var ett rikt land trotts allt. Columbus visste inte vid den här tiden att han egentligen inte var i Indien utan att han var i Karibien. Så människorna blev kallade för ”indianer” förmodligen av tron att man var i Indien.
När Columbus kom till ön Hispaniola fick han se mer guld och blev därför mycket glad. Efter en tid på Hispaniola förliste Santa Maria (ett av skeppen) och man blev tvungen att överge fartyget. I samband med detta beordrades man att bygga en fästning av det timmer som fanns kvar från skeppet och detta skulle bli Spaniens första Amerikakoloni.
När Columbus januari år 1493 seglade tillbaka till Europa upptäckte han att utanför Bermudaöarna så blåste vinden oftast mot öst alltså mot Europa. Den här upptäckten underlättade framtida seglingar från Amerika.
När Columbus och hans besättning till slut kom till Europa (Portugal) så bemöttes de med stor misstänksamhet på grund av att man trodde att de hade genomfört olovliga handlingar under resan. De fördes till kungen som frikände dem trots att hans rådgivare ville se dem döda.
Från Portugal sände Columbus två brev till kungahuset i Spanien i vilka han skrev att expeditionen var lyckad, det var den sannerligen. Columbus återvände senare till Spanien där han möttes som en jämlike till kungaparet och det hölls en stor ceremoni till hans ära.
Redan september år 1493 fick Columbus order att genomföra en ny större expedition till det land man trodde var Indien. Flottan bestod nu av fler än tidigare skepp och även bosättare var med.
När man efter 21 dagar kommit fram till Karibien besökte man flera öar men igen av dem var särskilt guldrik. Columbus begav sig då tillbaka till Hispaniola där han hade lämnat kvar kolonisterna. Columbus märkte då till sin förvåning att inga spanjorer fanns kvar. Alla var döda på grund av bråk om guld, kvinnor och mat.
Columbus blev nu förtvivlad. Han hade lovat kungahuset ovärderliga skatter och han hade ingenting! Columbus skulle i alla fall få kungaparet att tro att han nått Asiens fastland. Columbus var tvungen att gå så långt att han tvingade alla sina mannar att skriva under på att de nått Asiens fastland trots att ingen var säker på det . Skrev man inte under skulle man bli av med tungan.
När de sedan återvände till Hispaniola var det kaos där. Kolonisterna hade behandlat folket väldigt illa, det hade till och med påbörjats ett gerillakrig. Trots att kungafamiljen beordrat Columbus att behandla indianerna väl så straffades indianerna mycket hårt. Cirka 500 indianer transporterades som slavar till Spanien och resten, alltså cirka 1100 indianer, blev slavar i Karibien där de fick jobba och slita i gruvor. Det var nämligen så att varje indian som var över 14 år var tvungen att betala en sorts ”guldskatt”. Guldskatten innebar att man var tredje månad var tvungen att lämna en mängd guldsand till spanjorerna. Om man inte lämnade in guld blev man dödad. Under strafftiden dog hälften av öns befolkning.

”Infödingar har trampats ner
av hästar, huggits i bitar av svärd,
ätits och slitits i bitar av hundar,
bränts levande och utsatts för
alla former av raffinerad tortyr”
(Taget från Biskop Bartholomé de las Casas som var god vän till Columbus)
Jag tycker att det låter sjukt att man bestraffade indianerna när det egentligen var kolonisterna som hade betett sig illa och inte indianerna. Man får nog tänka väldigt annorlunda om man ska förstå hur de tänkte förr i tiden. När man idag hör att människor fortfarande behandlas så illa känner i alla fall jag en viss ångest. De som hade makt på Columbus tid tyckte nog att det var helt normalt med den tortyr som genomfördes.
Jag skulle också vilja veta hur man tänkte som slav förr i tiden, om man inte hade någon vilja att kämpa eller om man försökte ändra på saker och ting. Jag skulle gärna vilja prata med människor från den tiden för att försöka förstå hur man tänkte då. Det skulle vara intressant att lära att sig lite. Jag tror att man hade en annan ”maktrespekt” än vad man har idag. Idag hör man stup i kvarten att någon ”högt uppsatt” man i regeringen blivit hotad och att de får lite extra skydd. Skulle det ha hänt för ungefär femhundra år sedan så skulle man kanske ha bränt ner en hel by bara för att man visste att hotet kom därifrån. Det verkar också som att man förr trodde att befolkningen aldrig kunde ta slut eftersom att man tog kål på så många. Det är mycket man frågar idag men lite man kan få ”riktigt riktiga” svar på.

Columbus skulle göra två resor till. Den tredje med hans två bröder som innebar ett stort fiasko för dem och den fjärde med bland annat sin son. Under den resan visade han sin sjökunnighet genom att vara smartare än två andra kaptener under en storm. Columbus dog fattig och bortglömd hemma i Spanien år 1506 vid en ålder av 56 år.

Hernan Cortès (år 1485-1547) känd för att ha upptäckt och plundrat stora delar av Mexico åt Spanien. Jag ska gå in lite mer utförligt på hans väg ”fram”.
Cortès första uppdrag var att erövra Cuba. Erövringen genomfördes utan större förluster och Cortès fick ett bättre rykte. Men han ville nu ha ännu mer än vad han hade fått.
År 1519 blev han utsedd att leda en expedition som skulle erövra Mexico. Cortès blev utsedd att genomföra expeditionen men han hade många rivaler som skulle försöka ställa till problem för honom. Cortès kom då på hur han skulle få all ära själv, utan att någon annan kunde ta den ifrån honom. Genom att skriva direkt till Spanien om sina upptäckter så skulle han slippa alla mellanhänder som skulle ta ifrån honom äran. Mannen som hade utsett Cortès till ledare blev dock misstänksam och hade tänkte lägga ner expeditionen, innan han hade fattat beslutet om vad som skulle göras så var Cortès redan på väg till Mexico. Med sjuhundra man innebar en plötslig färd att ganska lite proviant var med så han stannade ofta och fyllde på.
På vägen mötte man på visst motstånd av indianer. Indianerna blev dock begeistrade när det såg vilken avancerad stridsteknik spanjorerna använde. Indianerna förlorade så de gav freds gåvor till spanjorerna, guldföremål, påfågelklädnader och 20 kvinnor.*
När Cortès nådde fastlandet begicks det myteri då de män man hade hämtat upp på vägen tog ett av skeppen och försökte segla iväg. Cortès upptäckte detta och sänkte alla elva skepp så att ingen skulle kunna genomföra myteri igen. Cortès fick från indianbyarna höra talas om ett mäktigt indianfolk som var bosatt bakom de höga bergen. Det var Aztekriket man talade om. Cortes hörde talas om en egen civilisation, utan kontakt med omvärlden, med stora skatter, en hög kulturell nivå och de sågs nog som ”värdiga” motståndare.
Moctezuma, som var aztekernas ledare hade fått reda på att främlingar kommit till hans land. Han skickade därför ut spioner som skulle ta reda på mer om dem. Han skickade även gåvor såsom guld till främlingarna. När Cortès fick se allt guld så gjorde han inte som aztekerna hade hoppats på. De hoppades att han skulle återvända hem, men han fick istället ”guldyra” och ville genast ha mer.
Aztekerna var väldigt rädda för spanjorerna på grund av en gammal guds saga som man lyssnade noga till i Aztekriket. Den handlade om en gud som tillsammans med andra gudar hade kommit över havet österifrån. Gudarna hade regerat över aztekerna ett tag men aztekerna hade fått iväg dem därifrån. Gudarna hade då sagt att de någon gång skulle komma tillbaka och straffa dem. Nu var det otroligt nog så att spanjorerna passade in perfekt på den bild man hade av gudarna vilket var att de skulle vara ljushyade, ha skägg och så såg européer ut dåförtiden. Aztekerna trodde förmodligen då att gudarna kommit tillbaka för att straffa dem.
Dessutom kom spionerna tillbaka med hemska rapporter såsom ”stenkulor som gnistrade av eldflammor och mullrade likt åska (kanoner), tama vargar (hundar) och gudomliga hjortar (hästar)” och säkerligen gjorde det aztekerna räddare (” ”taget direkt från faktahäftet du har fått).
Cortès och hans spanjorer plundrade många indianbyar i Mexico, det oroade Moctezuma. Cortès hade också upptäckt att väldigt många indianbyar hyste hat mot aztekerna vilket han tänkte utnyttja genom att försöka få indianerna att slåss mot aztekerna.
När spanjorerna kom fram till Mexicos ”huvudstad” (Tenochtitlán) så blev de gudligt bemötta och fick ett eget palats att bo i med indiantjänare.
Cortès bad till slut Moctezuma att följa med till deras förläggning och han följde med utan livvakter. Från den dagen var Moctezuma fången hos spanjorerna. Hans budbärare frågade gång på gång om han ville bli fritagen men han var kvar av egen vilja. Han kunde nog styra riket lika bra där som vartsomhelst annars.
Spanjorerna krävde nu att alla värdesaker skulle skickas till dem för att sedan skickas vidare till Spanien. Det gjordes som man blivit tillsagd och Cortès blev rik.
År 1520 landsteg ännu en spansk expedition en bit ifrån Cortès förläggning. Den skulle däremot inte erövra Mexico utan de skulle gripa Cortès (varför vet jag inte) och föra honom tillbaka till Cuba där han skulle bestraffas. Men Cortès hade hunnit få reda på det här tillräckligt snabbt så han hann få ihop tvåhundrafemtio man till ett litet anfall mot de andra.
Ungefär då de nya spanjorerna anlänt hade aztekerna blivit säkra på att de inte var gudar utan plundrare. Jag tror att det gick till så att en spion hade frågat någon ”ny spansk soldat” om de verkligen var gudar som det sagts eller om man lurades. Då fick han nog ett gott skratt och väl förklarat att de inte var gudar. Eller så var det något tecken jag har ingen annan tanke en exemplet jag just gav.
Hursomhelst så gick Cortès anfallet mot de nya spanjorerna bra. Cortès skulle nu fullfölja sin uppgift i Mexico vilket var att erövra hela Mexico. Han hade gjort ett avtal med de nya spanjorerna. Han lät dem gå in i Tenochtitlán och plundra. De dödade 600 av aztekerna. Aztekerna var för detta självklart rosenrasande och när Cortès sedan kom in i staden med sina krigare blev de genast anfallna av aztekerna. Spanjorer och azteker var nu inne i en våldsam strid, mitt i striden hade Moctezuma blivit dödad av en sten som han fått kastad i huvudet. Spanjorerna slogs så mycket att de till slut var tvungna att slå sig ut ur staden. Cortès och hans män skulle få sätta staden under belägring i ett helt år för att kunna inta den.
Jag tror att Cortès var lycklig då han äntligen kunde se Aztekriket som fallet.
Cortez dog tvärtemot Columbus rik och glad i sitt palats i Cuernavaca år 1549.

*Jag undrar hur man ”såg” på kvinnor förr i tiden om alla män var som djur eller om man visade någon nåd. Jag undrar det därför att man i nästan alla texter kan läsa hur många kvinnor som blev tillfångatagna. Självklart är det bara kvinnor soldaterna ville ha men jag förstår ändå inte hur man bara kan ge bort kvinnor det går inte.
Man kan fråga sig om Cortès gick rätt till väga då han blev ”vän” med aztekerna och de kunde avslöja att spanjorerna egentligen inte var gudar. Om han bara var där för att plundra så kunde han ha invaderat när han hade chansen tycker jag. Han väntade väldigt länge, man kan likna det vid bollsporter där någon spelare tar för lång tid på sig med bollen och glömmer att passa eller göra mål. När då spelaren möter på någon blir han av med bollen och blir av då med fördelen att kunna göra mål. Då fö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Upptäckare under 1400-talet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-11-04]   Upptäckare under 1400-talet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4846 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×