tinnitus

3 röster
29551 visningar
uppladdat: 2001-04-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är tinnitus, och hur kan det behandlas/botas? Tinnitus, eller öronsus som det också kallas, är ingen sjukdom utan ett symptom. Man räknar med att ca 17% av Sveriges befolkning har tinnitus, och ca 7 % av den vuxna befolkningen är så drabbade att de ständigt är plågade, och därför söker hjälp. I USA anser man att över halva befolkningen har någon form av tinnitus. Den kan sitta i ett öra eller två, eller också i huvudet, vilket är vanligast. Oftast är tinnitus förknippad med en hörselskada som kan vara så lindrig att personen inte märker av den. Symptomet yttrar sig genom ett konstant ljud, när impulser kommer mellan innerörat och hjärnan, utan någon yttre ljudkälla. Namnet kommer från latinets tinnire, ringa, vilket är ett av de ljud som kan höras.
Oftast säger man att varje lidande har sitt eget ljud, t ex ett skärande, tjutande eller visslande. I de flesta fall är det bara den drabbade som kan höra ljudet, s k subjektiv tinnitus, men vid ytterst sällsynta tillfällen kan även omgivningen registrera ljudet, objektiv tinnitus. Då kan det bero på strömningar i kärl, eller knäppande i muskler nära örat. Man har testat grupper av människor i helt ljudlösa rum, och av dem sa sig hela 94% höra olika ljud. Alla har naturligtvis inte tinnitus, utan det kan då helt enkelt just vara fråga om blodet som pulserar. Subjektiv tinnitus orsakas vanligtvis av buller, och många ungdomar blir lidande efter konserter och discon. Andra orsaker kan vara vatten bakom trumhinnan, förkalkning av hörselbenen, förgiftning eller struma. Det kan också vara en biverkning av de antidepressiva medicinerna seroxat och cipramil. Det vanligaste är dock idiopatisk tinnitus, d v s att örat till synes utan anledning genererar missljud. Tinnitus är vanligast hos äldre män, och kan helt enkelt vara en del av det naturliga åldrandet. Att män är en större riskgrupp än kvinnor beror antagligen på att män oftare vistas i bullriga arbetsmiljöer.
Att helt bli av med tinnitus är än så länge omöjligt, men många olika vägar att lindra besvären finns att gå. En del av behandlingen är det psykiska stödet, och eftersom kunskap minskar stress och oro, är det viktigt med information och psykoterapi. Då det största problemet är att somna, är det vanligaste rådet att somna till radion, eller en CD-skiva med havsbrus eller liknande. Dagtid finns det andra sätt att täcka ljudet, eller ersätter det med ett annat. Många lidande blir därför tipsade om att ha freestyle på sig. Ett annat, ganska nytt sätt, från England, att maskera ljudet är med hjälp av en liten hörapparatsliknande sak, som avger ett slags ”antiljud”. Eftersom ljud uppstår av svängningar i luften, ställer man in apparaten på att avge motsatta svängningar i takt med tinnitusen. Då neutraliseras svängningarna, och ljud-upplevelsen tystas. Uppfinningen kan provas ut och ställas in på hörcentraler, hörsel-vårdsavdelningar eller audiologiska avdelningar runtom i Sverige. För den som litar mer på naturläkemedel finns flera metoder som sägs ge resultat. En av dem innefattar ett urholkat vaxljus. När man satt botten mot örat och tänder ljuset bildas ett slags vacuumsug som drar ut smuts och vax ur örat. Den här behandlingen kan dock bara ge resultat om tinnitusen beror på smuts i hörselgången, vilket mig veterligen är mer än ovanligt! Om plågan beror på spänningar i nacke eller käke kan en sjukgymnast eller ortoped hjälpa till med behandlingen. Man håller också på med forskning om läkemedel som skulle kunna lindra besvären. I en del fall kan högt blodtryck ge tinnitus, och om man då får medicin som hjälper blodtrycket, kan också tinnitusen ge med sig. Det forskas också på Södersjukhuset i Stockholm, och i Österrike har man faktiskt fått fram resultat med Caroverin. Caroverin används egentligen vid kramptillstånd, men 50 % av de tinnitusdrabbade personerna i försöken menar på att de har blivit hjälpta av medicinen. Medan resultatet sammanställs, och forskningen i Sverige fortsätter, är det vanligast att man i Sverige ordineras sömnmedel och annat avslappnande. De mest beprövade strategierna för att slippa besvären går ut på just avslappning och att helt enkelt försöka tänka bort ljudet. Avslappningen kan komma genom akupunktur, sjukgymnastik eller kanske någon hobby, t e x stickning. En del lidande har blivit hjälpta genom hypnos. Även motion är viktigt, medan kaffe, tobak, alkohol och stress kan förstärka
tinnitusen. Uno Svensson, 63 år, berättade i Dagens Nyheter 970714 att den enda stunden när han helt kan glömma sitt ljud, är när han står vid utslagsplatsen på golfbanan. När han sekunden innan slaget fokuserar hela sitt medvetande på bollen, är det absolut tyst.
Så kanske är lösningen att koncentrerar sig ordentligt på att balansera en tandpetare på näsan resten av livet. Kanske är det det enda sättet att slippa undan besvären. Min egen tinnitus fick jag efter en konsert i somras, men jag har haft tur, för mitt ljud är bara ett svagt susande. Den enda gången jag lider riktigt av det är om kvällarna på landet, när det alltid innan varit så tyst att man kunnat höra en knappnål falla tre mil bort. Nu störs stillheten av ett metalliskt sus och jag är så ledsen över att jag inte värdesatte tystnaden högre innan. Ett annat problem är tystnaden innan man ska somna, men jag har tagit för vana att somna till TV:n, som sedan stängs av automatiskt. I USA, där problemet är mer utspritt, säljs kuddar med inbyggda radioapparater. Men som det ser ut nu får jag väl helt enkelt lära mig att leva med mitt ljud, för när det gäller tinnitus verkar det finnas fler frågor än svar. Visst har det gått framåt sen 70-talet ,då forskningen påbörjades, men faktum kvarstår att tinnitus står längst ner på dagordningen, och den närmaste framtiden är nog radion den drabbades bästa vän...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: tinnitus

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-04-02]   tinnitus
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=485 [2023-12-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×