The Beatles

1 röster
10412 visningar
uppladdat: 2005-11-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Syfte:
Jag har valt att berätta om gruppen ”The Beatles” för att jag anser att det skulle vara mycket intressant att jobba om just dessa. Jag tänkte ungefär såhär ”Vilket arbete kan jag lätt få information om och vilken ämne är mest intressant?” Att välja ett arbete där man lätt hittar mycket information om gör så att jag har en bra och stabil grund till ett lyckat arbete om jag bara tar mig i kragen och försöker. The Beatles är fortsättningsvis med stor säkerhet en av de största grupperna någonsin och jag finner det då sannerligen intressant att arbeta om just dem. Jag vill veta varför just de blev så stora som de blev. Och försöka ta reda lite grann om deras bakgrund tillsammans som grupp och hur de var som personer innan de blev så pass stora som de nu blev och fortfarande är. The Beatles är verkligen en av de största. De anses därvid som Legender inom musikbranschen. Under deras storhetstid som var mellan 60-70 talet lyfte dom verkligen fram musiken, och jag vill veta hur och varför. Sedan tror jag säkerligen att dom allra flesta känner till The Beatles, och då vill jag veta varför det förhåller sig på det sättet.

Frågeställningarna som jag hade innan arbetet (svaren framgår i texten):
Hur kom Beatlesfrisyrerna till som?
Varför blev dom så oerhört populär?
Vilken var ledaren i gruppen?
Fakta om medlemmarna och deras bakgrund.

Material och Metod:
Jag använde mig av min dator och Internet för att hitta en källa på Internet som jag kunde använda mig av och börja mitt arbete. Sökmotorn ”Google” var det jag använde mest för att hitta de hemsidor och information jag ville ha om The Beatles. Jag hittade en bra källa nästan direkt och använde mig sedan utav Örnsköldsviks kommuns resurser och gick till biblioteket här i Örnsköldsvik; ”Stadsbiblioteket” och lånade därav fyra stycken böcker om The Beatles som jag sedan läste. Men varav jag endast använde mig av två av dessa böcker/källor för själva avhandlingen. Värt att tillägga kan vara att jag lånade så pass många böcker för att jag ville få en så omfattande och bred kunskap om Beatles som jag nu kunnat få på den tidsbegränsning man haft.


Avhandling:
Det finns en grupp som lyckats bättre än dom flesta, en grupp som jag Robin Mikaelsson ska berätta så utförligt som jag nu kan. Med hjälp har jag tagit en väldigt pålitlig källa vid namn Sara Hansson Nygren som är mycket kunnig inom ämnet The Beatles. Även tre andra författare har jag fått mycket hjälp utav, men dom får du veta under läsningens gång. Med hjälp av Sara Hansson Nygren fick jag den hjälp jag sökte för att börja min avhandling, en sorts översikt av hela Beatles historia från början till slut. Historian som börjar med hur gruppen kom till.
Det var John Lennon och Pete Best som startade The Beatles i Liverpool år 1955 men hette då inte The Beatles utan först var deras namn The Blackjacks. Men när de sedan blev några fler i gruppen bytte de namn till The Quarrymen efter namnet på deras skola ”The Quarry Bank” när de tyckte att det var ett tufft namn och passade dom bättre när alla gått i den skolan.

Mark Hertsgaard berättar i boken som han gav ut år 1995 ”The Beatles – Musiken och dess skapare” att det som lade grunden för deras poprockmusik var John Lennons starka intresse för Elvis och Bill Haley. De spelade från börjans mest rocklåtar men dom hade inte tillräckligt bra medlemmar tyckte Lennon för att de skulle lyckas bli stora som Lennon en dag ville att de skulle bli. Och det dröjde inte förrän år 1957 innan dom tog in Paul McCartney som var en mycket duktig gitarrist. Och Mark Hertsgaard hävdar att John Lennon först var lite tveksam till om dom skulle ta in Paul eftersom han var rädd att bli av med ledarposten. Men det ordnade sig och Paul och John blev snabbt bästa vänner. Fast det faktum att John var känd som en riktig buse och fick underkänt i alla ämnen och blev utkastad ur skolor. Medan Paul var en mycket flitig elev med mycket höga betyg. Fast jag tror att dom nog inte var så olika som personer som många andra tror, bara för just det faktumet att den ena var skötsam i skolan och den andra en buse ska inte det behöva säga så mycket. För i vilket fall, bästa vänner blev de ju och det var de två som senare skrev nästan alla låtar till The Beatles genom årens gång. De var nu alla i The Quarrymen runt 15 år och de spelade oftast på ungdomsklubbar och födelsedagsfester runt om i Liverpool.

Varje dag fick Paul McCartney sällskap av George Harrison på bussen till skolan och de två blev goda vänner. Paul frågade John om kanske George kunde få börja i bandet då dom var i nöd av en bättre gitarrist istället för Eric Griffith. John sa först nej på grund av att han tyckte att George var för ung, men George följde alltid med på The Quarrymens spelningar och han fick ibland även hoppa in när det saknades folk. Men en av de största fördelarna tyckte de var att de fick använda Georges garage till att spela sina låtar då de inte hade någon annanstans att spela. Tillslut fick George börja i bandet och Eric gå, Eric blev helt enkelt utfryst ur bandet hävdar Sara Hansson Nygren. År 1958 fick de vara med i en lokal talangjakt i Liverpool och The Quarrymen tog sig till finalen som skulle genomföras i Manchester. Men den drog ut så mycket på tiden att de inte skulle hinna ta sista tåget hem och då de heller inte hade några pengar att övernatta med fick de besvikna åka hem till Liverpool utan att få veta hur det egentligen kunnat gå. De hade nu förlorat sin stora chans hävdade de. Men jag tror att sådana stora artister alltid blir vad de är menade att bli förr eller senare. En ny chans kom 1960 när fick ackompanjera den store Engelska artisten Johnny Gentle på en turné i Scottland. Men där gick det inge vidare alls för varken Johnny Gentle eller The Quarrymen då nästan ingen publik alls dök upp för att se dem spela. Men nya chanser skulle vänta.

I boken ”Beatles – En musikbiografi” av författaren Carl Magnus Palm som han gav ut år 1996 hävdar Carl att det var i just den turnén med Johnny Gentle som de bytte namn på bandet från The Quarrymen till The Beatles. Anledningen han ger är att dom först ville ha något namn som handlade om insekter, vilket det då först blev The Beetles. Men John Lennon ville att de skulle visa att de spelade beatmusik så han bestämde att de kort och gott skulle heta The Beatles.

Samtidigt som de samma år (1960) nu blivit det populäraste bandet i Liverpool berättar Carl Magnus Palm i sin bok ”Beatles - en musikbiografi” om hur det gick till när den berömda Beatlesfrisyren kom till. Året var 1960 och Stu Sutcliffe som för tillfället var med i bandet hade just skaffat sig en flickvän. Denna flickvän första ändring i deras förhållande var att ändra Stus frisyr. Hon klippte hans frisyr som jag tror vi nog nu skulle kalla pottfrisyr, fast hon kammade luggen framåt. De andra i bandet skrattade sig först fördärvade när de såg Stus frisyr men när sedan först Paul McCartney följd av John Lennon tillslut klippte sig på samma sätt följde resten av bandet även de med. Det de då inte visste var att just dessa Beatlesfrisyrerna skulle komma att bli väldigt populär och att dom sedan skulle ha dom resten av sin karriär till bandets upplösning.

År 1962 kände de i bandet att det var dags för att få bort en medlem i bandet. Det var Pete Best på trummor som dom inte tyckte var tillräckligt duktig. Istället tog de in Ringo Starr som var en mycket duktig gitarrist. Ringo Starr som senare skulle komma att betyda väldigt mycket inom The Beatles. Om samma år berättar Sara Hansson Nygren om att deras manager Brian Epstein hade fått veta att; för att få komma med i Topp 100 i den engelska topplistan var man tvungen att sälja 10 000 exemplar av en singel. Så dom släppte sin första singel; ”Love med do”. Och Brian tänkte vara lite smart och köpte själv 1000 exemplar, det funkade och de hamnade först på en 49: e plats. Någon vecka senare låg dom på plats 17 och dom hade äntligen nått framgång i hela England.

I sin bok ”The Beatles – Musiken och dess skapare” berättar Mark Hertsgaard om den berömda Beatleshysterin. Beatleshysterin, eller Beatlemania som var det namnet England hade, kom till England år 1963 och var någonting utan dess skådat like. På en vanlig konsert av The Beatles blev alltid folk som galna. Publiken skrek, slogs, svimmade och grät nästan alltid av upphetsning under deras konserter. Medlemmarna kunde t.ex. aldrig gå ut utomhus utan livvakter då massor av fans alltid genast omringade dom och ville ha deras kläder och autografer. Något som jag tycker var en ganska rolig sak var när George Harrison i en intervju sa att de gillade sega råttor. Efter att han sagt det blev de på nästa konsert bombarderade av sega råttor upp på scenen från publiken. Och de fick även massor av sega råttor i brevlådan och brev.

Andra albumet kom ut år 1963 och det blev en stor hit; ”With The Beatles”. Albumet hade förbeställts av 300 000 exemplar och låg 1: a i över ett halvår (ett halvår som senare skulle visa sig vara en relativt kort tid för deras släppta album). Men fast dom var så oerhört populära i England så hade dom fortfarande inte lyckats slå igenom i USA. Deras låtar hade som bäst legat på en blyg 147: e plats i den Amerikanska Topplistan. Men dom fick en fin chans som dom tog i med att Ed Sullivan som hade en egen populär show i Amerika såg hur pass stor The Beatles var i England när han var där på en resa. Så han lät dom vara med i hans show ”The Ed Sullivan show” som alltid sågs av miljontals amerikaner. Dom spelare då några låtar men det var ingen större idé när publiken skrek så mycket att musiken knappt hördes. Bland annat sjöng dom ”Please Please me” som dom sedan släppte som singel och som blev en oerhörd hit i USA. Deras låtar började spelas väldigt mycket på Radion och det tog inte lång tid innan dom blev det populäraste bandet i USA och sedan även resten av världen.
Bara några månader senare var dom med i ”The Ed Sullivan show” igen, och det programmet sågs av över 75 miljoner människor vilket var ett gigantiskt rekord. Nu var dom verkligen oerhört stora världen över.

Carl Magnus Palm berättar om en vad jag tycker är en rätt tuff händelse, på en Beatleskonsert år 1965. De var då deras tredje konsert i USA och de hade då konserten på ett utomhusstadium för att alla tusentals människor skulle kunna rymmas. Dom var nu så stora så dom hade problem med att spela i vanliga konserthallar. Men när dom sedan väll började spela så hörde inte ens medlemmarna i The Beatles sig själva sjunga eller spela. Så det blev tillslut lönlöst att fortsätta och efter bara 20 minuter kom en helikopter upp på scen och hämtade upp dom.

Nu hade de uppträtt i över sex år och varit i de flesta länder. Men de sade sig själva vara så väldigt fängslad under denna tid. Då de nästan bara sett konserthallar och hotellrum under alla dessa år. Så de bestämde sig för att sluta spela på konserter, men de sade sig även ha en annan anledning då dom ansåg att de inte utvecklades musikaliskt när dom nu aldrig knappt hörde sig själva spela eller sjunga när publiken skrek så pass mycket.

År 1967 berättar Sara Hansson Nygren att The Beatles gjorde sin kanske bästa skiva någonsin; ”Sgt Pepper lonely Hearts club band”. Den skivan hade absolut inga pauser utan de hade istället stämmor som lades på varandra över låtarna och de använde sig också av djurläten och även en stor symfoniorkester. Skivan tog 4 månader att göra men den blev ett mästerverk och den är numera känd som den absolut bästa popskivan som någonsin gjorts. Om år 1969 fortsätter Sara Hansson Nygren att berätta att de släppte sin sista skiva ”Abbey Road”. Det var en mycket fin skiva som av många ses som en av The Beatles absolut bästa. Efter den skivan så splittrades bandet av olika anledningar. De sades att det var bråk som avgjorde men att de även kände att det var dags för att pröva på lyckan som soloartister eller kanske rentav börja ägna mer tid åt sina respektive familjer. Och några av dom lyckades faktiskt mycket bra på egen hand, medan det för andra inte alls gick så bra…

Avslutande diskussion:
Jag har ägnat en hel del timmar åt detta arbete. Men det har inte alls varit något större problem med vare sig motivation eller tid till arbetet. Jag har läst en del böcker men det har mest bara varit intressant att läsa dom. Källorna som jag använde mig av var och kändes alltid väldigt pålitliga så allting har flutit på mycket bra. Med tanke på att bibliotekarien och jag diskuterade vilka böcker som skulle vara bäst för mitt arbete och med tanke på den tid jag hade på mig så kände jag att jag fick de böcker jag var ute efter. Och sedan Sara Hansson Nygren väldigt stora uppsats som jag hittade på Internet om The Beatles som gav mig en mycket fin översikt om Beatles början till Beatles slut. Så jag är väldigt nöjd med mina källor som jag använt mig av. Jag kan heller inte klaga på den information som jag har fått fram med tanke på tiden man haft på sig till att göra klart arbetet, och en del andra beg...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: The Beatles

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-11-23

    Hej! Läste ditt arbete om The Beatles. Det är ett väldigt avgörande fel i berättelsen. Pete Best var inte med och startade något med John. Han kom in i bilden först när de började att spela på Pete's mammas klubb "Casbah". Det var under 1959 års senare hälft. Att Pete var medlem i ett band som kallade sig Blackjacks stämmer. Om han var med och bildade det är tveksamt. Dels var han bara 14 år 1955 och dessutom var han en ganska usel trummis även när han började i The Beatles. Kul att det görs sådana här arbeten än idag om en grupp som slutade för 40 år sedan. Jag är i och för sig inte förvånad eftersom de är det största som hänt inom modern popmusik. Mvh Tommy

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-11-08]   The Beatles
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4867 [2024-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×