Antonia Vivaldi

2 röster
7300 visningar
uppladdat: 2005-11-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Den 4 mars år 1678 föddes en pojke i Venedig, Italien. Det var då omöjligt att säga att han skulle bli en av sin tids största kompositörer. Pojken var Antonio Vivaldi.
Antonio växte upp i en musikalisk familj. Hans pappa var violinist vid Markus kyrkan i Venedig och därför föll det sig naturligt att Antonio vid tidig ålder började spela fiol. Vivaldi prästvigdes år 1703 men redan ett år efter det bad han om att få lämna prästämbetet. Man tror att prästvigningen var påtvingad eftersom detta var det enda familjens dåliga ekonomi tillät, utbildningen var nämligen gratis. Vivaldi ville inte lämna musiken så han fick samma år jobb som ”maestro di violino” (musiklärare) vid ett av Venedigs fyra barnkonservatorier. Detta var som ett hem för föräldralösa flickor i Venedig. Vivaldi framträdde ofta med sina elever för Venedigs adel och borgare och började därmed få skrivarbeten. Han skrev bl.a. sonetter och operor med vilka han åkte runt och framförde i hela Europa. Där blev han kallad ”den röde prästen” på grund av hans eldröda hår. Bach som var en annan kompositör under den tiden kopierade Vivaldis stycken och arrangerade dem i studiesyfte.
Vivaldis huvudinstrument var violinen. Men han komponerade även för blåsinstrument och blandad orkester. Ett av de mest kända verken för just blandad orkester är de fyra årstiderna (Le quattro stagioni). Med den tresatsiga följden Allegro-adagio-allegro (snabb-långsam-snab) berättar han målande om våra fyra årstider.
Efter år 1710 rullade skriverierna på för Vivaldi. Han skrev den ena operan efter den andra. Han komponerade bl.a. för Louis XV av Frankrike. Många av hanns operor finns fortfarande kvar i det ursprungliga handtrycket. De flesta finns bevarade vid national biblioteket i Turin. Sammanlagt har han skrivit över 500 konserter, 40 cantatas, 60 kyrkliga arbeten och ett 40-tal operor varav ett 20-tal fortfarande finns bevarade. Dessa är vad man har hittat. Eftersom hanns musik var bortglömd i över 200 år efter hanns död så antar man att han har gjort många fler verk som Ennu inte återfunnits. Det sägs även att han skrev en hel opera på fem dagar av vilket han har blivit kallad en musikalisk maskin.
År 1741 avled Antonio Vivaldi som 63-åring efter att ha bott ett år i Wien. Man tror att det var på grund av sviter efter astman som han hade haft hela livet. Visst skulle man kunna kalla Antonio Vivaldi för ett musikaliskt underbarn, men med tanke på a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Antonia Vivaldi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-11-08]   Antonia Vivaldi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4868 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×