Konflikten på Nordirland

8 röster
15917 visningar
uppladdat: 2005-11-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Frågeställning

Konflikten på Nordirland har hållit på i en lång tid, men när startade konflikten och varför? Hur är läget idag och när blev Irland uppdelat i två stater?

Bakgrunden
Redan 1170 startade konflikten. De flesta på Irland var fattiga bönder som inte att mycket att säga till om när anglo – normander från England
började bosätta sig. Då tog greven Strongbow från England chansen att starta en egen monarki på Irland. Men detta tyckte inte Engelska kungen om som skickade soldater och vid mitten 1600 – talet så var nästa Irland helt och hållet i engelska händer. Och intresset för ön bara ökade. Mer och mer engelsmän och skottar flyttade dit och tog mark. Nya lagar stiftades och det blev allt sämre för irländarna. Ett stort problem som i de flesta konflikter var ju religionen. Engelsmännen var protestanter och Irländarna var katoliker. De nya lagarna innebar bland annat att katolska barn inte fick gå i skolan och de fick inte heller bygga kyrkor. Ett annat stort problem var språket. På Irland pratade man Gaeliska(keltiskt språk) och engelsmännen pratade ju engelska. Protestanterna förbjud också vissa katolska traditioner och försökte föra in nya traditioner (om det nu går) På grund av detta hittade irländarna bara två lösningar, göra uppror eller emigrera från landet. Över en miljon människor utvandrade till USA och många gjorde uppror. Så Engelsmännen förstod att det kanske var dags att lätta på lagarna en aning. Så på 1790 talet blev katolikernas religion tillåten och de blev mer fria, mer fria, inte helt fria. För de fick fortfarande inte ha höga poster i t.ex parlamentet.



Konfliktens utveckling
Missnöjet hos irländarna ökade, de fick ju inte styra sitt eget land så det var ju inte direkt konstigt heller. Efter franska revolutionen fick också revolutions idéer, framför allt hos de välutbildade. Så 1798 startade man ett nytt parti: Society of the United Irishmen. Partiet krävde bl.a. fullständig frihet för katolikerna och att England drog sig tillbaka. Det året gjorde man uppror med hjälp av fransmännen, men trots hjälpen krossades deras uppror totalt och partiets ledare tog självmord i fängelset.
Efter det började engelsmännen fundera, de ville ha ett hårdare grepp om Irland. Då kom idén om union upp. Så 1801 fattade parlamentet i Dublin (Irlands huvudstad) om en union mellan Irland och England. Förslaget gick igenom galant
(kan bero på att många av ledamöterna var mutade) Det fanns också många irländare som var positiva till unionen också och under hela 1800 – talet var det bara några få uppror. En viktig händelse var 1899 när partiet Sinn Fein (gaeliska för ”vi själva”) bildades som finns än idag och kämpar för ett enat Irland.

Sinn Fein, partiet so kämpade för ett enat Irland.


1900 – 2005

1913 började irländarna bilda en armé, den fick namnet The Irish Volunteers. Efter bara ett år hade de 180 000 i armén. 1915 förberedde man sig för ett stort uppror mot England. Men man fick inte tillräckligt med vapen och efter ett missförstånd kom bara 1500 män på upprors dagen. Så upproret slog snabbt ner och alla 1500 männen avrättades. För irländarna var de frihets hjältar och kampen till friheten växte sig allt större på Irland. Partiet Sinn Fein blev också allt starkare. Och partiet kom på en idé, dom bildade ett eget parlament! Så de ledamöterna från Sinn Fein som blev valda begav sig inte till London utan till det nystartade parlamentet Dail Eircann. Det utsågs också en regering av den ny valda presidenten Eamon De Volera, det var 21 jan 1919. Tills försvar hade de en försvarsstyrka på 100 000 män. Men parlamentet blev aldrig formellt.

Samma år (1919) bildades IRA (Irish republic army) från medlemmar hur Sinn Fein. De startade ett gerilla krig mot engelsmännen. Under tre år var läget inte alls bra i Irland, det var tre år fyllda med mord, bränder och tortyr mot civilbefolkningen, och hatet mellan protestanter och katoliker ökade.


På södra delen av Irland var minoriteten engelsmän och de flesta flyttade därifrån, så 1922 fick den södra delen självstyre, i alla fall på pappret men det dröjde tills 1949 då Irland fick den verkliga frihetsförklaringen. Men Nordirland styrdes fortfarande av England. Och Nordirland fick lida för det. B.la under andra världskriget när Irland var neutralt var Nordirland och England helt in dragna i kriget. Dublin blev till och med bombat av Tyskland och 700 människor dog! Efter det var det lugnt i många år, innan oroligheterna startade igen på 60 – talet. Då skicka britterna trupper till Nordirland och ett krig mellan IRA och brittiska trupper utbröt. Fredprocessen inleddes inte förrän 1993 då England förklarade att det brittiska styret över landet kan upphöra om en majoritet av invånarna vill det. 1994 utlyste IRA vapenvila och förhandlingarna började men ett år senare (1995) avbröts dom eftersom Sinn Fein inte gillade britternas synpunkter på IRA:s vapenlager. Och IRA utlöste en bomb i London. Men fredförhoppningarna tog inte slut, efter det fortsatte man att förhandla och den 10 april 1998 skrevs fredsfördraget under. Vid folkomröstningen samma år 22 maj röstade 71 % av nordirländarna ja till fredsfördraget. Men det dröjde tills den stora dagen kom. Det var den 2 december 1999 som Nordirlands egna politiker tog över landet.
Och läget idag är lugnt, David Trimble som är ledare för partiet Ulster Unionist Party har kontrollen över landet, men partiet är protestantiskt och Sinn Fein kämpar fortfarande för vad dom strävade efter från början, ett enat Irland!

Slutord
Jag förstår varför irländarna blev så sura, och gjorde uppror osv, det är ju trots allt deras land. FN ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Konflikten på Nordirland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-11-08]   Konflikten på Nordirland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4874 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×