Brott och Straff - Doktor Glas

1 röster
14207 visningar
uppladdat: 2005-11-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Är det rätt att mörda en människa för att rädda en eller flera andra människor?
Det här är temat som jag skall jämföra i böckerna Brott och straff av Fjodor Dostojevskij och Doktor Glas av Hjalmar Söderberg.

Brott och straff handlar om Raskolnikov, en man i sina unga år, som p.g.a. av fattigdom har tvingats avbryta sina studier. Han virrar runt i St. Petersburg utan att veta vad han ska göra, helt förvirrad. Han börjar fundera på massa saker, t.ex. hur han ska ta sig ur denna eländiga situation. Plötsligt börjar mord gro i hans tankar och redan tidigt i boken får man se att han utför det. Han mördar nämligen en pantlånerska i staden som han tycker inte är värd att leva. Hon besitter nämligen en hel del förmögenhet som hon testamenterad till ett kloster. Varför skall hon leva rikt när hon inte gör något nytta med pengarna, medan en massa unga människor lever fattigt? De här tankarna blir allt starkare och starkare och man får även veta att han inte är den ende som har dessa tankar, citat från s.79-80:

”… Å andra sidan alla unga, friska människor, som håller på att gå under överallt utan hjälp – de är tusentals! Tänk på alla de hundratals, ja, tusentals, bra saker och initiativ som vore möjliga med hjälp av gummans pengar – och så går de förlorade i ett kloster! Hundratals, kanske tusentals, liv skulle kunna räddas, tiotals familjer skulle kunna förskonas från fattigdom, förfall, undergång, fördärv och könssjukdomar – all detta för hennes pengar. Om man slog ihjäl henne och tog hennes pengar för att tjäna mänskligheten och det gemensamma bästa med hjälp av dem – tycker du inte att ett enda sådant litet brott skulle uppvägas av de tusentals goda gärningarna? Ett enda liv i utbyte mot tusentals, räddas från ruttenhet och förfall. En enda död i utbyte mot hundra liv – det är ju ren aritmetik! ...”

Resten av boken får man veta hur ångesten tar kål på honom, han hamnar i ett sinnessjukt tillstånd. Han vill inte veta av någon och stänger ut sig från omgivningen, även från all hjälp han erbjuds. Till sist klarar han inte av det och erkänner mordet.
Vad är då budskapet? Det är inte enkelt och Fjodor Dostojevskij vill inte att människor ska bli mördare, han vill få ut ett bud som säger att efter ett brott kommer ett straff, även om straffet inte behöver vara fängelse, enligt titeln, Brott och straff. Och vad fick Raskolnikov för straff? Jo han led så mycket att han inte kunde klara av det längre, samvetet gjorde sitt jobb.

Tyko Gabriel Glas är en ensam boende man i 30-årsåldern, som med hjälp av en god utbildning blivit läkare och har en mottagning i Stockholm. Doktor Glas är en person som filosoferar hela tiden, han är mycket tankemässig och han svarar inte på tal fören han har tänkt efter. Han lever som sagt ensam utan beblandning med omgivningen med undantag vissa personer och är näst intill trött på sitt liv. Han har inte funnit meningen med livet ännu. Efter ett möte med Helga Gregorius förändras hans livs situation avsevärt. Han börjar få tankar som han inte haft tidigare, han försöker nämligen rädda en stackars ung kvinna som lever ”eländigt” samtidigt som han blir förälskad. Han planerar noga hur han ska mörda pastor Gregorius, alldeles för noga. Han lyckas nå sitt mål utan att bli anklagad eller missänkt.
Allt skulle bli frid och fröjd, trodde han, men ingen blev lyckligare av det här, inte i varje fall Helga. Ett somaliskt ordspråk säger: Kvinnor klagar på sina män tusen gånger om dagen, men menar i princip aldrig allvar. Här ser man klart och tydligt att även om hon var olycklig och klagade på pastorn, så skulle hon helst ha han kvar.

Stora skillnader mellan böckerna: ”Doktor Glas” är skriven i dagboksformat så man får alla tankar ur Tycke Gabriels synpunkt. Eftersom den är skriven så får man reda på allt i slutet av boken. ”Brott och straff” är skriven ur författarens synpunkt, som ständigt följer Raskolnikovs alla små steg. Men ibland kommer vissa texter i jagformat men då är de skriva inom citationstecken. Allt händer mycket tidigt i den här boken så allt blir spännande snabbt.

Jag tycker att ”Brott och straff” och ”Doktor Glas” är två tunga böcker, de är psykologiska. Dem gör så att en tänker i större perspektiv, man tycker så synd om dem så att man verkligen hyser sympati med mördarna. Man känner att dem verkligen har ett bra skäl, ett bra motiv att utföra dessa ondskefulla brott. Jag tycker att om någon ska ha ett bra motiv till mord så är Raskolnikov, citaten som jag skrev tidigare förklarar mycket väl. Sen kan man säga att kärleken kan få en att göra vad som helst (Doktor Glas), men är det verkligen tillräckligt med motiv. Har man rätten att döda någon hur som helst? Nej, nej och åter igen nej, ingen människa har rätten att döda en annan människa, alla människor är lika värda.
Men den här frågan är stor och den är bortom vårt förstånd,...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Brott och Straff - Doktor Glas

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-11-08]   Brott och Straff - Doktor Glas
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4878 [2023-02-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×