Den ekonomiska globaliseringen

21 röster
86633 visningar
uppladdat: 2005-11-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är ekonomisk globalisering?

Många företag köper upp andra. En grupp av företag som samarbetar bildar en koncern. Många företag är multinationella, vilket innebär att de har ett huvudkontor och flera mindre i andra länder. Dessa företag är så stora och betydande att de får stor makt i världsekonomin. Det är den här utvecklingen med företag som verkar i många länder som kallas globalisering. Man brukar räkna det till den ekonomiska globaliseringen. Det finns också andra sorter som tex politisk.


Vilka är för- och nackdelarna?

Det finns givetvis både för- och nackdelar med det här. De som förespråkar globaliseringen tycker det är bra att världens knyts samman. Dessutom anser de att det blir bättre för alla. Historiskt sätt har ekonomisk utveckling alltid gett ökat välstånd.
En av nackdelarna med globaliseringen är just att företagen blir så stora att de får väldigt stor makt. Det är flera företag som omsätter mer pengar än rika länder. Detta kan också innebära att de får politisk makt. Nackdelar kan också vara att makten försvinner bort från människorna när de stora företagen har så mycket att säga till om. Dessutom kan det bli så att de stora företagen knappt får något motstånd och då kan priserna ju stiga. Konkurrens är nödvändigt.


Hot mot demokratin?

Globaliseringen kan vara ett hot mot demokratin eftersom länder kan förlora kontrollen över sin ekonomi. Globalisering kan också innebära att makten internationaliseras. Då får ju inte folket speciellt mycket makt över sitt land. Därför kan man säga så.


Miljöpåverkan?

Det är otroligt svårt för de fattiga länderna att stå emot de stora företagen. Det beror ofta på att bolagen är i allians med ländernas regeringar. Ofta skövlas skogar och naturen förstörs. Det finns ingen som kan säga emot. Eftersom de inte har något att säga till om, förorenas deras vatten av bekämpningsmedel och liknande som ofta används vid odlingar. Dessutom får de knappt pengar för det.


Mina egna åsikter

Själv anser jag att det är bra till viss del, men att nackdelarna också är stora. Visst är det bra att världens knyts samman, då blir det svårare att starta krig och liknande. Samtidigt är det dåligt för oftast så tycks företagen försvinna ifrån Sverige. Det är ju inte bra om vi inte har några företag kvar. Vart ska folket då jobba? Hur får staten in skatt? Höjer dom skatten så folket får betala mer?
Sedan kan man ju fundera vem det är som blir vinnaren i det hela. Förmodligen skulle det bli de större länderna. Hur man än gör saker tycks de fattiga länderna förlora på det. Fast det bästa vore självklart lite av varje. Det är bra om det finns band mellan länderna, men det är inte bra att bli för beroende av varandra. Dessutom skulle no...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Den ekonomiska globaliseringen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2008-03-19

  väldigt bra skrivet. tack för

 • Inactive member 2008-11-16

  mycket bra :p

 • Inactive member 2010-03-03

  Fantastiskt bra du :D

 • Hugo Sundelin 2019-03-19

  Bra jobbat!!!

 • Marcus Lindén 2020-11-18

  Grymt bra!

 • Åke Åkesson 2021-04-23

  Tack för hjälpen med skoluppgift!!!!

Källhänvisning

Inactive member [2005-11-11]   Den ekonomiska globaliseringen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4882 [2022-08-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×