August Strindberg

13 röster
35282 visningar
uppladdat: 2005-12-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fakta

August Strindberg föddes den 22 januari år 1849 i Klara, Stockholm. Hans far hette Carl-Oscar och hans mor Ulrika-Eleonora. Carl-Oscar var ansvarig för godstrafiken på Mälaren och Göta Kanal, och fick därför rätt så bra betalt. Han kom ifrån en mycket känd borgarfamilj, och växte upp i ett trevligt hem tillsammans med sina föräldrar och sina 6 syskon; Axel, Oscar, Olof, Anna, Elisabeth och Eleonora. Axel skulle senare växa upp till en känd kompositör.

År 1856, när August var 7 år gammal, flyttade familjen ifrån Klara till Norrtullsgatan. Därifrån var det inte långt till Brunnsviken och det var som att bo på landet. Familjen Strindberg köpte en häst så att Carl-Oscar kunde komma ståtligt till jobbet.

Samma år började August i Klara skola. 4 år senare började han i Jakobs skola, men där gick han bara ett år. År 1861 flyttades han till en privatskola som hette Stockholms Lyceum. Den 25 maj 1867 tog August studenten, och han var även den enda av syskonen som fick äran att göra det.

När August var 13 år gammal avled hans mor i tuberkulos, och efter det blev August känsligare och mer vaksam. Han litade inte längre på alla människor som han mötte, och var mycket lättretlig.

Sommaren 1866 blir August lärare på Hammersta gård i Södertörns skärgård. Där fick han även lära sig att predika, men han tyckte inte om prästkragen och kappan. Men trots detta tyckte han om att sitta i predikstolen och tala ut över församlingen, och han skriver i sin självbiografi att det har hjälpt honom att förstå hur andra människor känner.

De två första åren efter examen hinner August prova på många olika inriktningar. En termin läser han vid Uppsala universitet, jobbar som folkskolelärare under våren 1868, förbereder sig för medicinska studier genom att läsa kemi vid Teknologiska institutet och börjar även jobba som statist vid Kungliga teatern år 1869. Utöver allt detta hade han även en del andra småjobb.

År 1870 får han sitt första drama uppfört på Kungliga teatern, och året efter det ett stipendium för att fortsätta sin estetiska verksamhet

Omkring 1872 tillbringar Strindberg sin första sommar på Kymmendö i Stockholms skärgård, och det var där som August trivdes bäst.

År 1874 anställs August vid Kungliga biblioteket i Stockholm, och år 1879 gav han ut sin genombrottsroman ”Röda rummet”. Boken blir en stor framgång! År 1881 sade August upp sin anställning på biblioteket, och bestämmer sig för att ägna sig åt kulturhistoriskt författarskap.

År 1877 gifte sig August med en kvinna vid namn Siri von Essen. De fick tre barn tillsammans; Hans, Karin och Greta. August och Siri lämnar tillsammans med sina barn Sverige, och flyttar runt mellan olika pensionat i Frankrike, Schweiz, Tyskland och Danmark.

Han började skriva mer och mer kvinnofientliga böcker, och ifrån att ha varit känd som en kvinnoälskare, blev han nu kallad kvinnohatare över hela Europa.
Efter 12 år tillsammans så skiljer August och Siri sig, och hon tar över vårdnaden på barnen. Detta tog August mycket hårt, och han flyttade ner till Berlin.

Han ger år 1887 ut en av sina mest kända böcker, ”Hemsöborna”.

August flyttar hem från Berlin år 1889, och återvänder då till skärgården.

Men ännu en gång så lämnar han Sverige för utlandet. Det gör han år 1892, då han flyttar tillbaka till Berlin, och börjar där umgås med Edvard Munch och Stanislaw Przbyszewski. Han börjar ägna sig åt naturforskning, och håller på med det i ungefär fem år.

På sin väg genom Europa så träffar han den österrikiska journalisten Frida Uhl, och tillsammans får de dottern Kerstin.
Strindberg och Frida separerar när han flyttar till Paris.

I Paris var Strindberg ett mycket berömt namn, och hans namn stod nästan alltid med i dagstidningen.

År 1895 inleds infernoperioden, och Strindberg börjar intressera sig för ockultism.

År 1897 flyttar han hem till Sverige igen, och våren 1898 avslutar han den första delen av pjäsen ”Till Damaskus”.

Mellan åren1896 och 1908 skrev Strindberg dagbok. Där förde han ner vad han tyckte och tänkte, men mest fantasier om hur han hade velat att livet skulle vara.

Han gifter om sig med skådespelerskan Harriet Bosse, och tillsammans får även de en liten dotter, Anne-Marie. De bor tillsammans på Östermalm, och där skrev Strindberg ett stort antal kungadramer, bland annat ”Ett drömspel” (1901). De skiljer sig år 1908, eftersom inte Strindberg klarar av att ha någon fast relation med en kvinna. Ändå tar det lång tid för honom att komma över Harriet, och hans skriver om henne i sin dagbok varje kväll. Han drömmer om henne på nätterna, och skriver att han faktiskt saknar henne.

När han väl kommit över Harriet Bosse så avslutar han dagboken och flyttar till en ny våning på Drottninggatan 85 i centrala Stockholm. Han döper huset till ”Blå tornet”.

I ”Blå tornet” skriver han ett flertal stora verk, bland annat ”Stora landsvägen”, ”Påsk” och ”Dödsdansen”.
Tillsammans med August Falck, en ung skådespelare, driver Strindberg en egen scen mellan åren 1907 – 1910.
Han förälskar sig i en ung flicka på teatern, Fanny Falkner.

I maj år 1912 avlider August Strindberg, efter att under ett par år haft magcancer. Han begravs 5 dagar senare på Nya (numera Norra) kyrkogården. Det var ungefär 60 000 människor med och begravde honom, och på hans kors ristade man in: ”O Crux Ave Spes Unica!”
(O kors, vårt sista hopp!)

Sidan som följer kommer att beskriva en del av August Strindbergs mest kända verk!

Kända verk

Dödsdansen – Dödsdansen handlar om Edgar och Alice, som ska fira silverbröllop. Men deras äktenskap är inte lyckligt, och de har bott isolerade från omvärlden i 25 år. En dag kommer en släkting från Amerika på besök, och erbjuder dem en möjlighet till frihet, men trots hans förslag, beslutar sig Edgar och Alice för att fortsätta leva i sitt fängelse.

Tjänstekvinnans son – I den här romanen beskriver August sin barndom. Om boken stämmer exakt med hans barndom är svårt att säga, eftersom ingen riktigt känner till hur hans barndom var.

Ett drömspel – Pjäsen handlar inte om en dröm, som man skulle kunna tro med tanke på titeln. Nej, den skildrar livet ur en dröm. Pjäsen handlar om hur guden Indras har det.

Röda rummet – Detta var August stora genombrott. Boken handlar om Arvid Falk, som vill bli journalist.

Mäster Olof – Detta var hans första stora verk, och kom ut 1872. Dramat handlar om reformatorn Olaus Petri och hur han tar emot kallelsen m.m.

Fröken Julie – Fröken Julie är en av August mest omtyckta dramer. Det handlar om fröken Julie, en adelsfröken som blir förförd utav sin betjänt en midsommarafton. Julie är ledsen för vad hon gjort, och tar livet av sig.

Detta var en del utav August Strindbergs verk, men han har gjort många fler, t ex; ”Stora landsvägen”, ”Fader” och ”Fördringsägare”.


Min analys

Det finns så mycket jag skulle vilja skriva om August Strindberg, men allt får faktiskt inte plats. Han har gjort så otroligt mycket jag skulle vilja berätta, men tiden räcker tyvärr inte till. Så jag har skrivit det som känts viktigast för mig att få berätta om.

Jag trodde att det skulle bli lätt att hitta information om en sådan stor författare som August Strindberg, och det blev det förvisso, nästan för lätt. Jag fick ihop så mycket information att jag inte visste vart jag skulle börja.

Tillslut bestämde jag mig för att läsa biografin ”August Strindberg”, utav Olof Lagercrantz. Hans sägs ha skrivit den bästa biografin om Strindberg någonsin. Jag trodde aldrig att jag skulle klara av att läsa en tjock bok om August, men det gjorde jag. Boken fängslade mig, eftersom man fick följa med genom hela hans liv och se ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: August Strindberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-05]   August Strindberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4894 [2024-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×