Taoism

2 röster
19485 visningar
uppladdat: 2005-12-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Taoism!

Taoism har alltid fascinerat mig, dels på grund av dess häftiga tempel som man kan se I böcker om Kina, men också antagligen för att jag vet så lite om den urgamla tron. När vi fick uppgiften att skriva om en religion var det ett ypperligt tillfälle att få mera kunskap om taoism och på samma gång skriva ett bra projekt.

Ingen vet säkert vem som uppfann taoism (eller Taoism) men dom flesta tror att det skulle vara en man vid namn Lao-Tse som levde mellan 604-531 före kristus. Vissa tror att det kan vara flera personer som uppfann Taoismen. Namnet Lao-Tse betyder “Den Vise”.

Vissa taoister anser inte sig själva som religiösa utan dom ser sig som vanliga människor som lever ett sunt liv. Dom anser att boken Tao-Te-Ching är en uppmaning och inte som de tio budorden som man måste följa och följer man inte dom så har man syndat, och har man syndat kommer man till helvetet. Men det finns inget Speciellt mål inom Taoismen som det finns i kristendomen. Till exempel inom kristendomen kan man komma till paradiset om man skött sig bra, men inom taoism finns det inget sådant.
"Det Tao som kan nämnas
är inte det eviga Tao
Det namn som kan nämnas
är inte det eviga Namnet
Det onämnbara är det förevigt riktiga
Namngivande är ursprunget
av alla specifika saker
Fri från behov, inser du mysteriet
fångad av behov, ser du endast manifestationerna
Ändock, mysterier och manifestationer
stiger upp ur samma källa
denna källa kallas mörker
Mörker inom mörker
porten till all förståelse."
Ett uttag från första kapitlet i Tao-Te-Ching.

Det finns en mycket känd symbol som antagligen få vet vad den står för som till hör taoismen. Den heter T´ai-Chi, som ofta förväxlas med kampsporten T´ai-Chi Chuan. Många skulle känna igen den här symbolen som Yin och Yang, men det är fel. Yin och Yang är det som symbolen står för.
Yin Och Yang är två olika saker, två motsättningar som gör att vi existerar, det är vitt och svart, fult och fint, hat och kärlek, och det fortsätter i all oändlighet. Dom två prickarna som finns i symbolen symboliserar att det motsatta måste vara tillsammans för att kunna fungera som det ska, och när de sammanförs skapas existens.

Lao-Tse skrev en bok om sina tankar som heter Tao-Te-Ching, det är den boken som kom att vara grunden för Taoism. Det finns flera teorier om hur boken kom till men alla är ense om att det var Lao-Tse som skrev den. Vissa tror att han skrev ner sina tankar om världen för att kunna förebygga våld och annat hat människor emellan vilket då resulterade i boken Tao-Te-Ching. Vissa tror på en annan berättelse som dom flesta utövarna i modern tid förnekar har inträffat. Det skulle vara att Laozi skulle ha jobbat hos kejsaren Zhou Dynasty. Han tröttnade på livet hos kejsaren och begav sig ensam väster ut bland vildmarkerna. När han kom fram till en sista utposten västerut kom det en vakt som hade hört talas om Laozis visdom och frågade om han skulle kunna skriva ner sina tankar innan han gav sig av. Det gav upphov till boken Tao-Te-Ching. Det sägs också att boken skulle ha åkt fram och tillbaka genom hela Kina innan den kom att se ut som den gör idag.

Ordet Tao betyder “vägen” och Taoism betyder “livets väg”, En man vid namn Shen Dao argumenterade för att allt och alla lever efter den stora taon. Ingen kan misslyckas med att leva efter taon, för att det finns inga regler för hur du ska leva. Om du gör något fel så får du handskas med konsekvenserna för ditt handlande och gör du något bra så går motparterna ihop och det blir inga konsekvenser.
Enligt Tao-Te-Ching skulle det finnas flera olika 2vägar” som guidar oss genom livet, men dom är inte konstanta. Ibland måste vi välja vilken av “vägarna” vi ska välja, alla försöker att följa “vägarna” och misslyckas.
Principen är att alla vägar leder till det ultimata vilken väg du än väljer. En viktig del i en daoists liv är att aldrig lägga sig i andras liv (Symbolen för Tao) hur dom vill leva och att aldrig låta någon annan lägga sig i ditt liv.

När Taoismen var ny var det många som började utöva alkemi, magi och vissa magiska drycker. Mycket ut av det som gjordes på den tiden används även idag. Många utav dom första kinesiska medicinerna kom från taoismen, även vissa moderna mediciner härstammar från tao mediciner.

I början när Lao-Tse precis skapat sin bok ansågs inte taoism inte som en religion utan mera som en levnadsstil. Det var inte före 440 före Kristus som det ansågs som en riktig religion i Kina. Taoism var Kinas stads religion i över två tusen år, ända fram tills kommunisterna tog över. Då dom total förbjöd all utövning av religion. Mellan 1966-1976 förstördes och revs de flesta templen i Kina av kommunisterna för att förstöra alla religiösa tecken. När Kinas ledare Xiaoping kom till makten 1982 började han återuppföra de tempel som förstördes och reparerade dom som blivit skadade.

Nu har Taoismen över 31 miljoner anhängare utanför Kina. Dom flesta bor i Taiwan. Mycket av taoismen har kommit och påverkat västvärlden på senare år utan att så många har tänkt på det. Meditation är ett exempel på urgamla traditioner som kommit till väst världen. Även Tai Chi och Feng Shui kommer från Taoismen. Drakarna som ofta förknippas med Kina kommer även dom från taoismen.

Jämförelse mellan Taoism och Kristendomen:
Daoismen har ingen gud som jag sa tidigare och dom har nigen riktig guds tro. Deras tro bygger mera på samma sak som buddismen. Dom tror mer på att du själv kan bestämma vad som händer dig men att universum har flera vägar som du kan välja ock alla leder till något bra. Religionen passar alla på det sättet att dom bara ska leva sitt liv som dom själva vill utan att någon ska komma och säga att du gör fel. Religionen är väldigt fri och individuell. Det finns inga regler som du måste följa för att få ett bra liv efter livet, för det finns ingen tro på paradiset eller nirvana. Man tror bara på döden och att man inte straffas i det senare livet.
Kristendomen bygger på de 10 budorden, dom fungerar som regler eller snarare lagar. Följer man inte de 10 budorden som Moses påstått att Gud skrivit begår man synder. Begår man synder och dör utan syndernas förlåtelse, då hamnar man i helvetet och brinner för evigt i eldarna. Där skiljer sig religionerna extremt mycket, på grund av att taoismen inte har någon guds tro.
Sen också olika viktiga platser tror jag inte finns inom taoismen, inte som jag läst om nu. Det finns några inom kristendomen. Taoismen finns främst inom Kina och den har många anhängare utanför Kina också. Kristendomen är värdens största religiösa tro, där skiljer det sig också att kristendomen är uppdelad i flera olika grenar över hela värden medans taoismen bara har en gren om man säger så.
Taoismen har tempel medans Kristendomen har kyrkor.

Likheter:
Jag kan inte komma på några likheter, deras utbrednings områden är helt olika. Taoismen har sitt centrum i Asien medans Kristendomen har sitt centrum i västvärlden.


Jag skulle kunna tänka mig att läsa mera om taoism även kanske gå med i den religionen. Jag har alltid bara trott på vetenskapen och aldrig på en övernaturlig makt, och det kommer jag att fortsätta med. Men efter att ha läst några citat ur Tao-Te-Ching så tycker jag att taoism låter som en bra och självständig religion. Jag tycker om idéerna och tankesättet. Dessutom så fascinerar byggnaderna mig. Jag kan även tänka mig att många i världen tycker att allt det här bara är strunt prat, dom som vill ha en gud att kunna “prata” med och känna att det finns någon högre makt som vakar över alla. På det sättet kanske inte Taoismen skulle fungera för alla på grund av att man får välja så mycket själv och meningen med livet skulle vara att hitta lugnet. Det skulle jag tycka om att göra.
Jag tror att det skulle vara svårt att kunna utöva taoism här i Sverige, främst på grund av att du antagligen skulle få svårt att passa in i samhället då vårat samhälle är skapat efter kristendomen. Sen ska man bli vegetarian som kan bli väldigt enformigt om du bor i Sverige eller om du går i svensk skola, den vegetariska mate...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Taoism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-05]   Taoism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4910 [2022-07-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×