Andra Världskriget

4 röster
12757 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Andra Världskriget inleddes den 1 september 1939 då Tyskland gick in i Polen. Och bara dagarna efter förklarade Engeland, Australien, Nya Zeeland och Frankrike krig mot Tyskland. Men USA förklarade sig neutralt i kriget. Men efter anfallet mot Pearl Harbor 1941 kommer även de in i kriget.

Men Tyskland skulle visa sig starkare än man trodde. De stod emot de allra flesta anfall från olika länder. De var speciellt hotade av Sovjetunionen som invaderade Polen bara en vecka efter Tyskland. Polen blev därmed mer eller mindre upplöst eftersom att Tyskland och Sovjet hade tagit deras landsområden. Sovjet ockuperade även många andra länder, där ibland de tre baltstaterna och försökte även gå in i Finland. Men det misslyckades. De fick bara en liten del av landet. Men åter tillbaka till Polen som under kriget var helt ockuperat av tyskland och Sovjet. Men efter kriget återuppstod Polen och blev självständigt igen. Polen har ju en viktig roll i andra världskriget eftersom det var invasionen av Polen som inledde själva kriget.
Invasionen mot Polen var välplanerad och det var viktigt att allt skulle funka nu. Tyskarna hade lagt upp sin plan såhär: medans en del trupper anfaller huvudstaden Warsava från luften skulle några trupper först bomba militära anläggningar utanför staden och sedan komma och ta hand om Warsava. Samtidigt tågar andra tyska trupper in och omringar den tyska delen av Polen. De polska trupperna hinner inte göra något ingrepp eftersom det hela går så grymt snabbt.
Polen tyckte sig ha ett ganska stort försvar men mot tyskarna hade de inte en chans. Polen försvar gick ut på att hålla emot tyskarna tills de allierade kunde komma och ge stöd. Polen hade en armé på 100 000 man, några få tanks, ca 950 flygplan varav ungefär hälften moderna stridsflygplan och en flotta på 4 jagare och 5 u-båtar samt några mindre farkoster. Innan dagen var den polska ledningen helt ur spel. Och när sedan Sovjets trupper går in i landet bara en vecka efter är hoppet helt ute för Polen. Och efter mindre än en månad var Polen helt ockuperat av tyska och Sovjetiska styrkor.

Varför kunde då inte polen stå emot de två angreppen?
Ja det är en fråga som är ganska lättbesvarad. Polen var ett ganska litet land och hade inte alls samma resurser eller tillgång till krigsföremål som
Sovjet och Tyskland. De hade inte särskilt
många soldater och inte alls samma
moderna utrustning.
Men Polen var inget litet land heller, nej då,
det bodde ungefär 35 000 000 i Polen och
det var ett ganska stort industriland.
Men de hade ändå ingen chans att stå
emot fienden.

Andra Världskriget pågick i exakt 6 år.
1 september 1939 – 2 september 1945.


Krigets slut

Andra världskriget började som ett Europeiskt krig men efterhand spred det sig och från och med december 1941 var det ett globalt krig. Kriget förde med sig stora förändringar i världspolitiken. Före kriget hade Storbritannien med sina många kolonier världen över varit den ledande stormakten. Efter krigets slut framträdde emellertid två supermakter, USA och Sovjetunionen. Den amerikanska industrin var oskadad och stod nu för halva världens konsumtion och hade stora affärer med Europa. Den nyligen vunna positionen som världens mäktigaste stat innebar att USA: s roll i världspolitiken blev helt annorlunda än innan.

Sovjetunionen, som bara 20 år tidigare varit ett utfattigt jordbruksland, hade "tack vare" kriget uppnått en status som supermakt. Man hade ansvar för en av världens största armé och kontrollerade hela Östeuropa. Framgången hade dock skett till ett oerhört högt pris i mänskligt lidande.

När tyskarna börjar förlora allt mer i sina anfall blir Hitler lite rädd, och det har han nog rätt att bli. För det är efter slaget vid El-Alamein som kriget vänder och tyskarna förlorar anfall för anfall. Hitler försöker göra allt han kan för att detta inte ska ske men de förlorar ändå.

Men finns det egentligen någon vinnare i kriget?

Nej, det kan man inte direkt säga. Alla länder förlorade lika stort. Om de inte förlorade markområde så förlorade de soldater och invånare i landet.

Detta krig är det största kriget som någonsin ägt rum. Det var det blodigaste av alla krig, det hemskaste, och det dyraste. Alla länder spenderade stora pengar på kriget. Om man tittar på tabellen här nedan så ser ni vilka enorma summor pengar som gick åt. Det ofattbart att man kan lägga ner så mycket pengar på att döda folk. Men så l...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Andra Världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-03-01

    Humm ingen vinnare säger du..f

  • Inactive member 2006-04-19

    Asså..det var inget direkt lan

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Andra Världskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4951 [2024-06-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×