Naxos - den grekiska ön

1 röster
12414 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Snabbfakta om Grekland
Statsskick: republik
Yta: 131 957 km²
Huvudstad: Aten
Högsta berg: Olympos (2 917 m ö h)
Största ö: Kreta (8 261 km²)
Invånarantal: cirka 10,7 miljoner
Folkgrupper: greker, minoriteter av bl a turkar, albaner, makedonier och romer
Språk: dimotiki (en form av nygrekiska) är officiellt språk
Religion: ortodoxt kristna ca 98 %, minoriteter av muslimer, judar och katoliker
BNP/invånare: cirka 16 200 US dollar
Näringsgrenars andel av BNP: jordbruk 8 %, industri 21 %, tjänster, övrigt 71 %
Naturtillgångar: marmor, brunkol, järn, nickel, guld m.m.
Viktigaste exportvaror: livsmedel, vin, bomull, tobak, textilier, metaller m.m.
Valuta: Euro
Medlemskap i EU: Ja
Snabbfakta om Naxos
Yta: 448 km²
Befolkning: cirka 18 000
Huvudstad: Chora (Naxos)
Flygplats: Ja
Bankomat: Ja
Internetcafé: Ja
Högsta berg: Za (Zeus) 1004 m ö h
Resebyråer: Apollo, Fritidsresor, Ving
Incoming/turism
Här nedan följer en liten beskrivning om hur man tar sig till Grekland/Naxos, hur man kan resa i landet, vart man bor, vad man kan äta och vad man kan göra.
Det finns även en medföljande broschyr med ett förslag på en lite enklare resa.

Det som är så bra med Grekland är att man kan köpa en resa till Grekland precis överallt. Många som åker till Grekland köper paketresor hos Apollo, Ving eller Fritidsresor. Till Naxos reser du bäst med Apollo, det är mycket prisvärt.

Till Grekland kommer du bäst med flyg (flygstol kan du köpa av de flesta bolag) och det tar mellan 4-6 timmar. Åker du från Sverige behöver du inte mellanlanda utan hamnar direkt i Grekland. De populäraste öarna, så som Naxos, har flygplatser och till Naxos kan du flyga med t ex SAS eller Aer Lingus. Vill du åka till de lite mer nya och spännande resmålen så som Karpathos så kan du flyga inrikesflyg i Grekland vilket är väldigt billigt. Ett annat trevligt sätt att resa i Grekland är med båt och många åker till Grekland just för att båtluffa. Att åka båt mellan öarna kostar oftast inte mer än 100-lappen i svenska kronor. När du väl är på ön är det lätt att hyra en bil och ta sig runt och titta närmare på bergsbyarna och den gammel-grekiska kulturen som fortfarande lever kvar starkt uppe i byarna.

I Grekland kan du välja om du vill bo billigt eller dyrt och de flesta billigare ställena har hyfsad standard och det är ett bra tips om man båtluffar. Gemensamt för alla boenden är att de ligger nära havet vilket gör att det blir väldigt badvänligt. När man åker med charter hamnar man oftast på fina hotell men personligen skulle jag hellre rekommendera båtluffningen, då du kommer till hamnen och hotellägarna står med skyltar på sina hotell och visar dig gladeligen runt i stan. Man kommer närmare befolkningen när man bor på mindre hotell och kan på så sätt lära sig mer om Grekland som land och region. På Naxos finns många fina hotell och några att rekommendera är: Katerina och Zachratos.

Det sköna med Naxos är att Mc´Donalds inte syns vart än ögat vänder! Här är det sköna tavernor som gäller och för att få allra bäst mat ska man se till att hamna där flest greker äter, då vet man att det garanterat är god mat. Några kända rätter är den grekiska salladen med getost och oliver, souvlaki och moussaka. Till huvudrätten kan du även beställa in såkallade mezes som är motsvarigheten till spanska tapas, det vill säga smårätter. Till maten är det oftast vin som gäller, men öl och läsk går också an.

I Grekland finns det mycket att göra och Naxos är inget undantag.
Här gäller ju naturligtvis sol och bad (Naxos sägs ha de bästa stränderna
i hela grekland) som största faktor till varför folk åker hit men det finns
många andra sevärdheter. En stor attraktion är ”Portara” som betyder
jätteport på svenska. Det är, som det hörs på namnet, en stor port som
ligger strax utanför Chora (Naxos city).
Det finns även många kyrkor att beskåda, så som Ag Nikodemus- och Nektariuskyrkan. De är väldigt vackra och mäktiga.
Åker man på upptäcksfärd till de lite mindre byarna rekommenderar jag att man åker till Apirantho där de flesta husen är byggda av marmor.
Självklart måste man besöka något kloster och på Naxos finns ett kloster som heter ”Den högsta jungrun”. Därifrån kämpade naxosborna mot turkar och pirater.
Om man är i en mer ungdomlig ålder finns det gott om barer och pubar
som har öppet dygnet runt. Där spelas både grekisk och utländsk musik
och det brukar vara riktigt bra drag på kvällarna med mycket trevligt folk.
Shoppingen är inget för ungdomar utan på Naxos handlar man mest
broderier, kopior av Cykladiska figurer, olivolja, ost, vin, antikviteter,
gamla smycken och lädervaror.

Som ni redan förstått av det jag skrivit ovanför så passar Naxos så gott som alla. För barnfamiljer finns det hotell som ligger en bit utanför de mest högljudda områdena och har nära till strand och restaurang. För de som reser dit på smekmånad eller med pojkvän/sambo så finns det små egna vikar man kan hitta om man ger sig ut tidigt på morgonkvisten. För kompisgänget som vill festa finns det billiga hotell som ligger i centrum men samtidigt ger närhet till bad, sol och uteliv.
Kort och gott, hit kommer alla!

Historia:

Runt Naxos historia finns mycket att berätta och det finns en
hel del myter och sägner. Här nedan följer en inblick i vad som
egentligen har hänt på ön under alla år.

Grekerna tror att Zeus, som var den största guden, bodde på
Naxos under sin levnadstid. Det finns ett berg som heter Za
(som betyder Zeus) där man har byggt ett tempel till hans
minne.

När Zeus älskarinna Semele dog under sin graviditet tog Zeus
fostret och sydde in det i sitt lår. Barnet föddes sedan ur Zeus
lår och fick namnet Dionysos.

Naxos var Cykladernas centrum mellan 4 000 och 1 100 f Kr och ön har fått sitt namn efter en kung som härskade under den tiden, nämligen kung Naxos.

Naxos har varit ett erövringsmål för många folkslag.
Först invaderade perserna ön 501 f Kr och efter det har ön även hunnit falla under stora stater och nationer så som Makedonien, Egypten men även Aten och Rhodos har bråkat om ön. År 41 erövrades till slut ön av romarna. År 1205 blev Naxos centrum för det Egeiska furstedömet.1564 var det dags ännu en gång, den här gången invadera turkarna ön men lyckades inte överta den utan nöjdes sig med att ta rikedomar från naxosborna. Naxos befriades helt 1821 och det är ett väldigt speciellt årtal för naxosborna då det årligen hålls ceremonier och hyllningar åt befrielsen.
Religion
På Naxos är man, liksom nästan över allt i Grekland, grekisk-ortodoxt kristna. Det är en blandning av tron på den vanliga bibeln och tron på landets mytologi. Tron har, till skillnad från i Sverige, väldigt stor betydelse för alla människor. Kyrkan är väldigt viktig för grekerna och man går dit flera gånger i veckan för att lyssna till musik eller bara be.

Det finns massor utav kloster som man som turist kan besöka (vilket jag skrivit om i tidigare stycken) och det är verkligen värt ett besök. Man kan få komma in i klostret och titta hur det ser ut men det är viktigt att man då skyler knäna och axlarna för det ses som en synd att gå in i ett kloster eller en kyrka med bara knän och axlar.
Kultur
I Grekland tror man som sagt mycket starkt på mytologi så som gudar och Cyklader. Något som är mycket vanligt inom den grekiska kulturen är tron på ”det onda ögat”. Den går ut på att grekerna tror på att alla bär en ond kraft inom sig och kan föra den negativa kraften vidare bara om man vill det tillräckligt mycket. Så stirrar du tillräckligt länge så kan man skada personen man tittat på. Offret blir då illamående och kan då till och med dö. Om man drabbas av förbannelsen ska man besöka någon som kan upphäva den, ofta brukar det vara en kvinna. För att skydda sig mot förbannelsen bör du bära något blått på dig, eftersom den blå färgen är beskyddande.


Förutom tron så spelar även mat och musik stor roll för grekerna. Maten spelar stor roll eftersom det är så grekerna umgås. De går ut och sätter sig på en taverna, beställer in lite mat och sprit och sitter sedan där ända in på morgonkvisten.












Souvlaki Ouzo
Grillspett med kött men En sprit-dryck som smakar
oftast grönsaker med. som lakrits, helknasigt!
Serveras gärna med
någon form av potatis
och tzatsiki.



Moussaka Grekisk sallad
En form av lasagne skulle Världens godaste sallad.
man kunna säga, fast den Fetaost och oliver ett måste.
är gjord på aubergine.

Musiken spelar även den stor roll in i grekernas kultur och de skiljer tydligt på vad som är grekisk musik och vad som är utländsk musik. På tavernorna spelas i princip bara grekisk musik och likaså på uteställen men det går allt att vicka höfterna till i alla fall! Den grekiska musiken är indelad i olika genren; antik musik, hymner, kleftika, dimotika och rebetika.







Seder och bruk
Den viktigaste högtiden för grekerna är påskveckan och många ortodoxa fastar före den. På långfredagen samlas folk i kyrkan där de bor och ser på när prästerna tar ner Jesus-korset och lägger det i en kista. Sedan följer en procedur runt i byn då folk är klädda i sorgekläder. På själva påskafton samlas man i kyrkan sent på kvällen för att tända ljus och be. På söndagen blir det fest! Då samlas familj, släkt och vänner för att äta lamm och ägg.

Grekerna hänger på våren ut en blomsterkrans på dörren till sitt hus. När löven har torkat och fallit av är det höst. Vissa greker sätter upp täljda huvuden vid husknutarna och det gör dem för att skydda huset från onda demoner.

Om du får syn på en ny bil eller liknande på gatan ska du inte bli förvånad om det hänger en vitlök vid backspegeln. Vitlöken sägs nämligen skydda mot ”det onda ögat”.
Vett och etikett
När jag ändå är inne på seder och bruk kan jag skriva lite kort om vad man bör tänka på när man reser till Grekland.

Som jag nämnt lite kort tidigare är det viktigt att tänka på hur man klär sig och för vad man klär sig. Är det t ex en jättevarm sommardag och du ska besöka ett kloster eller en kyrka bör du ta långbyxor eller i alla fall en kjol eller ett par shorts som täcker större delen av benen. Helst ska du även ha en långärmad tröja som täcker framförallt axlar. Att tänka på hur man klär sig gäller inte bara på religiösa platser, hur skulle du själv tycka att det var om det kommer ett gäng turister promenerandes halvnakna i bikinis när du är på väg för att handla mat? Ingen höjdare kanske, så badkläderna håller vi på stranden. När du går i stan behöver du dock inte klä på dig så mycket, ett linne och en sommarkjol räcker fint.

När du besöker en kyrka bör du tända ett ljus och det finns ljus i kyrkan som du kan tända och stoppa ner i en sandbalja. När man tar ett ljus så brukar man lägga mellan 20 och 50 cent i en bössa som står vid ingången till kyrkan. Grekerna själva håller på med massa saker när de är i kyrkan som att kyssa ikonerna som står inne i själva kyrkan. Det är ingenting du själv som turist behöver göra men det finns en sak som man absolut inte får göra. Det är att gå bakom ikonerna för där står altaret och där får bara prästerna och de allra högsta inom kyrkan vara.

På barer och restauranger uppskattas i princip all klädsel och speciellt vid lunchtid då det absolut inte gör något om du går och äter lunch på någon taverna vid stranden i sommarkläder. På kvällen brukar inte klädseln vara något problem eftersom man ändå brukar ta med sig en tröja. I Grekland kan det bli ganska kyligt på kvällarna eftersom det nästan alltid är stjärnklart. Om du blir bjuden på någon drink som du kanske inte uppskattar räcker det för grekerna om du säger skål och smuttar lite försiktigt på den. Det räcker alldeles utmärkt för att grekerna ska tycka att du är en trevlig prick!



Du som röker behöver inte oroa dig för att vara ensam. I Grekland röker i princip alla män och rökning är tillåtet överallt. Är du kvinna så ska du helst inte röka själv på gatan för då kan du anses ha låg moral. Det är ingen idé att klaga på någon grek som röker på, i dina ögon, olämpligt ställe eftersom de inte kommer att bry sig det minsta.

Greker står antingen mycket nära varandra och pratar och gestikulerar vilt eller långt ifrån och skriker och vinkar. Detta kan i början uppfattas som aggressivt eller stötande men absolut ingenting man ska ta åt sig av. Står de nära tycker de oftast mycket bra om dig och står de långt ifrån betyder det oftast att de vill att du ska komma dit så ni kan lära känna varandra närmare. Det du inte ska göra mot en grek när ni pratar är att visa handflatorna eftersom det är mycket stötande i deras ögon. Att visa handflatan är för dem stötande och betyder att du är ointresserad, irriterad eller absolut inte har lust att prata med den du står framför.

Och till sist till det jag tagit upp en del, absolut inte stirra på folk, speciellt inte barn. Då kan grekerna få för sig att du, utan att kanske mena det men ändå, överför negativ energi genom ”det onda ögat”. Så bara kort ögonkontakt om du inte för tillfället pratar med personen du tittar på.
Infrastruktur
Tillbaka till ön jag har valt att skriva lite extra om, Naxos.
Naxos har först och främst en egen flygplats men det går utmärkt att ta sig dit via båt från t ex Aten. På ön är vägarna riktigt bra i jämförelse mot andra öar i Grekland så att hyra bil är riktigt bra om man vill ta sig runt på egen hand. Om du inte vill hyra bil går det lika bra med moped och då rekommenderas hjälm på huvudet trots att naxosborna inte använder det. Naxos har även ett bra bussnätverk och många taxibilar.
Samhällsstruktur
Öborna i Grekland tar dagen som den kommer och bryr sig inte så mycket om vad som sker på fastlandet.
Grekland är i alla fall en parlamentär republik men var fram till 1974 en monarki. Samhället är uppbyggt efter hur romarriket ville ha det och antagligen störtar det när Rom faller. Slaveriet var även det en viktig byggsten i hur samhällsstrukturen ser ut idag. I övrigt kan man säga att Grekland står till grund för den samhällsstruktur vi har idag i Västeuropa.

Grekerna är till största del högutbildade, men på öarna är det mindre av dem eftersom de inte har tillgång till samma resurser. Om vi ska ta samhällets individer i lite kort i siffror så är över 98 % ortodoxt kristna och över 95 % är läs- och skrivkunniga. Över hälften av grekerna jobbar med service och mycket av den servicen ingår ju i turismen. Ungefär var tionde grek är arbetslös men livslängden är hög; 81 år för kvinnor och 78 år för män.

Greklans militär består av Hellenska armén, Hellenska flottan, Hellenska luftvärnet, nationalvakten och polisen.

Grekland är medlem i EU men inte i FN eftersom de inte följer reglerna till fullt där. De använder sig bland annat av tortyr m.m.
Ekonomi
I Grekland betalar man nu mera med Euro (€). Innan de började använda sig av Euro betalade man med drachmer.

Man kan inte säga att Greklands ekonomi är så god men heller inte jättedålig. De har en inkomst per år på $45 billioner men en utgift på $47 och har därför en statsskuld på $42 miljoner. Det kanske inte låter så mycket när man hör hur mycket de får in per år men eftersom de går back varje år kommer statsskulden inte minska förrän de fått ordning på sin ekonomi.
Klimat
Klimatet i Grekland är rätt så varierande. På sommaren är det riktigt bra väder, ingen märkbar nederbörd, vilket vi turister gillar men grekerna ogillar. På öarna är det varmare året om.

På sommarhalvåret i Naxos är det runt 25-30 grader vilket är ett perfekt sommarväder för oss svenskar som vill sola och bada. På vinterhalvåret kan temperaturen dock sjunka till 10 grader ungefär, vilket gör det till ett rätt så dåligt vinterresemål. Trots att Naxos är en ö brukar det inte blåsa så våldsamt som man kan tänka sig att det skulle göra just för att Greklands övärld är kompakt och det är fullt av öar överallt samt att det ligger skyddat av länderna runt omkring.
Natur och djur
Runt omkring Greklands hav (då även utanför Naxos) finns det gott om djurliv. Det är därför perfekt att snorkla i det turkosblåa vattnet. I havet finns det gott om korallrev och massor utav fiskar, t ex sjöhästar, muränor, rockor, svärdfisk, flygfisk, tonfisk m.m. Det finns även delfiner, hajar och valar, men dem simmar oftast lite längre ut. De hajar som ibland kan söka sig inåt land och väcka uppståndelse och rädsla är hundhajen som är cirka 1,5 meter lång. Något man bör passa sig för är sjöborrar och därför är det bra att bada med badskor om man är vid klippor och dyker t ex. Om man får en tagg ifrån sjöborrarna i foten gör det riktigt ont och skapar stora infektioner vilket kan leda till att man blir sjuk.

På Naxos är naturen rätt så kal, bortsett från en del olivodlingar där olivträden sprudlar. Uppe i bergen finns det en del tallar med gigantiska kottar på. För övrigt är väl själva naturen inte så mycket att titta på, men det är ju mest utseendet i vattnet som har någon större betydelse där. Det finns ett fåtal blomstersorter, men det är inte så man åker till Naxos för att titta på blommor direkt.

Det kryllar inte heller av djur på land utan det man oftast får syn på är den turiska geckoödlan som inte är mer än 10 cm lång och springer runt i de trånga gränderna. Den grekiska sköldpaddan kan också ses krypa runt i de få buskage som finns och är du uppe på natten är det inte omöjligt att du får se hundratals lövgrodor hoppa runt på stranden. Som tur är försvinner dem när dagsljuset gryr.

Insekter finns det gott om och på kvällen hörs syrsorna spela från bergen. I övrigt är djurlivet varken något att se fram emot eller att förakta.


Produktion och handel
Greklands största yrkesgren är service (som jag nämnt tidigare). På en andra plats kommer industrin och på en halkande tredjeplats ligger jordbruk. Det beror på att det är mest på fastlandet som man håller på med jordbruk medan man över hela Grekland håller på med service. På Naxos livnär man sig nästan bara på service/turism men även en del på olivoljeproduktion, men det är bara en bråkdel om man jämför mot turismen. Därför blir det mycket pengar på sommaren som naxosborna sedan får spara och använda för att klara sig över vintern.

Naturresurserna är ju mest olja, marmor, råvaror och lite guld så där kommer ju industrin in i bilden. Produktionen av dessa naturresurser sker dock på fastlandet innan de säljs vidare till övriga länder världen över.

Naxos transporterar (som jag skrev i stycket innan) mycket råvaror till fastlandet så som oliver, tomater och socker. För det får dem ju en del inkomst men eftersom råvarorna är värda mer när de är ”förgyllda” så det är fastlandet som får mest inkomst totalt för det Naxos producerar.

Greklands främsta handlingspartner är USA, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna och Italien.













Olivolja Marmor













Guld Turism


Ekoturism – hållbar turism
Turismen i Grekland tror jag är hållbar på grund av att det hela tiden upptäcks nya resmål vilket gör att turisterna sprider ut sig lite mer från till skillnad Spanien. Där reser du i princip antingen till Mallorca eller till Kanarieöarna och tittar man på hur det ser ut där så kommer det inte att funka om ett tiotal år. Det är vad jag tror i alla fall. Sedan är det ju svårt för mig att svara på om det är så i verkligheten men utifrån det jag har studerat så låter det så.

Det är just det med spridningen av turismen som grekerna gör riktigt bra. I och med det får de flesta mindre öarna högre inkomster än vad de skulle ha fått om inte turismen funnits på just deras ö. Det är klart att det bidrar till ökade utgifter men det tjänar småöarna in i och med att turisterna spenderar mer pengar än vad grekerna gör på att få oss att trivas. När du åker till Grekland förväntar du dig inte lyx, utan bara att det ska vara mysigt. Och mysigt är inte lika dyrt som lyx!

Dessutom ger spridningen av turismen ökade chanser till att turismen ska bli hållbar eftersom de inte förstör naturen för turisternas skull. De vet att vi kommer dit för att uppleva deras kultur och sätt att leva på. Därför behöver de inte ändra så mycket och många av övernattningsställena på småöarna är inredda som vanliga rum på övervåningen av någon som råkar ha stort hus. På det sättet slipper de förstöra odlad mark och bevarad naturen ”för vår skull”.

Ekoturismen bygger ju på att man ska utöva så lite negativ påverkan på den besökta platsen, i det här fallet Naxos. Jag som har varit på Naxos tycker att naxosborna lyckats med det riktigt bra, men det har ju som sagt att göra med att vi åker dit för att uppleva deras sätt att leva på. Eftersom hotellen ligger nere vid stränderna är naturen uppe i bergen orörd och det är där du faktiskt hittar den bästa maten och de mest intressanta sevärdheterna.










1 2



1. En av de underbara stränderna.

2. Bild över en av vikarna.

3. Berget Za (Zeus) med templet på toppen.


3
SWOT-analys av turistverksamheten
SWOT är en förkortning som står för följande:
• Strenght/styrka
• Weakness/svaghet
• Opportunity/möjlighet
• Threat/hot
Styrka
Greklands styrka är att de har många olika resmål och varje resmål har något speciellt som är värt att se. Klimatet är lagom varmt för oss nordbor på somrarna och det regnar nästan aldrig. De har en intressant syn på livet som turisterna är intresserade av och är samtidigt ett väldigt gästvänligt land. Det är mest sol och bad som lockar men även den kulturella biten så som mytologin, musiken och maten. Det gör ju som jag tidigare har tagit upp att alla vill åka till Grekland, vare sig det är partysugna ungdomar eller kulturintresserade pensionärer!

Naxos styrka är främst de vackra stränderna men även att de är en av de öar som har den varmaste temperaturen året om. Det blåser heller inte mycket på Naxos, vilket gynnar de som gillar att ligga och pressa på stranden.

Dessutom finns det bra infrastruktur så det är lätt att ta sig mellan öarna vilket gör att många fler öar får besök än vad de fick tidigare.
Svaghet
Greklands svaghet är att de inte har något resmål som folk kan resa till under vintern eftersom folk då hellre åker till ställen som Thailand och Kanarieöarna.

På Naxos är det samma problem i och med att de under vinterhalvåret får klara sig utan inkomsten från turismen. Det är ungefär samma problem som sommarställena i Sverige har, t ex Bovallstrand och Smögen som också bara är populära under sommarhalvåret.
Möjlighet
Grekland, inklusive Naxos, har goda möjligheter att bibehålla sin goda turism i och med att sol och bad fortfarande är mycket aktuellt under sommaren. Eftersom Grekland har en sådan speciell historia och mytologi, mycket kyrkor och kloster, underbar mat och härlig musik kommer turister fortsätta att åka dit även nu när närliggande länder som Bulgarien, Kroatien och Rumänien kommer starkt, eftersom det finns så mycket att se i Grekland och på Naxos som inte finns i något annat land i hela världen.
Hot
Många har alltid sett övärlden som ett bra sätt att turista jättebilligt men nu när Euron har infunnit sig även i Grekland blir det ju genast dyrare. Det kan få en del turister att välja något annat resmål kanske, men den risken tror jag personligen inte är så stor.

För Naxos finns det väl i sak bara ett problem som kan stoppa turister från att fortsätta komma dit och det är sensommarens alla insekter.

Källförteckning
Här nedan följer en fullständig källförteckning av vart jag hämtat min information men även vart jag hittat bilderna i mitt arbete.
Text
• http://www.in2greece.com/swedish/
• http://www.ui.se/fakta/europa/grekland.htm
• http://sv.wikipedia.org/wiki/Grekland
• http://www.algonet.se/~jsundell/
• http://www.ticket.se/sv/guide/dest.html?id=CP000950&type=CountryPart
• http://www.apollo.se/
• http://www.ving.se/
• http://www.fritidsresor.se/
• Grekiska öarna av Arthur Eperon (s. 21-52)
• Ö-luffa i Grekland av Margareta Lindblad (s. 297-317)
• 777 wonderful Greek islands av Yiannis Desypris (s. 66-71)
• Grekisk mytologi av Mariléna Karabatéa (s.174-182)
• Tidigare kunskaper
Bild
• http://images.google.se/images?hl=sv&lr=&q=naxos
• http://images.google.se/images?hl=sv&lr=&q=grekland
• http://images.google.se/images?hl=sv&lr=&q=grekisk+olivolja
• http://images.google.se/images?hl=sv&lr=&q=turism
• http://images.google.se/images?hl=sv&lr=&q=portara
• http://images.google.se/images?hl=sv&lr=&q=marmor
• http://images.google.se/images?hl=sv&lr=&q=guld
• http://images.google.se/images?hl=sv&lr=&q=zeus
• http://images.google.se/images?hl=sv&lr=&q=antikvitet
• http://images.google.se/images?hl=sv&lr=&q=souvlaki
• http://images.google.se/images?hl=sv&lr=&q=moussaka
• http://images.google.se/images?hl=sv&lr=&q=ouzo
• http://images.google.se/images?hl=sv&lr=&q=grekisk+sallad





Källförteckning
Här nedan följer en fullständig källförteckning av vart jag hämtat min information men även vart jag hittat bilderna i mitt arbete.
Tex...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Naxos - den grekiska ön

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-11-26

    jag älskar Naxos, åker dit var

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Naxos - den grekiska ön
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4976 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×