Odysséen

12 röster
46047 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Odysséen är en berättelse om den gamla grekiska kungen Odysseus hans resa tillbaka hem från kriget i Troja. Resan blev ett äventyr och det tog honom tjugo år att återvända till sitt hem Ithaka.
Det hela började med att Odysseus lämnade sin fru Penelope och deras nyfödda son Telemakos för att kriga mot Troja. Kriget vanns av Odysseus och hans män, de tog sig in i staden genom att gömma sig inuti en häst, den Trojanska hästen. Han blev då så stor på sig att han förolämpade en av gudarna, havsguden Poseidon. Poseidon sa då att Odysseus resa över havet på väg hem mot Ithaka skulle bli svår, det skulle han se till.
På väg hem från Troja blev det som sagt svårt för Odysseus, Poseidon ställde till med stora stormar. Männen blåstes i land hos lotofagerna, ett folk som åt frukt och blommor. Många av männen i besättningen åt av dessa frukter vilket gjorde dem konstiga, de tappade minnet och glömde att de var på väg hem till Ithaka.
De fortsatte sin resa och vinden förde dem till öarna där Cykloperna bodde, de var enögda vilda jättar. Odysseus och tolv av hans män besökte cyklopen Polyfamos, Poseidons sons grotta. Han var inte hemma men Odysseus ville träffa honom. Cyklopen kom senare hem till grottan, han blev vansinnig och dödade några av männen, de andra lyckades ta sig ut genom att göra cyklopen blind och gömma sig under fårens magar.
Nästa plats de hamnade på var på Aiolus, guden över jordens vindars ö. Där fick de en säck med vind som de skulle få användning för. Det skulle göra att de fick bra vindar att segla i, så länge säcken var stängd. De seglade vidare och fick skymten av land. Det var Ithaka de såg. När Odysseus sov öppnade en av männen påsen med vind, han var nyfiken på vad som fanns i. Vindarna släpptes ut och skeppet blåstes bort, iväg från Ithaka.
Resan fortsatte och de besökte många platser. De hamnade på Kirkes ö, hon var vacker och kunde trolla. Några av männen blev till djur, Odysseus räddades från detta öde genom att Hermes gav honom några örter att äta så han inte kunde bli förtrollad till ett djur han också. Han lyckades göra djuren till män igen genom att lova Kirke att älska med henne. Kirke sa sen att de inte kunde segla raka vägen hem utan måste besöka Hades, dödens rike. Där skulle de träffa Tiresias för att få några viktiga råd för att klara hemresan. De träffade Tiresias, som var en av de skuggorna från döda människor som fanns på Hades.
De fortsatte sin resa hemåt. Några av männen blev slukade av Skylla, en gestalt med sex huvuden. De blev hotade av Karybdis och hennes vattenvirvlar. De ovetande männen dödade några av solguden Helios oxar och fick honom emot sig. Helios ställde till med storm och blixtar som dödade alla i besättningen, den enda som överlevde var Odysseus.
Han spolades i land på en ö där en mäktig sagokvinna, Kalypso bodde, hon älskade Odysseus och tog honom till sin kärleksfånge. Till en början trivdes Odysseus hos denna kvinna, men senare när han ville fara så hölls han kvar mot sin vilja. Zeus visste om detta och skicka gudarnas budbärare Hermes till Kalypsos ö för att tala om för henne att hon måste låta Odysseus fortsätta sin resa hem. Han gav sig därifrån på en flotte han själv byggt, när Poseidon såg att han var till sjöss så skapade han en väldig storm så att flottan gick sönder. Odysseus flöt omkring i havet och efter två dygn såg han land och simmade dit. På stranden mötte han kungens dotter, han vandrade in till staden. Efter att ha bjudits på mat och dryck lovade kungen Alkinoos honom ett av de bästa skepp de hade för att han skulle kunna segla vidare hem.
Med hjälp av det nya skeppet kom Odysseus hem till Ithaka. På stranden mötte han Atena, hon ville hjälpa honom att döda de friarna som var ute efter Odysseus fru. Hon förvandlade honom till en gammal tiggargubbe så att ingen skulle känna igen honom. I väntan på att slå till mot friarna stannade Odysseus hos en herde, han bjöds på mat och stannade över natten, han sa att han var från Kreta, ingen fick känna igen honom. Dagen därpå kom Telemakos dit, Odysseus son som även han hade blivit ditskickad av Atena. Telemakos hade varit i Sparta hos gamla vänner till hans far, nu var han åter hemma i Ithaka. Atena hade talat om för honom att han skulle gå till denna herde, Evmaios. Atena kom till huset där både Odysseus och hans son befann sig, hon kom strax efter att herden gått till staden för att berätta för Telemakos mor att hennes son var välbehållen och tillbaka i Ithaka. Atena sa till Odysseus att berätta för hans son att han inte var någon tiggargubbe utan hans far Odysseus, hon trollade tillbaka Odysseus till hans rätta jag. Telemakos grät, liksom hans far, av glädje när sanningen kom fram. Telemakos berättade för sin far om de närmare hundra friarna som befann sig i deras hus i jakt på ett äktenskap till Penelope. De gjorde upp en plan för hur de skulle bli av med dessa män, sedan förtrollades Odysseus åter till en tiggargubbe, det för att inte bli igenkänd när herden kom tillbaka från staden. Morgonen därefter gick Telemakos till staden och träffade sin mor. Men han sa ingenting om att han träffat Odysseus. Senare på kvällen kom även svinaherden och Odysseus, utklädd till tiggare till staden. Den natten sov Odysseus utanför det stora huset.
Innan Odysseus for till Troja hade han berättat för sin fru att han kanske inte skulle överleva kriget. Om han inte kommit tillbaka innan deras son blivit vuxen skulle hon gifta om sig. Dessa friare som tagit över i huset väntade på att Penelope skulle välja en av dem. Idag var det dags. Hon gick ner från sitt rum och berättade att hennes son blivit vuxen nu. Hon hade bestämt att det skulle bli en tävling mellan friarna. De skulle skjuta en pil mellan tolv ringar med Odysseus gamla båge. Segraren skulle få gifta sig med Penelope.
Det blev en stor fest ett par dagar senare. Penelope skulle välja sig en ny man. De åt och drack. Tiggargubben, herdarna, Telemakos och alla friare var där. Penelope tog fram bågen och pilarna och berättade om tävlingen. Friarna försökte förgäves att spänna bågen, ingen lyckades, många försök gjordes och till slut gav de upp. Tiggargubben reste sig och frågade om han fick göra ett försök, friarna blev arga men Telemakos sa att de skulle ge honom en chans, han visste ju vem tiggargubben var. Odysseus spände bågen och sköt genom alla tolv ringarna. Ingen av de hundra friarna sa något, det blev knäpptyst i salen, samtidigt som tiggargubben vände sig om förvandlades han åter till sitt sätta jag, Odysseus. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Odysséen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-06-10

    Mycket bra, använd dock Stycke

  • Inactive member 2007-09-05

    mycket bra?=)

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Odysséen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4978 [2021-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×