Röda Rummet

8 röster
25555 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Röda rummet
August Strindberg

August Strindberg Röda rummet (1879) innebar ett stort nationellt genombrott för den då 30 år gamla August.
Röda rummet har fått sin titel från det rum på Berns café i Stockholm, där journalister, konstnärer och intellektuella brukade samlas.

”En het eftermiddagssol glödgade gatstenarna i den stora Bergslagsstaden X-köping. I salen på stadskällarna var det ännu tyst och stilla; granriset låg på golvet och luktade begravning; de graderade likörflaskorna stodo i sina fack och sovo middag mittemot brännvinsflaskorna med sina kommendörskedjor om halsarna, vilka hade fått permission till kvällen;” s.169

Boken handlar om den 23 år gamla Arvid Falk och hans kritiska inställning till livet, problem med arbete och hans, ibland dåliga ekonomi. Arvid hoppade mellan olika jobb och blev lurad och bedragen av både vänner och sin egen familj. Den handlar om otrohet, falska människor, olika syn på kvinnor och annat som hör vardagen till.
Bakom Arvids karaktär gömmer sig Strindberg själv. Även de andra personerna i boken har fått vissa personliga drag och talesätt ifrån människor i Strindbergs omgivning.
Boken utspelar sig i Sveriges huvudstad Stockholm under samma år som boken är skriven. Strindberg skriver om hur politiken var under den tiden och hur det var mellan de olika samhällsklasserna.
Strindberg har mycket åsikter om hur samhället fungerar och vilka orättvisor som finns och det är det som kommer fram genom denna Arvid falk.
Han använder ett mycket svårt språk som självfallet är skrivet på gammalsvenska eftersom boken skrevs på 1800- talet och all politik som beskrivs i boken gör den inte mera lättläst. Boken är väldigt luddig och svår att läsa om man inte är van vid den sortens böcker. Strindberg har ett väldigt eget språk och man kan känna igen texter som är skrivna av honom. När han skriver om någon person så beskriver han dennes karaktär, hur den tänker, vilken samhällsklass han tillhör m.m.
Eftersom han plockat de flesta karaktärer från hans omgivning så fanns dessa personer i verkligheten, vilket gör att boken blir mycket trovärdig. Dessutom handlar den om saker som kunde vara typiska i Sverige just på den tiden.
Boken skrevs antagligen för att Strindberg ville få fram sina åsikter om saker och ting. Då han ifrågasätter politiken och skillnaden mellan de olika samhällsklasserna. Boken skrevs också till personer i alla samhällsklasser, alltså inte bara till de ”mera värda” i de högre klasserna, utan också till de fattiga personerna.
Denna bok är båda älskad och...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Röda Rummet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Röda Rummet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4990 [2021-11-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×