Produktion handel och konsumtion / bananhandel

16 röster
35926 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har valt produkten banan att följa, jag följer inte något speciellt företag utan tar och följer bananer i det stora hela och tar exempel från de olika företagen hur de tar sina bananer till Sverige.

Bananerna odlas i tropiska länder, där de plockas och paketeras ner i kartonger efter att man har satt på dem klistermärken, sedan lastas de i ett fartyg som åker till Sverige. Vid den Svenska hamnen lastas sedan bananerna från fartygen till tåg som sedan fraktar dem till en mogningsanläggning. Bananerna ligger och mognar där ett tag innan de lastas in i olika lastbilar som tar dem till kunderna i affärerna runt om i Sverige. Från plantaget till konsumenterna i Sverige tar det ca 30 dagar.


Produktion

1,2) Det finns flera sektorer som bananen kan kopplas till, jag har hitta näringssektorer som den primära sektorn, den sekundära sektorn och den kvartära sektorn.

Den Primära sektorn finns i delar av världen som Latinamerika och Afrika, eftersom där finns klimatet som bananer kräver för att kunna odlas. Här odlas bananerna och det är alltså en råvara, på detta vis kan vi förstå att vi behöver en primär sektor först där man odlar bananerna.

Man började odla bananer i tropiska länder och fraktar de till Sverige eftersom man förr i tiden inte hade den ”tekniken” för att ha val möjligheterna att börja diskutera att odla bananer i Sverige. Nu när vi har den, varför odlar vi dem då inte här? Detta kan bero på att det skulle vara mycket komplicerat och jobbigt, företaget skulle inte tjäna på det, eftersom det är dyrare att ha sin produktion i tex. Sverige eller i USA där de kanske har sitt huvudkontor, det finns fler fördelar att odla sina bananer i de länder där arbetskraften är billig och där klimatet redan är som det ska vara.

Bananerna utsätts för svampsjukdomar, insekter, fåglar och hårda vindar därför täcks bananerna med påsar som behandlas med gift. Dessa påsar med gift kommer ut i vatten dragen runt omkring detta gör att man har problem med avfall. Arbetarna på bananplantagen bli sterila, i Sverige förbjöds detta gift som de använder för länge sen, men vi låter dem använda det i andra länder. Arbetarna blir även anställda i korta perioder, med dålig lön och sedan får de flytta runt med hela sin familj för att få jobb. Skulle de gå med i en fackförening för att förbättra sin situation så kommer de inte att få något jobb alls. Därför har Krav och Rättvistmärkta bananer kommit nu på senare tid, som försöker konkurera med de andra stora företagen för att förbättra miljön och arbetarnas situationen i dessa länder.

Den kvartära sektorn har företaget Chiquita i USA där de för forskning om hur de ska ta fram bananer på ett bättre sätt, (vad de ska använda för medel för att bananer inte ska bli ”sjuka”). Jag antar att det har placerat sig där eftersom företaget startade i USA och de har sitt huvudkontor där och för att det finns välutbildat folk vilket behövs till denna typen av arbete. De behöver inte heller vara nära plantagen för att göra forskningen eftersom det går att kommunicera med de på plantagen på detta avstånd ändå. Det är en kvartär sektor eftersom de håller på med en typ av forskning.

Den Sekundära sektorn har jag funnit när bananerna kommer till Sverige då får de åka till en speciell mogningsanläggning för att de ska mogna till innan de åker till affären. Men man gör egentligen inget med produkten utan den är precis som den var innan fast man låter den förändra sig själv. Man skapar inget eller monterar, men eftersom man låter bananerna mogna gör man något när man låter dem ligga en tid innan bananerna åker till affären. Därför tror jag att det kan vara en Sekundär sektor.


Varför man odlar bananerna i andra länder och inte i Sverige har med klimatet och arbetskraften att göra. Det finns flera som kan arbeta och det gör de billigt. Detta gör att det är lockande för företag att ha det i dessa delar av världen tex. Latinamerika och Afrika. Sedan så är det inte dyrt att transportera bananerna nu för tiden och det går ganska fort. Visst skulle företagen välja att odla de bananer som säljs i Sverige i Sverige. Genom att bygga stora växthus där man kan få samma typ av väder och temperatur i nuförtiden som i tropiska länder. Men det skulle vara mycket klumpigt, dyrare antagligen att får fram bananerna på detta sätt och smaken kanske inte blir lika god. Varför de inte har sin Kvartära sektor i samma del av världen som den primära är för att man behöver välutbildat folk, och i u-länder som de oftast handlar när man pratar om Afrika och Latinamerika, så är de inte lika välutbildade som folk i tex. USA.

Den sekundära sektorn finns tex. i Sverige pga. att det är där den måste mogna till lite eftersom de är jätte omogna när de kommer till Sverige, För de måste vara så omogna så de inte mognar på vägen med fartyget till Sverige, utan de får mogna till sig i Sverige och få åka en kortare sträcka ut till affärerna runt om i Sverige. Då hinner de inte övermogna på den korta transportsträckan i Sverige ut till affärerna med lastbil.

3) Min produkt har konkurrans från olika märken på bananer (Chiquita, Dole och Krav) och även andra frukter. Bananens produktcykel är inte riktigt som det beskrivs i boken eftersom denna produkt inte kan förnyas, i så fall måste den hotas av en annan frukt på något vis, eller att man kommer på bättre sätt att odla så att bananerna får bättre smak eller blir mer miljövänliga. På så sätt så kan man komma till en nedgångsfas med en typ av banan eller bananmärke. Bananer har det alltid varit stor efter frågan på, förr i tiden när bananlass kom till Sverige så stod folk i kö till affären för att få bananer. Nu för tiden så behöver man inte stå i kö för att få bananer eftersom bananer alltid finns i affären eftersom man vet att efterfrågan är stor och det kommer hela tiden mer bananer. Förr i tiden så kom ett bananlass med stora mellan rum. Men nu går transporten av bananer snabbare. Men efterfrågan på bananer ökar hela tiden i Sverige sakta men säkert, vi i Sverige är dem som äter nästan mest bananer bland I-länderna.

Bananer säljs i affärer vid andra banan märken och andra frukter, eftersom olika företag har samlat på ett och samma ställe så är det ett tecken på att det är en agglomerations fördelning, eftersom alla frukter har samlats på ett och samma ställe i en och samma affär. Det hade varit ganska osmart om de hade funnits en speciell banan affär, då tror jag inte att folk hade köpt lika mycket bananer eftersom det hade varit ansträngande att åka till något speciellt ställe och då hade man helt enkelt struntat i bananerna. Nu åker bananer ner i kundvagnen hos folk automatisk när de går förbi bananerna i affären.

Bananföretagen är oftast transnationella företag eftersom de har som tex. chiquita sitt huvudkontor i I-länder som USA och sedan har den sin bananodling i ett U-land och med ett nätverk så håller kontakt och ordning på transporten och plantagen. Många av de länder som odlar bananer är beroende av det, skulle företagen välja att inte köpa bananer från detta landet så skulle deras levnads standard sjunka ännu mer och de hade inte haft något jobb alls längre.


Transport och handel

1,2)Europa har ett banankvotsystem, man får bara ta in en viss mängd från länder där det finns såkallade dollarbananer helt enkelt bananer som kommer från de Latinamerikanska länderna och man behövde betala en högre tullavgift för dessa bananer. Detta är för att skydda de afrikanska banan odlarna får den stora konkurrans från de Sydamerikanska banan odlarna. Europa känner ett ansvar för sina gamla kolonier. Kvoten är att man bara får ta in 2,8 miljoner ton dollarbananer per år och 6.5 miljoner bananer från de gamla kolonierna i Afrika och Asien per år.

Tull avgiften är ca 75 Euro per ton nu, men EU har tagit beslut om att man ska höja tullavgiften med några kronor och att man då ska ta bort kvotsystemet.

Bananer som importeras till Sverige från de Latinamerikanska länderna är 1% av alla bananer som importeras till Sverige. Om handeln hade varit helt fri så hade antagligen företagen köpt de flesta av sina bananer från Latinamerika eftersom där kan de få dem för ett bättre pris. Anders Kontrel som jag pratade med från Banankompaniet tyckte att det skulle vara fri handel på bananer eftersom han tycker man ska odla bananer där man odlar bananer bäst. Vilket i så fall kommer leda till att dollarbananerna konkurera bort de flesta av de afrikanska bananodlarna. Och då kommer dessa odlare i Afrika få börja odla något annat och detta kanske kommer att försämra deras livssituation ännu mer. Däremot så förvärras egentligen de Latinamerikanska ländernas situation med kvotsystemet och höga tullar. Eftersom de också är beroende av att expotera bananer till länder. Många av Latinamerikas länders ekonomi hänger på bananhandeln.

Men bananhandeln är inte beroende av att det är fri handel eftersom det inte är det i dag och vi i Sverige är en av de största bananätare i världen och importen av bananer har bara ökat. Däremot så skulle företagen vinna mer på om det var fri handel. Men den vinsten skulle inte göra att banan odlarna tjänar på eller får det bättre, kanske skulle priserna sjunka för oss konsumenter, men det är också tveksamt.

Jag tycker att man borde ha en kostnad på bananerna som man importerar från länder där arbetskraften är billig och man får använda gift, för jag tycker att det är hemskt att vi låter de som arbetar får så dålig lön och utsätter sig för dessa gifter som får människor att bli sterila. Jag köper hellre krav märkta bananer och betalar lite extra det skiljer bara några kronor. Denna extra kostnad borde gå till att förbättra arbetsmiljön för bananodlarna. Det borde vara så här för alla delar av världen, man ska inte gynna en viss världsdel, utan de borde finnas en tull som är lika stor för alla och dessa pengar går till att förbättra arbetsmiljön för bananodlarna och ha kontroller. Det ska gå att ta bort tullen, men då måste man odla bananerna på ett miljövänligt sätt, arbetarna ska få bra lön och ha bra arbetsvillkor. Detta måste man kontrollera noggrant innan detta företag får dra av sin tull eller minska den. Eftersom jag ersätter den vanliga tull kostnaden med en annan, fast de går till olika saker så blir det på så viss inte dyrare. Det som kommer att bli dyrare är odlingarna av bananerna, då måste de höja sina priser på bananerna och på så viss kommer priset höjas i våra affärer i Sverige. Men jag tror inte höjningen kommer att bli katastrofalt högre än vad den är nu bananerna kanske kommer att kosta som krav. Folk kommer att köpa bananer som vanligt.

3)Man har valt att transportera bananerna från de tropiska länderna till Sverige med fartyg eftersom det är billigt och man kan ta en större last, sedan så har man gjort speciella kylfartyg där de kan hålla en exakt kyla som bananerna behöver. Om man skulle flyga bananerna så skulle det gå snabbare men det skulle bli dyrare och inte lika miljövänligt. På så vis så har de valt rätt med att frakta bananerna med fartyg till Sverige. Nu för tiden så går det inte så långsamt med fartyg heller ca en veckas resa.

När bananerna kommer till Göteborgs hamn så ska bananrena vidare till en mogningsanläggning. Där fraktas bananerna med tåg eftersom det går fort och är smidigt, det får plats mycket på ett och samma tåg och då kan även bananerna samåka på samma tåg som andra produkter, vilket gör att det blir mer miljövänligt än om man hade fraktat de med lastbil. Sedan så är det även billigare med tåg istället för lastbil.

Från mogningsanläggningen så fraktas den i lastbil till de olika affärerna. Detta är smidigt eftersom det inte går järnvägar till affärerna utan då kan lastbilen komma ända fram till affärerna och lasta av bananerna. Sedan så åker flera lastbilar från samma mogningsanläggning men åt olika håll, på kortare sträckor så är lastbilar bill...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Produktion handel och konsumtion / bananhandel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-12-19

    skit bra

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Produktion handel och konsumtion / bananhandel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4993 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×