Labbrapport
32369 visningar
uppladdat: 2005-12-06
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
Uppgift
Våran uppgift var att ta reda på hur mycket mjölksyra det finns i filmjölk.
Material
Byrett
Stativ med byretthållare
Liten tratt
Mätglas 25cm³
E-kolv 250cm³
Liten bägare
Kemikalier
Filmjölk 25cm³
Natriumhydraoxidlösning
Fenolftalein
Vatten
Utförande
Vi började med att hälla i 25cm³ filmjölk i ett mätglas, för att kunna mäta upp så att det blev exakt 25cm³. Därefter hällde vi i filmjölken i en e-kolv. Eftersom inte all filmjölk kom ner i e-kolven blev vi tvungna att skölja med vatten så att verkligen allt kom ner i e-kolven.
När sedan all filmjölk var i e-kolven så droppade vi i några droppar fenolftalein för att ge färg till filmjölken, så att man skulle kunna se och räkna ut hur mycket mjölksyra det fanns i.
Men för att få reda på det så blev man först tvungen att ställa e-kolven under stativet med byretten fastspänd, i byretten skulle det var natriumhydraoxidlösning.
Glasögon och skyddsförkläde satte vi på oss för att skydda kropp och kläder.
Natriumhydraoxidlösningen droppade vi sedan sakta ner i e-kolven samtidigt som vi skakade på den. Efter ett tags droppande exakt 23,5cm³ natriumhydraoxidlösning så blev filmjölken lila rosa.
Beräkningar
För att få reda på hur mycket mjölksyra det fanns i använder man sig av formeln:
• 1cm³ natriumhydraoxidlösning = 0,01gram mjölksyra
• Vi fick 23,5cm³ natriumhydraoxidlösning = 0,235g mjölksyra
För att sedan räkna ut hur många procent av filmjölken som innehåller mjölksyra tar man 0,235/25 • 100 = 0,94 % mjölksyra
Resultat
Vi kom fram till att filmjölken innehåller 0,94 % mjölksyra.
Medelvärdet i klassen var 1,1% mjölksyra.
Kommentarer
1. Mjölksyrans strukturformel:
2a. Mörk rosa lila
b. Ljusrosa bara för att filmjöken är vit och det gör att den starka rosa färgen blir ljusare tillsammans med den vita färgen.
3. BTB och lackmus
4. För att blanda ut all natriumhydraoxidlösning i all filmjölk och för att man då lättare ska se när filmjölken ändrar färg.
Övrigt
När man kontaktade arla för att se om detta stämde så fick jag svaret att:
”Vi mäter inte mjölksyrahalten i %. När mjölksyra bildas i filmjölken sänks pH-värdet. Riktvärdet för filmjölk ligger på pH 4,50.”
Detta gör att de blir svårt att jämföra vad som stämmer och vad vi fick, men man får lita på det resultatet vi fick. Det man kan säga är att filmjölk är en sur lösning och mjölksyran gör de ännu surare.
Mjölksyra kan också uppstå vid för hård träning. Då musklerna i...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
Inga kommentarer än :(
Liknande arbeten
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
Källhänvisning
Inactive member [2005-12-06] LabbrapportMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5012 [2024-05-02]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera