August Strindberg och Breven

9479 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Strindberg skrev närmare tio tusen brev under sitt liv, som finns bevarade än idag. Jag har med intresse och analytisk framåtanda studerat hans språk och stil genom att läsa delar av hans brev.

Käre bror Axel… Bäste Herr Schering… Gamle vän Staaff… Kära hustru… Älskade… Din Gusten… Vänligen… Högaktningsfullt…

Strindbergs språk och stil varierade utifrån kön, ålder och klass hos mottagaren. Breven kunde vara skiftande till olika personer, efter humör ärenden och uppstående situationer. Som 1880 talets naturalist, var Strindbergs brev mycket avslöjande och med ett ibland frisläppt språk, men viktiga. Under just 1880 talet skrev han mycket om litteratur, politik, teater och psykologi, däremot under 1890 talet inriktade han sig mer på att skriva om naturvetenskap, alkemi och en del ockultism. Genom att vara den här typiska naturalisten avspeglades hans personlighet ofta i breven, men han ger däremot inte mycket plats åt att detaljerat beskriva sin egna verk.

Strindberg skrev få brev till kulturmänniskor, han ägnade mer tid åt att skriva till sin hustru, dotter, vänner och familj.

Här är ett utdrag ur ett brev till hustrun Harriet Bosse år 1901:
Inatt sof jag i den blåa bädden, och sökte den lilla handen i mörkret! I dag skiner solen och våningen ler! Kom i middag och läs om Korridormannen! Som då är färdig! Tack för igår! Jag begärde för mycket! Din Gusten

Samt ytterligare ett brev till Harriet Bosse året därpå:
Den underbara dagen igår var för kort! Jag har idag hört i mitt öra så många saker jag velat säg, men ej hann!

Strindberg skrev mest brev under sin ulandsvistelse, han behövde kontakten med familj, vänner och vissa förläggare. Genom utdraget ovan, kunde jag se ett mönster tillsammans med slutsatsen att hans brev ofta var väldigt avslöjande, när det gällde känslor, och här ser man tydligt hur angelägen han är och hur han väldigt gärna vill tala om det för sin hustru! Genom små korta meningar, men angelägen och påtryckande ton ger han sig hän åt att gömma sitt dolda budskap, att han vill ha henne, dyrka henne, som han inte lyckas så väl med enligt mig eftersom hans budskap avslöjas så väl i hans brev.

Andra utdrag är från ett brev till hans bror Axel samt ett brev till ett par vänner:
Käre bror Axel,
för åtta dagar sedan löstes förtrollningen, och allt återinträdde i det första vackra - derför tystnaden! Nu fråga vi, ehuru sent, om Du ville bli till middag hos oss idag, söndag klockan 5? Var snäll och svara med budet! Vänligen August

Gyllensköld och Fru,
Vill ni blifva hos oss till afton nästa onsdag klockan 8.e.m med gemensamma vänner så gör ni oss glädje.
August Strindberg och Fru

Efter utlandsvistelsen minskade Strindbergs brevskrivande, de förkortades, förutom till Harriet Bosse. Men breven ovan visar också hur väl medveten han var att behålla sina vänner genom att ofta bjuda över dem till sig. Jag reagerade först på hur han kan skriva ett brev om en inbjudan dagen därpå eller samma kväll, men sedan förstod jag att han skickar ju breven med bud.

Ett sista utdrag som är till hans hustru Harriet, men speciellt tillägnat hans dotter Ann-Marie, valde jag just för att hon var så betydelsefull för honom.

Så att idag får jag mina kräftor och rapphöns! Qvällens ensamhet och nattens i våningen oroade mig icke! Idag telefon från Inez att ni har det bra, gläder mig. Vår skärgård är ju det enda Sverge eger af skönhet; liknar molnen i etern, der gudarna bo och de sälla befriade vandra i renhet invid aquamarinvatten… Här är det lugnt och godt i huset sedan den mörka damen gick! Vill ni ha böcker att läsa, så sänder jag vid första brefkort! Stora famnen! Er August Sg


Strindberg betonar hur bra han har det, hur livet leker och hur han ändå längtar efter dem. Hur viktigt det är för honom att behålla kontakten och ständigt vara uppdaterad i hans hustrus och dotters liv.

Med detta brev vill jag avsluta ett mycket intressant arbete där jag fått både smaka och känna på gott brevskrivande, hur mycket mer personligt ett brev kan vara än i dagens samhälle då man sällan skickar ett brev för att istället...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: August Strindberg och Breven

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-12-07

    bra

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   August Strindberg och Breven
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5031 [2021-11-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×