Filmanalys: En öm kyss

5424 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Genre: Drama
Regi: Ken Loach

Filmen handlar om den unge pakistanske mannen Casim och den katolska kvinnan Roisin. De två förälskar sig i varandra, till omgivningens stora olycka. Casim är enda sonen och hans familj vill till varje pris att äktenskapet skall vara arrangerat med "rätt" flicka. Överlever kärleken verkligen alla prövningar?

Byggs konflikten på religion?

En öm kyss lyfter fram problemen i förhållanden som detta, på ett mycket trovärdigt skickligt sätt. Två olika raser, två olika kulturer och två olika religioner möter varandra och utgör ett stort hinder för de båda.
Men är det något av dessa ovanstående faktorer som utgör hindret? Frågan är om konflikten inte är av personlig börd. Att den skulle grunda sig på Koranen kontra Bibeln verkar konstigt, då båda skrifterna tydligt lyfter fram klara riktlinjer om hur en muslim och en kristen ska leva ett tillbörligt liv. Detta kommer till uttryck i filmen då båda tex. har sex före äktenskapet, något som både Bibel och Koran klokt ger råd om att inte ha. Roisin skulle i sådana fall som katolik, följa den starka rekommendationen om att ”gifta sig i herren”. (1 kor 7:39, Nya Världens översättning) Ingenstans i filmen framgår det inte heller om andlig undervisning genom ex. gudstjänst eller Bibel/koran –läsning. ( Joh 4:34)

Alla deras värderingar må inte vara av enbart personlig mening förstås, mycket kan kanske röra sig kring religionen. I varje fall för Casims del, som planerat hela sitt liv efter giftemålet som hans föräldrar bestämt, som familjens äldsta och ende son. Han är medveten om ”izzat” som för oss ter sig som främmande och konstigt.
De behandlar sina barn som om de vore hus till salu. De visar stolt upp dem, förklarar deras kunnigheter och uppnådda studier och berättar om all självuppoffring de fått genomgå för att få sina barn på det viset.
Självklart är det säkert inte så i alla muslimska familjer, i vissa är det värre, i vissa är det bättre.

Jag kan verkligen förstå varför Roisin inte överväger att konvertera till islam , speciellt med tanke på deras kvinnosyn. I familjen betraktas dottern i familjen, Tahara, i och med att hon är yngst och kvinna, som inkompetent för att göra vissa val i livet, som studier. Även om kvinnliga muslimer här i Västvärlden inte är lika förtryckta som i tex. Iran, så skulle jag inte vilja vara en del av en sådan religion, förtrycket förekommer i alla fall. Är man religiös måste man därmed stå för det, det ska inte förekomma delade meningar.

Det kan bli lätt att se dessa kvinnor som en förtryckt grupp och inte enskilda individer enbart för deras hudfärg, religion och kultur. Men jag kan inte hindra mig själv från att se saken på det sättet. Det finns en anledning till att jag själv inte är muslim, och det är bla. För deras kvinnosyn. Och vare sig den innehåller felaktiga slutsatser eller inte, så kan jag inte rå för det jag själv uppfattar. Bara det att gå omkring med slöja anser jag vara förnedrande, ungefär som att gå omkring med en dumstrut på huvudet.

Att flytta till ett annat land…

Det ”sociala skyddsnätet” som också finns med i filmen kan i sig innebära en stor trygghet, något som är nödvändigt för en bra, stabil uppväxt. Men, som i allt annat krävs det balans för att det ska bli bra. Och familjen Khan är inte balanserade, de har byggt sitt Pakistan i Glasgow. Man ska ”ta seden dit man kommer”, annars blir det en splittrad familj, som i filmen. Den ”trygga tillvaron” blir efter ett tag inte alls trygg, eftersom den förutsätter att man enbart ska umgås med sina landsmän. Deras livsstil resulterar i isolation och säkert många osäkra, instabila barn som inte lär sig ta ansvar. Och en splittrad familj med viljor åt alla möjliga olika håll, precis som en spretig krukväxt.
Barnen slits mellan två olika världar, vilket kan innebära en enorm mental påfrestning.
Får man barn, i samband med att man flyttar till ett annat land med annan kultur, måste man räkna med att barnen tar efter landets seder och bruk. Föräldrarna i familjen Khan kräver för mycket utav sina barn. Varje människa är en egen individ som har sina rättigheter. Att Casim inte får välja vart han ska bo och vem han ska bo med, skulle för mig kännas kränkande.
Det känns inte som om de tänker på sina barns bästa utan sitt eget bästa.
Jag vill heller inte mena att det är bättre här i Sverige. Det finns många föräldrar som inte tar sitt egentliga ansvar idag. Många tvingas skilja sig för att det inte fungerar i förhållandet som det ska. Det leder till att barnen kommer i kläm .
Så på sitt sätt har vi alla problem, kultur som kultur, bara det att vissa problem är mer uppenbara och mer uppmärksammade än andra.
Men vare sig man har en religion eller inte så kan man inte heller förvänta sig att ens barn kommer att ha samma uppfattning om livet som en själv. Det förväntar sig familjen Khan. Om det inte blir som de har tänkt sig så fryser de ju ut Casim och anser inte honom som värdig att vara en del av familjen. Detta kan jag till viss del förstå om Casim tagit ståndpunkt i sin religion och sedan inte hållit sig till överenskommelse (om han blivit en erkänd registrerad muslim). Att använda sig av uteslutningsmetoden kan då vara ett sätt att hålla religionen ren och fri från utomstående uppfattningar som kan klassas som hedniska.

Finns det en lösning?

Den gemensamma nämnaren gällande en lösning på dessa problem är respekt. Att ge varandra respekt däremot inte ge en bestående lösning. Men en lösning i så lång grad det är möjligt. Problemen kvarstår fo...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Filmanalys: En öm kyss

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-07

    Tack, ja behövde en spark i ba

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Filmanalys: En öm kyss
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5034 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×