Alkohol

19225 visningar
uppladdat: 2001-04-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ungdomar och alkohol

Fler och fler ungdomar dricker. 40 % av eleverna i årskurs 9, dricker någon gång om året. En lika stor grupp dricker 4 - 5 gånger om året. 5 - 10 % av eleverna dricker minst en gång i veckan. Vanligast svar på frågan
"Varför dricker du? " är:
* Det smakar gott och det hör till fest.
* Ibland använder ungdomar alkohol för att dränka sina sorger.
* En del ( särskilt pojkar ) dricker för att blygheten försvinner.
* Pojkar dricker också för att visa upp sig för kompisar.

Alkohol vanor förändras

Undersökningar har också visat hur mycket ungdomar dricker.
På 70 - talet visades en kraftig ökning. Men år 1979 bröts utvecklingen och ungdomar drack allt mindre. År 1986 började ungdomar dricka mer igen.
Det mest negativa är att flickor har börjat dricka lika mycket som pojkar.
För 30 år sedan skulle hälften av flickorna i årskurs 9 sagt nej till alkohol drycker. Även kvinnor har fått samma vanor som män.

Alkoholister

10 % av de vuxna männen och 2 % av kvinnorna dricker så mycket att de allvarligt skadas. De är alkoholister. Det är människor som under flera år druckit mycket alkohol. De kan inte begränsa eller avstå sitt drickande.

Hur alkoholen skadar

Några minuter efter det att man har druckit det farliga giftet kommer det ut i blodet och åker runt i ådrorna. När alkoholen kommer till hjärnan börjar det centrala nervsystemet fungerar sämre. Det betyder att man reagerar sämre t ex i trafiken. Ju mer alkohol man dricker desto mer ser man påverkan. Läkare kan genom blodprov se hur mycket alkohol man har fått i sig. Mängden alkohol man har fått i blodet anges i promille. Den som har mer än 0,2 promille i blodet när han kör bil gör sig skyldig till nykterhets brott, de kan dömas till böter eller fängelse. Om man dricker alkohol någon enstaka gång i mindre mängder så är alkohol inte så farligt. Det är när man dricker öl, vin och sprit varje vecka som de allvarliga problemen uppkommer. Man skadas av alkoholen och en del skador kan aldrig botas.


Kvinnor skadas snabbare

En kvinna skadas snabbare än män av alkoholen därför att i kvinnans vävnader finns det mindre vatten än i männens. Det betyder att en man och en kvinna som båda väger 75 kg dricker lika mycket alkohol får hon mer alkohol i blodet. Det gör att kvinnan lättare får alkoholskador på levern.

Skador på unga människor

Alkohol är skadligare för barn och ungdom än för vuxna. Detta beror bland annat på att nervsystemet är mer lättpåverkat hos barn och ungdom. En del vuxna har viss vana av alkohol det gör att de kan behärska en liten berusning. Unga människor gör saker de aldrig skulle göra nyktra som när de är berusade. Om man dricker mycket alkohol kan det leda till att man aldrig blir vuxen. Man orkar inte med sin utbildning eller sitt jobb. Man fortsätter att vara barnslig på det sättet att man inte på normalt sätt frigör sig från föräldrarna. Man kan inte bilda familj även om man vill det. Alkohol blir en flykt från livet.

Samhällets ekonomi skadas

Varje år går 80 miljarder kr till alkohol från det svenska samhället.
Det största kostnaderna är:
* Alla arbetsdagar som faller bort p g a sjukdom och förtidiga dödsfall - 40 miljarder
* Sjukvård - 18 miljarder
* Social och kriminalvård - 7 miljarder

Allt kan inte räknas i pengar

De som gör inbrott är ofta onyktra. Vid våldsbrott och misshandel är ofta både angripare och offer berusade. Ibland går berusade människor på någon utan minsta orsak. En undersökning visar att 70 % av de män som dömts till kvinnomisshandel har varit berusade. Allt detta lidande kan inte räknas i pengar.
Många familjer tycker att alkohol hör till högtider och fester som t ex vid barndop, konfirmation, bröllop, femtioårsfest o s v. I tv finns många filmer och serier där de dricker alkohol som påverkar oss.

Fakta om försäljning

Det enda i Sverige som får sälja vin starköl och sprit är Systembolaget Monopol. De får inte sälja alkohol till den under 20 år eller till den som ser ut att vara berusad. Den som misstänks för att vara langare får heller inte köpa sprit. Mataffärer får vanligtvis sälja öl klass II fast inte till de under 18 år. De under 18 får inte heller köpa öl på restaurang.

Detta är statistik på hur många liter ren sprit som svenskarna köper om året:
År 1955 1965 1975 1980 1984 1990
Liter 5,38 5,73 7,61 6,72 6,01 6,42

Vad säger lagen

Samhället försöker skydda människor genom...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Alkohol

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-04-13]   Alkohol
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=505 [2022-08-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×