Greklands matkultur och traditioner

16 röster
42541 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Grekisk mat

Det som skiljer grekisk mat från andra medelhavsländers matkultur är framförallt enkelheten. Matlagningen präglas av gamla traditioner och recepten har varit oförändrade i flera århundraden, vilket i många fall beror på att mycket av maten endast baseras på typiskt grekiska matvaror som olivolja, oliver, fetaost och färska grönsaker. Matlagningen består av mycket färska råvaror och påverkas därför av årstiderna.


Kött
Man äter inte speciellt mycket kött i Grekland, den vanligaste kötträtten är souvlaki. Souvlaki är små bitar av lammkött eller fläskkött, ibland blandade med njure, svamp eller lök, som lagas till på ett grillspett över en kolgrill. Beställer man en ”liten” souvlaki får man tre eller fyra små grillspett. En ”stor” souvlaki är ett grillspett, serveras vanligtvis med lite sallad och kanske pommes frites. Man tillagar gärna köttfärs i stuvningar, ett exempel är den populära moussakan.

Grekerna är duktiga på att marinera kött och få det saftigt och välsmakande med väldigt enkla medel. Med olivolja som bas och oregano, spiskummin, vitlök och koriander som kryddor, får köttet en grundsmak innan de steks eller grillas enligt de traditionella recepten. Grillat lamm-, kalv-, eller fläskkött tillsammans med yoghurtsåser som Tsatsiki och en lätt sallad blir en jättegod måltid.
När det gäller snabbmat finns rätten "Gyros with Pita". Det är en billig och också god snabbmat. Man kan säga att det påminner om en liten Kebab, det är ett pitabröd med köttfyllning som man äter tillsammans med tsatsiki och sallad. Kebab och Gyro är inte samma sak eftersom gyron innehåller fläskkött, vilket kebaben inte gör.


Fisk och skaldjur
Det finns gott om fisk och skaldjur i Grekland. Räkor, bläckfisk, svärdfisk och mängder andra fiskar tillagas på grekiskt vis. En känd rätt är friterad bläckfisk, Kalamare, som serveras på många olika sätt. Hummer är också vanligt och serveras på många sätt, men det är inte bland de billigaste maträtterna. Fisken grillas ofta och serveras med ben, ögon och skinn.

Fisken i Medelhavet blir ju som känt färre, men det är fortfarande billigare med skaldjur och fisk i Grekland än det är i Sverige. Priserna på skaldjur och fisk är satta per kilo i Grekland, inte per rätt. Om man vill få en uppskattning av priset kan man be att få fisken vägd innan.

Sallad
Om det är något som förknippas med Grekland så är det den grekiska salladen. Grekerna äter den till alla mål och är oftast gjord på fetaost, tomater, oliver och sallad. Den smaksätts med olivolja eller vinäger och citron. På vintern består en sallad av skuren kål, och på sommaren av skivad tomat och gurka.
Det fina med grekisk sallad är att den är så enkel och samtidigt väldigt god. En sak som gör en grekisk sallad så god är att grönsakerna i Grekland ofta är av bra kvalité.

Oliver & Olivolja
Framförallt präglas den grekiska matlagningen av olivoljan. Den används som bas i alla rätter och står alltid framme på matbordet. En skål med olivolja, lite salt och osaltat bondbröd blir enkelt en delikatess både före och under middagen.

Grekland är världens största producent av Extra Virgin (kallpressad) olivolja och många experter håller den grekiska olivoljan som den bästa både till smak och för sina hälsogivande egenskaper. Tillsammans med olivolja är oliverna Greklands främsta exportvara. Det som skiljer de gröna från de svarta oliverna är endast skördetiden. En omogen oliv är grön och dess smak syrlig och lätt salt. En svart oliv har mognat längre och smaken blir kraftigare med mer fyllighet och mer sälta. Greklands specialitet är den s.k. Kalamataoliven - en oliv unik för Grekland och dess traditioner. Miljontals människor över hela världen älskar den för smaken. Den är lite ovalare till formen än en vanlig oliv, och dess färg är lätt lila/svart. Smaken är fyllig och mustig och den passar perfekt till alla sorters matlagning.

Fetaost
Fetaost är en god och användbar ost som man använder väldigt mycket av i Grekland. Fetaosten används mest till grekisk sallad, men också till pajer och kötträtter. Äkta fetaost är gjord på får och getmjölk, den kan varierar mycket i smak, konsistens och färg.

I en del affärer i Sverige kan man köpa osten i stora förpackningar som ligger i plåtburkar eller plastlådor. Priset ligger på ca 60 - 110 kr kilot. Den håller sig upp till sex månader om den får ligga i sin saltlake, annars torkar den ut. Orsaken till Greklands ostkultur beror mycket på dess historia. Då Grekland var fattigt och kött en dyrbar lyxvara fick människor främst sitt dagliga proteinintag genom ost- och mjölkprodukter och det har resulterat i en mängd variationer, smaker och recept där osten står i centrum. Getostar och hårdostar är också mycket vanligt.

Yoghurt
Yoghurt äter man till vad som helst i Grekland; till frukost till lunch, med frukt eller honung, naturell osv. Ett sätt att efterlikna grekisk yoghurt är att hälla vanlig naturell yoghurt i ett kaffefilter eller en tygduk och låta den rinna av ett par timmar. Då får man nästan fram samma smak och konsistens. Tsatsiki är gjord på just yoghurt. Till tsatsiki går det bra att använda sig av varianten med kaffefilter.


Grekernas måltider
En grekisk frukost är inte så omfattande. Många greker dricker bara en kopp kaffe på morgonen annars äter man bröd med ost, en färsk frukt och kanske yoghurt med honung.

Lunchen äts hemma mellan 12.00 och 15.00. På landsbygden vilar man under en del av eftermiddagen och affärer och skolor håller då stängt.

Middagen äts sent på kvällen och är ett ganska lätt mål. Fast de som arbetar brukar äta en lättare lunch istället och ha middagen som huvudmål. En grekisk middag äts oftast mellan åtta och tio på kvällen.

Grekerna lagar sina huvudrätter med mycket grönsaker. De vanligaste är aubergine, pumpa, spenat, kronärtskocka och olika rotfrukter som tillagas på ett antal olika sätt, ofta stuvas de.
Det finns tre huvudsakliga typer av matställen i Grekland – tavernor, restauranger och stekhus.















Recept
Souvlaki grillspett
• 600 g fläskfilé
• ½ dl olivolja
• 2 msk paprikapulver
• 1 msk oregano
• 2 msk salt
• 1 gul lök
• 1 msk grovmalen svartpeppar
• ½ kaffekopp vitt vin
Blanda alla ingredienser under lätt omrörning, skiva löken och lägg den i marinaden. Tärna fläskfilén ca 50 g per bit (tre bitar per person) och lägg den i marinaden. Ställ köttet i kylskåp i ca 1 dygn. Efter marineringen trär du köttet på spett, banka lätt med handflatan innan stekning eller kolgrillning, salta inte vid stekningen.
Viktigt! Varje bit måste vara 50 g för att det ska bli saftigt när man steker.


Keftedes köttbullar

• 1/2 kg köttfärs
• 3 pressade vitlöksklyftor
• lite ingefära, mynta, oregano, basilika
• 1 kopp ströbröd
• 1 ägg

Blanda alla ingredienserna väl. Låt stå i ca 20-30min. Forma små köttbullar och stek dem.


Melomakarona grekiska honungskakor

Ingredienser till degen

• 900 gram fint vetemjöl
• 225 gram socker
• 2 dl konjak, helst Metaxa
• 2 dl fruktsaft från pressad apelsin
• 4 dl olivolja
• rivet skal från en apelsin
• 2 teskedar bakpulver
• 1 tesked bikarbonat (soda)
• 2 dl krossade valnötter
• lite kanel

Så här gör du degen:

- Blanda ihop olivolja, konjak, valnötter, apelsinsaft, socker och apelsinskal
- Blanda vetemjöl, bikarbonat (soda) och bakpulver
- Sikta ner vetemjölsblandningen i vätskan
- Sätt på ugnen med en temperatur på cirka 160 grader (medelvarm ugn)
- Blanda nu ihop degen som när den är färdig ska kännas rätt så oljig
- Forma kakorna i lagom stora rektanglar
- Lägg kakorna på bakplåtar med bakplåtspapper på
- Grädda kakorna i mitten av ugnen cirka 30 minuter
- Ta ut kakorna och låt dem ligga kvar på bakplåten, låt vila en liten stund

Ingredienser till sockerlagen:
• 4 dl honung helst den grekiska tunnflytande (sirapsform)
• 4 dl socker
• 4 dl vatten

Så här gör du sockerlagen
Blanda ihop honung, socker och vatten i en stor ordentlig kastrull. Låt lagen koka upp sakta. Rör då och då. Sänk ner några kakor åt gången i den heta lagen och låt dem ligga där och dra sig en liten stund, vänd dem då och då. Observera att lagen inte ska svalna av under proceduren. Ta upp kakorna och lägg tillbaka dem igen på plåten (blir rejält kladdigt). När alla kakorna varit i lagen en omgång - gör om samma procedur igen. Ta upp dem på en plåt och pudra över lite kanel samt strö över lite hackade valnötter.

Grekisk sallad


Ingredienser

• 1 salladshuvud

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Greklands matkultur och traditioner

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-08-16

    Texten är stulen nästan helt r

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Greklands matkultur och traditioner
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5066 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×