En komikers uppväxt

4 röster
12955 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Titel: En komikers uppväxt

Författare: Jonas Gardell. Hans fullständiga namn är Lars Jonas Holger Gardell och han är född år 1963 i Stockholm. Han har tre syskon, två äldre bröder och en yngre syster, hans pappa hette Bertil Gardell och var professor och psykolog, han finns nu i himlen och Jonas ser honom som en skyddssjäl. Hans mamma Ingegärd är utbildad psykolog och är nu i 75- års åldern. Jonas är författare, poet, dramatiker, konstnär och skådespelare.

Huvudperson: Han heter Juha och är 11 år och går i sexan på Sävbyholmsskolan i Stockholm. Hans familj består av: Mamma Ritva som är från Finnland, pappa Bengt som inte bryr sig ett dugg om hur han ser ut och lillasyster Marianne som är 6 år. Juha letar sig hela tiden till ”gänget” i klassen för att inte bli mobbad. Juha är kär i Li i hans klass. Han verkar inte veta vad han vill utan försöker vara med alla. Inför Jenny och Thomas vet han att han kan bete sig nästan hur som helst, de är med honom ändå. Men inför det tuffa gänget måste han anstränga sig väldigt mycket för att bli respekterad. Juha vet inte varför men han vill vara i centrum och ofta drömmer han om att han är död och att alla sörjer och saknar honom. Jag tror att hans drömmar finns bara för att han vill ha uppmärksamhet och den uppmärksamhet som han får på roliga timmen i skolan är alldeles för lite för honom. Jag tror att Juha tror för lite på sig själv, om han bara vågade vara mera med Jenny istället för att låta Stefan och Lennart gå före skulle allt bli lite bättre.

Andra personer:
Thomas är ett mobb-offer, det är bara Juha och Jenny som inte tycker illa om honom. Han försöker inte ens umgås med gänget, han vet att han inte har någon chans. Egentligen är det inget fel på Thomas men jag tror att hans mamma påverkar honom väldigt mycket, hon är från tyskland och hon verkar tro att Thomas är mycket yngre än han egentligen är. Thomas är rädd för allt, klasskamrater, lärare, myror, spindlar, humlor, älgar, hundar, marsvin och hamstrar. Ja han är till och med rädd för sin egen kropp. Han säger såklart inget till någon för att han är rädd att bli retad.

Jenny är hemligt kär i Juha, men Juha är kär i Li och när Jenny får reda på det blir hon väldigt besviken. För de flesta är Jenny osynlig och den enda som uppmärksammar henne är Juha. Om Juha fick välja så var han hellre med Stefan och Lennart än med Jenny, men när de sviker Juha återvänder han till Jenny. Hon släpper honom inte för att hon vet att han återvänder till henne.

Stefan, Lennart, Pia, Li och Eva – Lena är det så kallade ”gänget” i klassen, de tuffa och elaka. De bryr sig bara om det som är tufft och modernt. Om någon i klassen skulle ha något fult på sig skulle personen definitivt bli retad av gänget. Jag tror att de är högst upp på ”placeringslistan” i klassen bara för att deras familjer är rika och ger dem vad de vill ha och de har alltid det senaste inom klädstilarna.

Miljö: Boken utspelar sig på 70-talet i byn Sävbyholm som är en förort till Stockholm. Jonas Gardell berättar om både händelser ur hans eget liv när han var liten och brev som han har skrivit till Thomas när han var äldre.

Handling: Boken handlar om Juha Lindström som växer upp i en by utanför Stockholm. Hans familj består av mamma Ritva som kommer från Finland, pappa Bengt, och lillasyster Marianne. Juha har egentligen bara en kompis och det är Jenny, hon bor granne med Juha och de trivs bra ihop men Jenny är hemligt kär i Juha. Det stora problemet är att Jenny klär sig fult och har ett fult hårspänne vilket får Juha att skämmas och inte vilja vara med henne i skolan. Juha vill vara med Stefan och Lennart bara för att de är tuffast i klassen. Om han fick välja att vara med Jenny eller Stefan och Lennart så hade Jenny ingen chans.

Budskap: Det var svårt att komma på ett budskap till den här boken men jag tror att det är att man ska förlåta och tro på sig själv. När man läser boken förstår man hur hemskt det kan vara i skolan, jag skrattade ibland när jag läste boken men efter ett tag så förstod jag att det inte var roligt.

Omdöme: Jag tycker att boken inte var så intressant att läsa, men jag tror att det beror på att jag inte förstod vad boken ville s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: En komikers uppväxt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-04-27

    Skriv mer på Budskap och Omdöm

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   En komikers uppväxt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5074 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×