Egon leo adolf schiele

4511 visningar
uppladdat: 2005-12-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Egon Leo Adolf Schiele

Hans familj
Egon Leo Adolf Schiele föddes den 12 juni, år 1890. Han växte upp i Tulin. Egon hade två äldre systrar – Elvira och Melaine, och en yngre, Gertie. Elvira levde dock bara i tio år. Hans pappa, Adolph Schiele, dog när Egon var 15 år. I och med att Egons pappa dog blev hans farbror hans förmyndare. Farsbrodern, som trots att han var bekymrad över Egons ringa intresse i akademiska studier, märkte Egons stora konstnärliga talang och passion.

Hans ungdom
Ett år senare, när Egon var 16 år, blev han antagen i Vienna Academy of Fine Arts. Han hamnade dock i konflikt med många av professorer där, då han ansåg det vara för strikt och förlegat. Det här ledde till att Egon, år 1909, lämnade Akademin. Vid den här tiden deltog Egon vid många offentliga konstutställningar och han var en nära bekant till Gustav Klimt, som fungerade både som vän och inspiration genom hans liv.

Hans förhållanden
Egon och Wally Neuzil, som var en av hans modeller, blev förälskade i varandra. De var även nära kompanjoner. 1911, flyttade de till Krumau, som är en förort till Wien. Deras öppna, ytterst ickeortodoxa, livsstil uppskattades dock inte av de konservativa stadsborna, och när en naken modell råkar observeras i hans trädgård, blir situationen än värre och Egon tvingas flytta. Efter en kort viselse hos sin mor, flyttar han vidare till Neulengbach. Han får, även här, ett dåligt förhållande till stadsborna. Han hade länge tränat sig genom att använda lokala barn som modeller. När en av dessa, Tatjana Georgette Anna von Mossig, som var runt 13 år gammal, bestämde sig för att springa hemifrån för att söka tillflykt hos Egon och Wally, och återkom oskadd, några dagar senare, anklagade hennes pappa Egon för kidnappning.

Hans fängelse liv
Detta leder till att Egon, den 13 April, samma år, 1912, blir fängslad för anklagelser som kidnappning, våldtäkt, allmänt omoraliskt beteende. De två första släpps dock efter ett tag även om den sista, omoraliskt beteende står kvar efter att minderåriga hade sett oanständigt material i hans studio. Hans avtjänade 24 dagar i fängelse. Först i Neulengbach och sedan i ett större fängelse i Sankt Pölten. Men istället för att åka tillbaka till neulengbach så åkte han till Wien. Efter flera tillfälliga avtal hyrde han en studio vid Hietzinger Känslomässigt sårad av sin fängelsevistelse och fattig av de medföljande kostnaderna, blev Egon allt mer missmodig.

Hans militära liv
År 1915, blev Egon, i och med första världskriget, inkallad till tjänstgöring på ett krigsfängelse. Ett år senare blev han förflyttad till ett annat fängelse, där han. bland annat fick använda ett tomt förvaringsrum som studio. Trots detta så fortsatte hans prestation att minska, och detta blev hans sista produktiva år. Trots att kriget innebar få utställningar och möjligheter till att få tavlor sålda, fick Egon en viss exponering i och med att en tids skrift i Berlin publicerade en särskild Egon Schiele artikel.

Hans artist liv
1915 gifte sig också Egot med Edith Harms, som levde med sina föräldrar på gatan mitt emot Egots studio. Bröllopet gjorde slut på Egot och Wallys förhållande, som hade varat i fyra år. Trots krigstidens restriktioner tar Egons karriär plötsligt fart, år 1917, då det bland annat publiceras en bok med konst av Egon. Efter Gustav Klimts död, 1918, sågs Egon Schiele som Österrikes största artist. Han var väldigt upptagen med att organisera utställningar och hans kalender var fullproppad med saker att göra. Egons framfart gav honom även mycket pengar, för vilka han köpte en större studio på Wattmanngasse. Han behöll dock sin gamla studio, då han tänkte starta en konstskola där. Den stora studion visade sig dock vara väld...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Egon leo adolf schiele

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-11]   Egon leo adolf schiele
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5082 [2024-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×