Buddhism

11 röster
28730 visningar
uppladdat: 2005-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Buddhismen är en världsreligion. Det betyder att det är en av de största religionerna i världen och att den är mycket utspridd. Fast huvuddelen av alla Buddhister bor i länder som Kina och Mongoliet i världsdelen Asien.

Buddhismen skiljer sig ifrån de andra världsreligionerna på många sett. T.ex. så har inte buddhismen någon Gud eller Gudom som man dyrkar utan många dyrkar istället Buddha. En profet som levde mellan 560 f.kr. till 480 f.kr. som man skulle kunna säga lade grund till hela Buddhismen. En annan viktig punkt är att jämställdhet mellan kvinna och man har alltid varit en viktig faktor i Buddhismen. En annan skillnad är att i andra religioner som kristendom, judendom och hindusim handlar det om att blidka olika gudar med gåvor och goda gärningar, för att få komma in till himlen eller något liknande. Buddhismen gör man goda gärningar för sig själv och att förbättra sin karma (antalet goda gärningar en människa har gjort och vad som bestämmer hur man får det i nästa liv). När en Buddhist fått tillräckligt bra karma så når de efter döden upplysning och Nirvana. Vad det är kommer jag in på senare.

Om Buddhism – Sagan om Buddha

År 560 f.kr. föddes en pojke i skuggorna nedanför bergskedjan Himalaya. Pojken föddes in i en hinduisk väldigt mäktig och välbärgad familj, vissa legender säger även att det var en furstlig familj, men detta är väldigt osäkert. Pojken fick namnet Siddharta Gautama. När hans mamma väntade honom hade hon en väldigt konstig dröm. I drömmen uppenbarades sig en helig man i form av en vit elefant med en Lotusblomma i snabeln. (Lotusen är en symbol för Buddhismen) Den helige mannen berättade för Siddhartas mamma att han ville hjälpa människor med att förstå meningen med livet och han tänkte låta sig födas igen. När Siddharta föddes hände många underliga saker. Blinda började se och halta kunde gå. Hans mamma blev svårt sjuk efter att hon hade fött Siddharta och dog sju dagar efter förlossningen.

Föräldrarna visste att det skulle få en son med ovanliga egenskaper redan innan Siddharta föddes. De hade nämligen fått höra en spådom. Den sade; Om de ville att Siddharta skulle bli furste och ha ett fortsatt liv i överflöd, skulle de aldrig låta honom komma i närheten av otrevliga saker som sjukdomar, åldrande och död. Om han kom i närheten av några av dessa skulle Siddharta bli en helig man och familjen skulle förlora alla makt i landet.
Eftersom Siddharta dog var det hans moster som fick ta hand om honom. Siddhartas pappa ville såklart hindra honom ifrån att komma i kontakt med hemskheterna som spådomen talade om, därför byggdes höga murar runt hela palatset där de bodde för att avskärma honom ifrån allt som skulle kunna influera honom att inte vilja ärva furstetiteln. Siddharta levde helst instängd i ett liv av lyx där sjukdomar, hunger och fattigdom inte existerade. Siddharta gifte sig med en prinsessa som även var hans kusin och de fick en son tillsammans. En sen kväll vaknade Siddharta efter en fest i palatset och fann alla dansöser och gäster i djup sömn. Detta tyckte han var mycket tråkigt så han beordrade en tjänare att ta en promenad med honom ut i staden. Tjänaren vågade inte säga nej. Först gick de till dom fina kvarteren som Siddharta besökt förut, men sedan kom de till slummen. De såg både tiggare, gamla människor och även en död man som en bunt kvinnor sörjde över. Detta var saker som förut varit i kontakt med. Lidande. Siddharta bestämde sig för att komma på svaret varför det finns Lidande i världen. Han bestämde sig för att lämna sin hustru, nyfödda son och sitt liv i lyx för att ge sig ut i världen och söka efter svaret. Spådomen slog in.
Siddharta försökte i sju år finna svaret på frågan. Varför det finns lidande i världen? Han bestämde sig för att sluta äta men av det fick han ingen djupare insikt. Han besökte även en massa visa män, men inget av vad dom sa gav honom något svar. Han visste inte vad han skulle göra. Siddharta bestämde sig för att sitta under ett fikonträd och meditera tills han kom på svaret. En ond demon vid namn Marta försökte hindra hans sökande. Demonen orsakade både orkaner för att blåsa iväg honom och han skickade dit vackra kvinnor för att locka bort honom. Men ingenting tycktes fungera och Marta var till slut tvungen att ge upp. Siddharta satt under fikonträdet i 49 dagar innan han slutligen kom på svaret på frågan varför det finns lidande i världen. Svaret var att människan aldrig blir nöjd med vad hon har utan alltid söker efter mer. Och sökandet tar aldrig slut, vilket leder till att lidandet aldrig kommer att upphöra. Eftersom Siddharta nu kunde svaret ansåg han sig själv som upplyst och bytte namn till Buddha. Buddha betyder den upplyste.

Buddha visste först inte vad han ville göra med sin nya insikt. Han började med att välja fem av sina närmaste vänner och gjorde dem till lärjungar. De skulle hjälpa honom sprida budskapet till andra människor. Buddha höll en predikan i staden Benares där nämnde han för första gången de fyra sanningarna. Han talade inte om en annan religion utan som en vis hinduisk man till andra hinduer. Buddha och hans lärjungar levde som vandrande munkar och predikade för den som ville höra i 45 år. Buddha dog när han var 80 år gammal. Hans aska delades mellan lärjungarna som placerade den på olika platser i världen i s.k. Stupor (heliga byggnader). På så vis kunde man minnas Buddha på många olika ställen i Indien. Buddha var 35 år när han började predika och när han dog hade hans lära spritt sig till en yta på 150 000km². Det var hans lärjungar som spred hans lära vidare och spred ut den över hela världen. En man vid namn kejsar Asoka hade också stor del av buddhismens spridning. Han levde ungefär 200år efter Buddha. Från början var han en mycket krigisk man som erövrade stora delar av Indien, men efter att han övergått till Buddhismen (som blev en religion 100år efter Buddhas död) så använde han sin makt till att sprida Buddhas budskap.
Buddhas lära

Även kallad Dharma har stor likhet med Hinduismen eftersom Buddhismen ursprungligen kommer därifrån. Man återföds tills man når nirvana och det är det som är målet för alla individer inom Buddhismen. Det Buddha predikar om är de fyra ädla sanningarna de är:

1. Allt leder till lidande (lidande betyder otillfredsställelse)
2. Lidandet orsakas av livstörsten, som får en att återfödas
3. Lidandet upphör om livstörsten övervinns
4. Livstörsten upphör om man följer den åttafaldiga vägen.

Den åttafaldiga vägen, som alla Buddhister lever efter, kallas även den gyllene medelvägen. Den är;

1. Rätt kunskap (att förstå Buddhas lära)
2. Rätt sinnelag (att tänka goda tankar)
3. Rätt tal (att inte ljuga och använda elaka ord)
4. Rätt handlande (inte döda, ljuga, stjäla eller vara otrogen)
5. Rätt yrke (ett yrke där man inte skadar andra)
6. Rätt strävan (alltid försöka göra det rätta)
7. Rätt medvetande (tänk alltid rena tankar)
8. Rätt meditation (meditera rätt, enligt Buddhas förslag)
Högtider

Buddhisterna världen över har inga speciella högtider, utan många olika ceremonier som firas vid olika tidpunkter på året. De kan även variera från plats till plats.

• Dharmadagen: Under denna dag, som inträffar under fullmånedagen i juli, minns man när Buddha började undervisa och vad han undervisade om. Man firar genom att ha en längre föreläsning eller recitation av någon text.

• Dop: Man har ingen form av dop men föräldrarna till nyfödda barn tar med dem till kloster för att få dem välsignade. Munkarna brukar även stänka lite vatten på barnets huvud.

• Konfirmation: Man har ingen konfirmation som den i kristendomen, men man har en motsvarighet. Under tonåren får ungdomarna bo en tid i kloster, för att leva klosterlivet och lära sig om sin religion.

• Vigsel: Man har borglig vigsel, men man brukar efteråt bege sig till ett kloster för att få äktenskapet välsignat

• Vesak: Buddhas dag, det är den viktigaste högtiden och sker i fullmånedagen i månaden Vesak. Man firar genom att vattna träd och man tänker på Buddha under Fikonträdet, vissa fastar och man brukar tända lyktor

• Gunia: den helige månaden. Många fastar och man brukar vallfärda till något kloster eller bohisattvas. Man tänder ljus till de dödas ära.

• Ljusfesten. Sker i februari och man firar genom att valfärda till heliga platser där man sjunger och ringer i klockor. Sedan på kvällen tänder alla ljus.


Det finns andra högtider men eftersom det finns lika många olika som det finns platser med Buddhister så kan jag inte skriva alla här. Det jag kanske ska tillägga är att fira alla ceremonier och tillställningar är valfria.

Skrifter

De lärjungar och munkar som följde Buddha skrev och samlade ihop skifter ungefär 100 år efter hans död. Texterna samanställdes till en skriftsamling som kallas Tripitaka. Den har 3 delar som kallas korgar.
Den viktigaste heter Dhammapada. Den är viktig eftersom den innehåller Buddhas ord och hur vi människor ska förhålla oss till livet. Det är där det står hur man uppnår Nirvana.

Nirvana når man efter döden då ens karma är rätt. Att man följt den åttafaldiga vägen d.v.s. Nirvana är varken en himmel eller plats utan snarare ett sinnestillstånd. Man känner inte längre någon längtan eller begär efter matriella saker, kärlek och lycka. När begäret är borta försvinner också lidandet. Man kan även nå Nirvana genom meditation. (Theravada)

Riktingar

Redan kort efter Buddhas död uppkom det många tvivel om vad det var Buddha egentligen hade menat. Alla ansåg olika. Till slut kom man på att det fanns lika tolkningar som tolkare. Det slutade med att Buddhismen fick två olika riktingar, nämligen Mayahna och Theravda.

I Theravda (som betyder de äldstes lära) handlar det om att människor endast själva kan nå nirvana och att Buddha inte kan hjälpa utan bara är en guide. Om man tar denna lära ingår det även att bli munk eller nunna. Det var en av de främsta anledningarna till att det skapades en annan riktning. Människor ville nå nirvana utan att vara tvungen att bo i kloster. I Mayhana kan man nå nirvana även om man väljer att inte bli munk eller nunna. De tror även att man kan få hjälp att nå nirvana och att Buddha också är en kraft man kan vända sig till om man behöver kraft eller förståelse. I Mayhana finns det även något som kallas bodhisattvor. Det är en person som egentligen skulle gå in i Nirvana men valt att istället återfödas för att kunna hjälpa andra nå nirvana. Enligt deras tolkning är Nirvana en...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Buddhism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-11-20

    den gavmej jätte bra informa

  • Inactive member 2007-11-27

    jag tyckte att du var bra att

  • Inactive member 2007-11-27

    Den gav mig bra fakta!!!lärd

  • Inactive member 2007-11-27

    Bra saga om budda!!! ;)DEN V

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-12]   Buddhism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5150 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×