Alkohol

2 röster
18261 visningar
uppladdat: 2005-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Alkohol

Alkohol är den drogen som är mest accepterad i Sverige. Ämnet Alkohol består av Etanol och förekommer i olika drycker som cider, öl och viner. Det förekommer också alkohol i kosmetika som t.ex. Parfym, dusch kräm, deodorant och tvättmedel.

Vad händer:
När alkohol kommer ner i magsäcken tas det upp av kroppen och ut i blodomloppet. Hur lång tid det tar för alkoholen att nå blodet beror på många saker. Har du mycket mat i magen så tar det längre tid än om du inte hade haft någon mat alls i magsäcken. Innehåller drycken mer än tjugo procent ren alkohol så tar det också längre tid för den att komma ut i blodet.

Skador och sjukdomar:
Alkohol är beroendeframkallande. Om man dricker i för stor mängd och blir beroende så har man utvecklad alkoholsim, cirka tio procent av dom som dricker alkohol är Alkoholister. Desto tidigare man börjar dricka, desto större blir skadan. Hjärnan, hjärtat och levern är dom organ som tar mest skada av alkohol. När alkoholen påverkar hjärnan så kan man få minnesluckor och när minnesförlust. Hjärt- och kärl sjukdomar kan också orsakas av alkohol. Levern är det organet som förbränner alkoholen och tar bort den. Den klarar inte för stora mängder av alkohol och kan bara göra sig av med en viss mängd i taget. Därför är det viktigt att man inte överbelastar den så att man får skador på levern.

Vad händer när man blir full:
När alkoholen tas upp i blodet så påverkar detta också hjärnan och hur den fungerar. Man tappar ofta kontrollen över sig själv och kroppsrörelserna förändras. Den spärren som brukar finnas i huvudet försvinner och man förstår ofta inte vad man gör eller att det är fel, för att sättet att tänka på förändras.

Snabb fakta om sjukligheten:
◊I Sverige är idag omkring 600 000 beroende och missbrukar alkohol.
◊6000 – 8000 dödsfall orsakas av missbrukning av alkohol varje år
◊Av alla dödsfall i trafikolyckor är en tredjedel av dom alkoholpåverkade.
◊Varannan som drunknar är alkoholpåverkad.
◊I var fjärde sjukhussäng ligger en alkoholist.Förbränning och mängd:
Kroppen klarar av att förbränna ca 2cl alkohol i timmen, den innebär att det tar ungefär 3 timmar att göra sig av med en starköl. Ett annat exempel är att en flaska vin som tar omkring 8-10 timmar.
Mängden alkohol mäts i promille. En promille på 0.5 innebär att 1 milliliter av blodmängden består av en halv promille ren alkohol. När levern har brutet ner alkoholen förs den ut genom kroppen via urinen.

Skillnader:
Skillnaden mellan en man och en kvinna som dricker alkohol är ganska stor. Kvinnans kropp innehåller mindre kroppsvätska per kilo, detta gör att kvinnor får en högre halt av alkohol i blodet. Det är också en stor skillnad mellan en liten person och en stor person. Den större och tyngre personen påverkas svagare, detta p.g.a. att den större personen har mer kroppsvätska.

Kostnader:
Det svenska samhället tar stor skada av att det dricks så mycket alkohol, speciellt på den ekonomiska delen. Det kostar ungefär 150 miljarder kr per år för det svenska samhället. Det som kostar mest är: förtidiga dödsfall, sjukvård, social, kriminalvård och bort fallna arbetsdagar.
Det är inte bara det svenska samhället det kostar pengar att vi dricker, utan oss själva också, priset för alkohol är idag väldigt högt. Det är ständigt diskussioner om alkoholskatten och huruvida man ska få importera ifrån andra billigare länder.
Idag är Systembolaget det enda stället i Sverige där man kan köpa sprit, vin och starköl. Systembolaget är ett statligt företag där man är tvungen att betala skatt på det man köper.

Den Svenska alkoholkulturen idag:
Under ett år dricker en genomsnittlig svensk ungefär 10 liter ren alkohol på år. Det är vad 444 starköl innehåller, eller 66 flaskor Baileys. Siffrorna kanske verkar skrämmande men det är faktiskt tvärt om. Svenskar dricker förhållandevis ganska lite jämfört med andra länder.

Min åsikt:
Själv har jag tagit avstånd ifrån alkoholen helt och hållet. Jag tycker det smakar ve och fasa och så är jag medveten om konsekvenserna alkoholen ger. Jag ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Alkohol

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-03-13

    Helt rätt bra arbete tycker ja

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-12]   Alkohol
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5166 [2022-08-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×