Ett arbete om Christina Wahldén

16 röster
16604 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Christina Wahldén – kriminalreporter och författare

Eva Marie Christina Wahldén föddes den 12 oktober år 1965 i Järfälla utanför Stockholm. Det var också där hon växte upp med sina föräldrar och hade inga syskon. Pappan var civilingenjör och mamman var sjuksköterska. Som det ensamma barnet i familjen så var hon väldigt blyg och tillbaka dragen. Hon hade svårt att skaffa vänner och hon själv tror att det delvis var därför hon började skriva berättelser vid så ung ålder. Hon skrev som små häften och sagor som blev hennes vänner, hennes sällskap i ensamheten. Men hon hade dock svårt för att skriva slut, hon hade flera oavslutade historier och berättelser i lådorna.
Christina tyckte ändå om att gå i skolan, hon var en duktig och ambitiös flicka. Hon studerade vidare på gymnasiet och gick det samhällsvetens- kapiga programmet. Christina var inte alltid inne på skrivarlinjen. Hon ville först jobba med teater och hon läste teatervetenskap i Stockholm och åkte till London och New York för att titta på olika föreställningar. Hon arbetade under några år på Stockholms parkteater, Helsingborgs stadsteater och Stockholms stadsteater som regiassistent. Men under de åren så gick det upp för henne att det här inte är vad hon ville bli. Teater var mycket av ett lagarbete, medan Christina var mer av en ensamvarg som ville ha hela kontrollen själv.
Hon bytte därför spår och studerade på Journalisthögskolan i Göteborg. Där trivdes hon väldigt bra och hon kände att det här ville hon verkligen hålla på med. Hon gjorde sin praktik på Gefle Dagblad i Gävle där hon fick prova på att skriva många olika texter. Det var allt ifrån nyheter till reportage. Hon hade då redan tidigare arbetat som arkivarie och korrekturläsare på Svenska Dagbladet. Och 1990 så fick hon en tjänst som reporter på den dåvarande Stockholmsredaktionen.
Christina själv säger att 1993 var en mycket stort och viktigt år men framförallt betydelsefullt år för henne. Hon fick då ett stipendium från Rotary International, ett så kallas Ambassadorial Scholarship, för att läsa dramaturgi på ett universitet i södra Wales i Sydney, Australien. Så hon åkte dit till Australien och trivdes väldigt bra där. Utöver dramaturgi, som är läran om konstens och diktningens teori det vill säga läran om hur man berättar en berättelse så bra och spännande som möjligt, så läste hon även kurser i asiatisk teater, regi, dockteater och Shakespeares dramer. Men tanken var aldrig, även om det så verkar, att börja med teater igen.
Och när hon inte pluggade så reste hon mycket omkring i Australien och förälskade sig i dess natur. Regnskogarna, öknarna, mimosaträden ooch platypusarna var verkligen något som fascinerade henne och det kändes nästan som att hon ville stanna där länge till.
Men svårigheten att få jobb om man inte hade en bra utbildning gjorde att hon ändå fick åka hem igen 1993 till Sverige, och visst längtade hon tillbaka till Australien. Men efter att ha träffat sin blivande make så kände hon ändå att det var här hemma i Sverige som hon hörde hemma, detta var hennes hem.
År 1997 så blev hon kriminalreporter på Svenska dagbladet, och det är hon även idag. Och just när hon började så fick hon skriva om uppmärksammande gruppvåldtäkter i Södertälje och det var delvis det som fick henne att skriva boken ”Kort kjol” så småningom. Hon har efter det fortsatt att skriva om grova våldbrott, såväl som våldtäkt och andra sexualbrott, våld mot barn och även hedersrelaterat våld. Hon har för Svenska dagbladet uppmärksammat rättegångar som bland annat Knutby och mordet på Fadime. Och detta mord ligger till stor del till bakgrund för boken ”Heder” som just handlar om vad personer inom vissa kulturer gör för att bevara sin heder.
Men det som framförallt har intresserat Christina är de psykologiska krafterna bakom ett brott som hon själv säger, alltså vad det är som gör att någon kan begå så grova brott som att ta en annans människas liv. För att hon tror att oftast finns det en förklaring till det grova våldet, och att man inte behöver förakta själva människan bakom dådet.
Under sin tid som reporter så har börjat sett saker klarare, bland annat tycker hon sig se alla samband i samhället, vad som är äkta och vad som är spelar, vad som fungerar och vad som inte gör det. Men framförallt så har hon insett hur rättslösa barn kan vara. Att barnet drabbas minst lika hård när det pågår misshandel inom hemmet, de blir som det tredje brottsoffret och hårt drabbat. Och Christina har, precis som de flesta av hennes böcker, tagit inspiration till sina böcker från sitt jobb som reporter och det gäller även ”Klaras hemlighet” som handlar om just barn som blir ”det tredje brottsoffret”.
Christina har sammanlagt skrivit 8 böcker finns i bibliotek och även i de flesta bokhandlar. Hon har skickat in ett nytt barnmanus för nästa år, eftersom att hon för det mesta har skrivit om tonåringar. Vi får se om det blir lika stor succé som de andra böcker som verkligen har påverkat mig. Det vill säga de böcker som jag har läst.
Idag så lever Christina med sin man och deras två barn. Namn och ort vill hon inte ge ut för hon vill inte att det ska bli offentligt. Men hon säger att hon är en relativt överbeskyddande mamma och att det kan bli ett problem när barnen blir större. Hon säger även att de har givit henne en del av inspirationen till hennes böcker för de påminner henne själv om hur det är att vara barn.
På den lilla fritid som blir över så gillar Christina att pyssla i trädgården, att se saker växa. Det beror nog på att jag börjar bli medelålders och gammal som Christina själv säger. Hon gillar även att läsa och hennes favoritförfattare är Astrid Lindgren för hon att hon är så himla bra. Och gillar även dramatik, främst Shakespeare och Lars Norén. Det hon gillar med dem det är att de blandar humor med det allra svartaste som hon själv uttrycker det. Christinas teaterintresse fick fortfarande kvar, och hon skulle gärna gå på flera än vad hon gör idag om tiden hade funnits till.
Christina Wahldén är en författare som har påverkat mig och även många andra ungdomar. Hennes relativt tunna böcker har tagit sen in i många ungdomars hjärtan och själar och de blir nästan som en guide. En guide på hur man som tjej inte ska låta sig klankas ner och kränkas.
Jag kan bara säga tack, för inget annat ord kan beskriva den känslan och betydelsen som dina böcker har gett mig.
Frågor besvarade av Christina Wahldén själv.


Jag hade som sagt mailkontakt med Christina under de 2 sista dagarna. Jag ställde då några stora frågor som hon sedan besvarade. Jag tyckte inte att det gick att smälta in i texten och att de var för viktiga för att förkortas ned, så jag gav 2 av de frågorna en egen sida.Hur har dina erfarenheter och böcker påverkat ditt sätt emot dina barn?
Jag tror snarare att mina barn har påverkat mina böcker än mitt sätt mot dem. Alltså de visar mig på hur barn har det, de påminner mig om hur det var att vara barn, jag inspireras av det de gör. Hittills har jag ju mest skrivit ungdomsböcker, men jag tror att det blir fler för barn. Har just lämnat in ett barnmanus till nästa år. Jag är nog en ganska överbeskyddande mamma och jag kan tänka mig att det blir knepigt när de blir äldre och kommer i tonåren. Kanske kommer de också då att skämmas över mina pinsamma böcker!
Vad är dina egna tankar om tjejer och även andra utsatta i dagens samhälle? Vad tycker du att vi kan/bör göra åt detta och varför tror du att folk gör som de gör emot andra människor?
På ett sätt är tjejer i dag mer utsatta än vad jag var när jag var tonåring. Attityder från grabbar som kallar dem hora osv., det tycker jag är otroligt grovt. Men jag ser också väldigt många starka tjejer som struntar i fördomar och gör precis som de själva vill. Jag hoppas att mina böcker kan inspirera tjejer att göra sina egna val och inte tänka så mycket på vad andra ska tycka.
Människor som är dumma mot varandra eller begär övergrepp har ju ofta någon form av störning själv. Blir man illa behandlad som liten gör man samma sak mot andra. Men jag tror samtidigt att man inte ska skylla ifrån sig på en taskig barndom, alla har valmöjligheter och alla som har haft det tufft blir ju inte kriminella.

Kort kjol av Christina Wahldén


Christina får många idéer och underlag för sina böcker genom sitt jobb som journalist på Svenska Dagbladet, och det gäller även denna bok.
Efter att ha läst och skrivit om våldtäkter som har blivit allt fler, så skrev hon denna bok som handlar om just handlar om en tjej som blir våldtagen av två killar. Denna bok är väldigt skickligt skriven. Dels för att hon har valt ett sånt aktuellt ämne som alla påverkas och intresserats utav och att beskriva våldtäkten så att man själv mådde illa och man kunde verkligen känna med henne. Även beskrivningen av våldtäkten, offret, gärningsmännen och framförallt miljön beskrivs väldigt skicklig så man verkligen kan se allt framför sig. Hon klarar dessutom att hålla denna tråd, genom att börja berättelsen efter våldtäkten och låter sig följa flickans tankar tillbaka till tiden före våldtäkten och fram tills man kommer dit man började. Kan låta invecklad men det är en mycket skicklig inledning och avslutning då man knyter ihop dem snyggt.
Christina skriver mycket om tjejernas situation i dagens samhälle, vilket jag tycker är bra. För att vi unga tjejer får oss en tankeställare och en klarare insikt på vad som är rätt och fel. Vilket är väldigt bra då många ungdomar, tjejer som killar påverkas allt för mycket av andra kompisar genom så kallat grupptryck. Men genom hennes böcker så får vi en inblick på vad som följderna kan bli när vi handlar utan att tänka på konsekvenserna och vilka ärr det kan ge längst in i själen.
Jag skulle säga att de flesta av hennes böcker riktar sig till ungdomar, främst unga tjejer som är osäkra på hur de ska hantera och agera i vissa situationer och att de förstår följderna när det redan är för sent. Att till exempel även om man tjänar mycket pengar på att visa sig på Internet, så skapar de sår och känslor inom än som inte är värda de där kläderna som man har köpt. Och att även om det är frestande att ställa upp på olika saker på grund av att andra vill det, så är det i...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ett arbete om Christina Wahldén

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-05-09

    Bra skrivet!

  • Inactive member 2015-04-27

    Ska skriva ett författarporträtt om christina, här fick jag väldigt mycket bra information! Vad är hennes mejl, då jag har försökt hittat den för att fråga en del vi behöver ha med i författarporträttet.

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Ett arbete om Christina Wahldén
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5188 [2024-07-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×